back to top
18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Γ.Καμίνης για την δολοφονία του δημάρχου στο Γκντάνσκ: “Κοινό μέτωπο απέναντι στην πολιτική βία”

Διαβάστε επίσης

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης με ανακοίνωσή του καταδικάζει την δολοφονική επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος του Γκντάνσκ.

Ο κ. Καμίνης υπογραμμίζει ότι τα δολοφονικά χτυπήματα είναι χτυπήματα στην ελεύθερη και ανοιχτή Ευρώπη και τόνισε την ανάγκη να συγκροτηθεί ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην πολιτική βία.

Ο Πάβελ Αντάμοβιτς, ο φιλελεύθερος δήμαρχος της πολωνικής πόλης Γκντανσκ, υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του την επομένη της επίθεσης με μαχαίρι που δέχθηκε κατά τη διάρκεια φιλανθρωπικής εκδήλωσης.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν έναν άνδρα να φωνάζει “Ο Αντάμοβιτς είναι νεκρός” καθώς ορμούσε στη σκηνή και μαχαίρωνε τον δήμαρχο. Μιλώντας από το μικρόφωνο προτού συλληφθεί ο άνδρας κατηγόρησε το κόμμα στο οποίο ανήκε προηγουμένως ο δήμαρχος ότι τον έβαλε στη φυλακή και είπε ότι υποβλήθηκε σε βασανιστήρια. Ο Αντάμοβις υπεραμυνόταν των πρωτοβουλιών του να ενθαρρύνει τους μετανάστες να αναζητούν καταφύγιο στην πόλη αυτή της βόρειας Πολωνίας και της υποστήριξής του σε μια εκστρατεία διαμαρτυρίας για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου στην Πολωνία απέναντι στις προσπάθειες του PiS να αυξήσει τον έλεγχο στο δικαστικό σώμα και σε άλλα σώματα.

 

H δήλωση του Γ.Καμίνη

«Είμαι συγκλονισμένος από τη δολοφονία του δημάρχου του Γκντάνσκ, Άβελ Ανταμόβιτς. Τα δολοφονικά χτυπήματα που δέχθηκε είναι χτυπήματα στην ελεύθερη και ανοιχτή Ευρώπη.Ήταν ένας προοδευτικός δήμαρχος που δεν έκανε ούτε βήμα πίσω στις αρχές του για τα δικαιώματα όλων των πολιτών χωρίς εξαιρέσεις.
Δεν θα ξεχάσω ότι η πόλη του, το Γκντάνσκ, το 2016, στη Σύνοδο της Αθήνας του δικτύου Eurocitieς για το προσφυγικό, εξέφρασε την σθεναρή αντίθεσή της στην απόφαση της Πολωνικής κυβέρνησης να κλείσει τα σύνορα στους πρόσφυγες. Ήταν από τους πρώτους Δημάρχους που, σε ευθεία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της χώρας του, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Αθήνας, συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία “Πόλεις Αλληλεγγύης”, δεσμευόμενος να φιλοξενήσει πρόσφυγες. Έδειξε με το παράδειγμά του ότι οι πόλεις είναι πλέον πρωταγωνίστριες και μπορούν να αποτελέσουν εργαστήρια προόδου.
Ο Άβελ Ανταμόβιτς σεβόταν την κοινωνική δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων. Έκανε δηλαδή ακριβώς ό,τι πρέπει να κάνει ένας Δήμαρχος που θέλει να δει την πόλη του να ανοίγεται με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση στον κόσμο.

Οι δημοκρατικοί πολίτες οφείλουμε να συγκροτήσουμε ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην πολιτική βία για να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη ειρήνης και αλληλεγγύης.  Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του ´Αβελ Ανταμόβιτς και στους πολίτες του Γκντάνσκ».

Διαδηλώσεις με σύνθημα  «Σταματήστε το Μίσος

Διαδηλώσεις κατά του μίσους και της βίας πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε πολλές πόλεις της Πολωνίας μετά τη δολοφονία του δημάρχου της πόλης Γκντασκ Πάβελ Αντάμοβιτς.

Στη Βαρσοβία, χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους φωνάζοντας το σύνθημα «Σταματήστε το Μίσος», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων PAP, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με το PAP, στο Γκντανσκ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ είπε, απευθυνόμενος στο πλήθος των διαδηλωτών: «Σας υπόσχομαι σήμερα, αγαπητέ Πάβελ, ότι για εσένα, θα απελευθερώσουμε από το μίσος το Γκντασκ μας, την Πολωνία μας και την Ευρώπη μας».

Ο ύποπτος, με καταγωγή από το Γκντασκ, έχει καταδικασθεί για ληστείες σε τράπεζες κι εξέτισε περισσότερα από πέντε χρόνια στη φυλακή. Σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ, αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο.

Οι αστυνομικοί εξετάζουν εάν έχει ψυχολογικά προβλήματα. Κατηγορεί το κόμμα PO, που βρίσκεται πλέον στην αντιπολίτευση και μέλος του οποίου ήταν ο δολοφονηθείς πολιτικός έως το 2015, για την καταδίκη του.

Σε ένδειξη πένθους, οι σημαίες στο Γκντασκ κυματίζουν μεσίστιες, ενώ πολλοί κάτοικοι άναψαν κεριά έξω από το δημαρχείο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέτισε φόρο τιμής στον Αντάμοβιτς τηρώντας ενός λεπτού σιγή σήμερα, με τον πρόεδρο Αντόνιο Ταγιάνι να επισημαίνει το πόσο κοντά ήταν ο δήμαρχος στους πολίτες και την ικανότητά του να ακούει προσεκτικά τον λαό.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα