back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Καμίνης στο συνέδριο της Δράσης: « Να προσδώσουμε αξιοπιστία στην πολιτική»

Διαβάστε επίσης

Τον λαϊκισμό περιέγραψε ως τον βασικό πολιτικό εχθρό ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και πρόσθεσε ότι “αυτό που ζητάνε οι πολίτες είναι να προσδώσουμε αξιοπιστία στην πολιτική”.

Ο δήμαρχος Αθηναίων και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης υπογράμμισε ότι “η αντοχή μιας πολύ κρίσιμης διεθνούς συμφωνίας στον χρόνο διασφαλίζεται όταν έχεις εκ των προτέρων μεριμνήσει, ή έστω σοβαρά προσπαθήσει, να τη θωρακίσεις με την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση στο εσωτερικό και όχι να διχάσεις τη χώρα”.
«Δεν αρκεί να φέρνεις μια συμφωνία στη Βουλή, προκειμένου να την εγκρίνει μια ευκαιριακή πλειοψηφία» τόνισε ο κ. Καμίνης, σημειώνοντας ότι «η ανάγκη συνεννόησης αφορά πρωτίστως τα εθνικά θέματα, αυτά δηλαδή στα οποία κάποιοι με ευκολία διοργανώνουν λαοσυνάξεις, ανεμίζουν σημαίες και σύμβολα, αναρριπίζουν τα πολιτικά πάθη για να σπείρουν τη διχόνοια”.
Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι “καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί από μόνη της να ρυμουλκήσει τη χώρα έξω από την κρίση και να εξυγιάνει το πολιτικό σύστημα” και σημείωσε ότι “αυτά θα προκύψουν μέσα από κάποιας μορφής συνεννόηση των δυνάμεων που βρίσκονται σε όλα τα κόμματα του ευρωπαϊκού συνταγματικού τόξου».
Όπως τόνισε «οι δυνάμεις αυτές καλούνται να διεξαγάγουν έναν αγώνα σε τρία μέτωπα:
– Προάσπιση των θεσμών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου
– Υπεράσπιση και εμβάθυνση του ευρωπαϊσμού στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στην Ευρώπη
-Οικοδόμηση μιας κοινωνίας που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω. Μιας κοινωνίας και οικονομίας ικανών να ανταποκριθούν στις μεγάλες προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης
Τόνισε εξάλλου ότι ” σε στιγμές ιδιαιτέρως κρίσιμες για την πατρίδα, όπως αυτές που διανύουμε τα τελευταία χρόνια, η ίδια η δημοκρατία επιβάλλει την προσωρινή συνεννόηση πάνω στις θεμελιώδεις πολιτικές επιλογές ενός έθνους», διευκρινίζοντας ότι «η συνεννόηση είναι κυρίως απαραίτητη στις δύσκολες επιλογές, αυτές δηλαδή που δεν είναι αυτομάτως αποδεκτές από την κοινή γνώμη, αλλά χρειάζονται μια ευρύτερη πολιτική στήριξη και ένα βάθος χρόνου για να ριζώσουν».

Θεοδωράκης: Κατάργηση του κομματικού κράτους

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι” η κατάργηση του κομματικού κράτους είναι η μητέρα των μεταρρυθμίσεων”.
“Είναι κάτι που οι παλιές πολιτικές δυνάμεις δύσκολα μπορούν να υποσχεθούν και ακόμη δυσκολότερα να πετύχουν”, τόνισε και σημείωσε ότι “αυτό είναι που ενώνει το Ποτάμι με τα στελέχη της Δράσης”
“Κατάργηση του κομματικού κράτους στις υπηρεσίες, στη στελέχωση της πολιτείας, στα πανεπιστήμια,στις προμήθειες, στις προσλήψεις, στις προτεραιότητες της πολιτείας”, συμπλήρωσε και διευκρίνισε: “Για όλα αυτά δεν αρκεί να αλλάξουν οι υπουργοί, δεν αρκεί να αλλάξει η πλειοψηφία στη Βουλή. Πρέπει να αλλάξουμε ρότα, να τρέξουμε όσο δεν τρέξαμε ποτέ. Να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις, αριστερές και δεξιές ιδεοληψίες, λαϊκισμούς και συντηρητισμούς”.

Αφού σημείωσε ότι στόχος είναι “ρεαλισμός, όραμα, δουλειά σε φιλελεύθερη ευρωπαϊκή κατεύθυνση”, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι “σε αυτή την προσπάθεια ελπίζω να βρεθούμε μαζί” και συμπλήρωσε:” Δεν θα είμαστε σε όλα μαζί, προφανώς θα υπάρχουν και σημεία που θα χωριζόμαστε, αλλά στη μεγάλη ροή, στη μεγάλη μάχη, θα είμαστε μαζί”.
Με αφορμή εξάλλου “αριστερίστικες απλουστεύσεις πασπαλισμένες με εθνικοφροσύνη” που-όπως είπε- διατυπώθηκαν από κάποιους ” που αυτοαποκαλούνται «εκφραστές της δημοκρατικής παράταξης”, ο κ. Θεοδωράκης σχολίασε: “Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καταρρέει, η κουλτούρα του όμως δυστυχώς διατρέχει οριζόντια το πολιτικό σύστημα. Και όλο και πιο συχνά ακούς πολιτικούς από όλο το φάσμα να μιλούν με τη γλώσσα του ΣΥΡΙΖΑ του ’14 και του ’15”.

Σκυλακάκης: «Η χώρα βρίσκεται σε σταυροδρόμι μεταξύ αναγέννησης και καταστροφής»

Ο επικεφαλής της Δράσης Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε “σταυροδρόμι μεταξύ αναγέννησης και καταστροφής”, ενώ αναφέρθηκε στην συμπόρευση της Δράσης με τη ΝΔ προαναγγέλλοντας την αναστολή της δράσης του κόμματος το επόμενο διάστημα προκειμένου να συστρατευτεί με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πεπεισμένος ότι ο Κ. Μητσοτάκης “θα σχηματίσει μέσα στους επόμενους μήνες μια πραγματικά μεταρρυθμιστική κυβέρνηση”. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ γνωστοποίησε ότι στελέχη της Δράσης θα ενσωματωθούν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ Η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι “το 2019 βρήκε την Ελλάδα σε ανοιχτή θεσμική κρίση”, η οποία προστίθεται στην οικονομική και πολιτική, ενώ τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση “προσπαθεί με θεσμικά τερτίπια να κρατηθεί στην εξουσία”.
Στο πλαίσιο συζήτησης για την 4η βιομηχανική επανάσταση διερωτήθηκε εάν μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι αυτό που συζητάμε για τα αντισταθμιστικά ή το γεγονός ότι η χώρα είναι 27η στους 28 στον τομέα των ψηφιακών δεικτών;”.
“Αυτό είναι το σκάνδαλο που θα το πληρώσουν, αν δεν δράσουμε γρήγορα, οι επόμενες γενιές”, τόνισε.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα