back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση Μέρκελ – Παυλόπουλου στο προεδρικό Μέγαρο

Διαβάστε επίσης

Τη συμβολή της Γερμανίας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατιας, Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος την Γερμανίδα καγκελάριο στο Προεδρικό Μέγαρο.

“Η Γερμανία στήριξε πολλαπλώς την πορεία της Ελλάδας για την έξοδο από τα μνημόνια” είπε χαρακτηριστικά ο κ Παυλόπουλος σημειώνοντας παράλληλα ότι “η στήριξη αυτή έκανε καλό και για τη Γερμανία ενώ τόνωσε και το ηγετικό προφίλ” της κ. Μέρκελ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στους κινδύνους που διατρέχει η Ευρωπη ενόψει των ευρωεκλογών λέγοντας ότι “το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει από μορφώματα λαικισμου, που βάλλουν εναντίον της Ευρώπης”.

Για τον λόγο αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε τις εξής προτεραιότητες: τόνωση του πυλώνα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Η Ευρώπη θα πρέπει να έχει σταθερή εξωτερική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει, οπως τόνισε, να υπάρξει αλληλεγγύη και στο μεταναστευτικό.

“Ευχαριστούμε που αναγνωρισατε όσα πραττουμε” είπε ο κ.Παυλόπουλος απευθυνόμενος στην κα Μέρκελ για να προσθέσει επίσης ότι “δείξατε πολύ θαρρος, πληρώσατε προσωπικό κόστος, αλλά οι ηγετικές φυσιογνωμίες δεν το μετρούν. Σημασία έχει να αφήνει κάποιος κάτι πίσω του για την Ιστορία. Ελπίζουμε να σας το αναγνωρίσουν οι Ευρωπαίοι και οι Γερμανοί” είπε ο κ Παυλόπουλος χαρακτηριστικά.

Ως δεύτερη προτεραιότητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε τη στήριξη της Ευρωζώνης, τους σταθερούς όρους λειτουργίας του Eurogroup και του ESM ώστε να εξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο όσο και τη δυνατότητα της ΕΚΤ να ελέγχει στο σύνολο του τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

Ως τρίτη προτεραιότητα έθεσε την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους.

Υπενθύμισε τέλος το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων λέγοντας ότι “οι απαιτήσεις της Ελλάδας είναι νομικως ενεργές και οφείλουμε να λύσουμε το σχετικό ζήτημα στο αρμόδιο δικαιοδοτικό φόρουμ στη βάση του νομικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού”.

Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς λέγοντας ότι είναι “υπόθεση καρδιάς να στηρίξουμε την Ελλάδα” για όσα πέρασαν οι Έλληνες από τους εθνικοσοσιαλιστές”.

Σε ο,τι αφορά το Μακεδονικό η κ. Μέρκελ τόνισε πως “διαπιστώνουμε τις θαρραλεες προσπάθειες στα Δυτικά Βαλκάνια και τη συμβολή από πλευράς της Ελλάδας, εδώ ώστε να υπάρξει ένας κοινός παρονομαστής μια συνοχη και αυτό έχει να κάνει με το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό μόνο για το μέλλον της γειτονικής χώρας μας αλλά και για την Ελλάδα και όλους στην Ευρώπη, να υπάρχει μια σημαντική εξέλιξη εδώ, αλλά αυτό προϋποθέτει μια πολύ θαρραλέα προσέγγιση”.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα