back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τσίπρας: «Ιστορική, εθνικά ωφέλιμη και πατριωτική η συμφωνία των Πρεσπών»

Διαβάστε επίσης

«Ιστορική, εθνικά ωφέλιμη και πατριωτική» χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής.

«Δεν ανταλλάξαμε – απαλλάξαμε τη χώρα από τη λογική της πατριδοκαπηλίας» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως αισθάνεται ιδιαίτερα περήφανος και δικαιωμένος επειδή στο δίλημμα πολιτικό κόστος ή εθνικό συμφέρον επέλεξε να αναλάβει το ιστορικό βάρος μιας απόφασης προς όφελος της συνεργασίας και της ειρήνης στην περιοχή».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, για το κουράγιο που επέδειξε από την αρχή της διαδικασίας.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μεγάλη ιστορική ευκαιρία, προκειμένου να κάνουμε υπέρβαση προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή και προς όφελος του εθνικού συμφέροντος.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας έκανε άνοιγμα προς τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο λέγοντας χαρακτηριστικά: Αυτός ο χώρος επιθυμεί να γίνει καταλύτης προοδευτικών εξελίξεων , κορμός μιας νέας ενωτικής αριστερής και προοδευτικής συμπαράταξης , ενός πλατιού προοδευτικού μετώπου , που θα δώσει, όπως τόνισε, μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές μάχες.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε βολές κατά της ΝΔ, τονίζοντας ότι έχει υιοθετήσει ρητορική ακροδεξιάς συνομωσιολογίας , ότι δήθεν ανταλλάξαμε το θέμα των συντάξεων σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. «Δεν ανταλλάξαμε – απαλλάξαμε τη χώρα από τη λογική της πατριδοκαπηλίας» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «αισθάνεται ιδιαίτερα περήφανος και δικαιωμένος επειδή στο δίλημμα πολιτικό κόστος ή εθνικό συμφέρον επέλεξε να αναλάβει το ιστορικό βάρος μιας συμφωνίας, οι παράμετροι της οποίας – διασφαλίζουν πλήρως την εδώ και πολλά χρόνια διαμορφωμένη εθνική γραμμή».

Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος σε έντονα επικριτικό τόνο τόσο στη ΝΔ, όσο και στο ΚΙΝΑΛ, διερωτήθηκε “τι ακριβώς βρίσκουν ως πρόσχημα και εναντιώνονται στη Συμφωνία”. «Δεν αναφέρομαι σε όσους δήλωναν ή δηλώνουν ενάντια στη λεγόμενη “εθνική γραμμή”. Δηλαδή, σε όσους έλεγαν ή λένε ότι διαφωνούν με σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό και έναντι όλων.

Αλλά σ’ όσους χρόνια τώρα έχουν αυτή τη θέση και έχουν υπερασπιστεί αυτή τη θέση από τις κυβερνήσεις τους» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε.«Πόση μεγαλύτερη υποκρισία πια; Πόσο μεγαλύτερος λαϊκισμός; Πόσο μεγαλύτερη προσπάθεια εξαπάτησης και ψηφοθηρίας; Και μάλιστα για ένα εθνικό θέμα με ιστορικές συνέπειες για τη χώρα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε σχέδια αποσταθεροποίησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά : «Γνωστοί ακροδεξιοί, εθνικιστικοί κύκλοι, με τις σφραγίδες συλλόγων και σωματείων και την πολιτική καθοδήγηση της Χρυσής Αυγής και άλλων πολιτικών και επιχειρηματικών παραγόντων αλλά και παρα-θρησκευτικών οργανώσεων, που βεβαίως δεν εκφράζουν την επίσημη θέση της Ελληνικής Εκκλησίας, δοκίμασαν τα πάντα, για να ακυρώσουν αυτή την ελπιδοφόρα προοπτική».

Χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ιστορική, εθνικά ωφέλιμη και πατριωτική γιατί ο αληθινός πατριωτισμός , όπως τόνισε, δεν είναι να μισείς τις πατρίδες των άλλων αλλά να αναδείξεις τη δική σου πατρίδα σε πραγματική δύναμη συναδέλφωσης σε μια Ευρώπη που σκεπάζεται όλο και περισσότερο από το σκοτάδι του εθνικισμού, του ρατσισμού και του σοβινισμού.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον  Οκτώβριο , ενώ απηύθυνε προσκλητήριο συστράτευσης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα