back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Άνγκελα Μέρκελ-Αλέξης Τσίπρας: από εχθροί φίλοι;

Διαβάστε επίσης

Την στήριξή της προς τον Αλέξη Τσίπρα σε μία σειρά ζητημάτων εξέφρασε ξεκάθαρα η Άνγκελα Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν έπειτα από τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψής της στην Αθήνα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Και οι δύο αρχηγοί κρατών αναφέρθηκαν στη βελτίωση των διμερών σχέσεων και στην ανατροπή κάποιων στερεοτύπων μεταξύ των δύο λαών.

Η στροφή 180 μοιρών της ρητορικής του Αλέξη Τσίπρα

Ο έλληνας πρωθυπουργός απέδωσε την αλλαγή στάσης του σε σχέση με την επιθετική ρητορική που επιστράτευε το 2015 εναντίον της καγκελαρίου στην ανάληψη της πρωθυπουργίας. “Όταν είσαι αρχηγός ενός κράτους εκπροσωπείς όλους τους πολίτες, και όσους συμφωνούν μαζί σου και όσους δεν διαφωνούν, και όσους δεν έχουν τίποτα να χάσουν και όσους με κόπο έχουν ένα υστέρημα.

Είσαι υποχρεωμένος να αναλάβεις την ευθύνη και να βρεις το ρεαλιστικό δρόμο του συμβιβασμού. Αυτό κάναμε το 2015″, είπε χαρακτηριστικά, δικαιολογώντας την στροφή 180 μοιρών.

Οι θυσίες των Ελλήνων και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Η Άνγκελα Μέρκελ αναγνώρισε τις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες τα χρόνια της λιτότητας, ενώ εξέφρασε την χαρά της που η χώρα ολοκλήρωσε τον Αύγουστο το πρόγραμμα στήριξης, χωρίς, ωστόσο, να παραλείψει να επισημάνει ότι αυτό δεν σηματοδότησε το τέλος των μεταρρυθμίσεων, αλλά την αρχή μίας νέας κατάστασης και ότι στόχος πρέπει να είναι κυρίως η μείωση της ανεργίας των νέων.

Η ανταλλαγή ονοματολογικού-οικονομικών ελαφρύνσεων και η “Βόρεια Μακεδονία”

Ερωτηθείσα σχετικά με την πιθανότητα ανταλλαγής μεταξύ της Συμφωνίας των Πρεσπών και των οικονομικών παραχωρήσεων προς την ελληνική κυβέρνηση, η Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι “δεν υπάρχει καμία σχέση στις δραστηριότητες που σχετίζονται με το ονοματολογικό και την οικονομική πολιτική”, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Aιφνιδιάζομαι που ακούγεται αυτό!“.

Αναφερόμενη στην αυριανή συνάντησή της με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, το κόμμα του οποίου δεν πρόκειται να στηρίξει την συμφωνία, τόνισε ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί στα σχέδια των κομμάτων στην Ελλάδα.

Κατά τα λοιπά, η καγκελάριος, αναφερόμενη στην Συμφωνία των Πρεσπών, εξήρε το θάρρος του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ζόραν Ζάεφ να επιλύσουν ένα τόσο έντονα συγκινησιακό θέμα και επεσήμανε ότι το νέο όνομα δίνει σαφήνεια και τη δυνατότητα στη “Βόρεια Μακεδονία” -όπως την αποκάλεσε τρεις φορές, μολονότι η συμφωνία δεν έχει εγκριθεί σε καμία από τις δύο χώρες ακόμη- να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. 

Οι μη Σύροι δεν υπάγονται στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Η  προσφυγική και μεταναστευτική κρίση βρέθηκε φυσικά στο επίκεντρο. “Προσπαθήσαμε να βρούμε λύση με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας”, σημείωσε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι “είναι απαραίτητη η διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, αν και ακόμη απέχουμε πολύ από αυτό“.

Κατά τις σχετικές διαβουλεύσεις που είχαν πραγματοποιηθεί, άλλωστε, το καλοκαίρι είδαμε ότι το ενδεχόμενο εξεύρεσης μίας ευρωπαϊκής λύσης -την οποία στήριζε το Βερολίνο και το Παρίσι μεταξύ άλλων- είναι μάλλον απίθανο και ότι η ΕΕ θα κινηθεί σε επίπεδο διμερών και τριμερών συμφωνιών με κράτη-μέλη, αλλά και τρίτες χώρες (όπως αφρικανικά κράτη). 

Η καγκελάριος δήλωσε ότι η εν λόγω συμφωνία έχει εφαρμοστεί ως έναν βαθμό επιτυχώς, όχι όμως πλήρως, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των επαναπροωθήσεων.

Η σημαντικότερη επισήμανσή της στο συγκεκριμένο ζήτημα ήταν ότι η συμφωνία δεν αφορά τους μη Σύρους, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό όσων εισέρχονται στην Ευρώπη δεν προέρχονται από τη Συρία. “Και αυτούς όμως πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τους στηρίξουμε”.

Τυπική αναφορά Τσίπρα στις πολεμικές αποζημιώσεις

Ο κ. Τσίπρας έκανε μία πολύ σύντομη αναφορά στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων. Ενώ επεσήμαινε την τεράστια βελτίωση που έχει σημειωθεί στις ελληνογερμανικές σχέσεις επί πρωθυπουργίας του, είπε:

“Δεν ξεχνάμε όμως τις απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας άφησε η ιστορία, όπως είναι οι επανορθώσεις ή το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο”. Από πλευράς της η κ. Μέρκελ δεν αναφέρθηκε καθόλου στο ζήτημα -άλλωστε η γερμανική θέση σε αυτό είναι σαφώς διατυπωμένη και συνεπής. 

Τουρκία και Κυπριακό

Αναφερόμενος στην Τουρκία και το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας τόνισε τη σημασία που έχει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο ανατολικό Αιγαίο, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις συνεργασίας δεν μπορούν να διαμορφώνονται σε σκηνικό έντασης.

Η Γερμανία τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ 2020

Ο έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2020 η Γερμανία θα είναι η χώρα που από την 1η Ιουλίου θα έχει αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρεία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Μετά τις δηλώσεις των δύο αρχηγών, ο έλληνας πρωθυπουργός παρέθεσε δείπνο εργασίας στην γερμανίδα Καγκελάριο.

Σήμερα, Παρασκευή το πρωί στις 10:15 η κ. Μέρκελ θα γίνει δεκτή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και στις 14:00 θα συναντηθεί με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κ. Μέρκελ θα αναχωρήσει από τη χώρα μας στις 4.30 το απόγευμα

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα