back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Γιατί επελέγη ο Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης για Υπουργός Εθνικής Άμυνας

Διαβάστε επίσης

Ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, στον όποιο και απονεμήθηκε το τίτλος του Επιτίμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ , έχει διατελέσει και Αρχηγός του Π.Ν. και Διοικητής της Διεύθυνσης Υποβρυχίων καταστροφών.

Είναι ο πρώτος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, από την Μεταπολίτευση, που αναλαμβάνει την ευθύνη του πολιτικού προϊστάμενου των Ενόπλων Δυνάμεων.
Γιατί ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας επέλεξε το κ. Αποστολάκη, ως αντικαταστάτη του Πάνου Καμμένου και τι σηματοδοτεί αυτή η επιλογή, ειδικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο;

Ο Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού, καθώς είχε χειριστεί , σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, δυο πολύ σοβαρές κρίσεις στο Αιγαίο και μέσω των διαύλων επικοινωνίας του, είχε αποσοβήσει την επικίνδυνη κλιμάκωσή τους.

Ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ήταν υπέρ της ψύχραιμη αντιμέτωπης των τουρκικών προκλήσεων , υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου, αλλά στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας και του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων, τακτικές πλήρως ευθυγραμμισμένες με την στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου και του Υπ..Εξωτερικών, ενώ αρκετές φορές, είχε παρέμβει κατευναστικά σε παρορμητικές και υπερ-πατριωτικές ενέργειες του πολιτικού του προϊστάμενου Π. Καμμένου.

Διατηρεί καλές σχέσεις με τον τούρκο ομόλογο του , νυν Υπουργό ‘Αμυνας στρατηγό Χ.Ακάρ, πρώην επικεφαλής των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ωστόσο, πρόσφατα ο Ναύαρχος Αποστολάκης, ως Α/ΓΕΕΘΑ είχε πει: «Εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση». Και η δήλωση αυτή, είχε την πλήρη κάλυψη του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και του υπ.Εξωτερικών.

Αυτό λοιπόν που προκύπτει, από την τοποθέτηση του Ναυάρχου Αποστολάκη ως ΥΠΕΘΑ, είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης, για εκτόνωση της ελληνοτουρκικής κρίσης, για ήπια και ψύχραιμη αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, αλλά και για καταλυτική στρατιωτική απάντηση, εφόσον απειληθούν ευθέως ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Επίσης ο Ναύαρχος Αποστολάκης, ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πρωτοστατούσε στην αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στον στρατιωτικό τομέα. Επίσης είχε άριστη συνεργασία με τους στρατιωτικούς ομολόγου του, του Ισραήλ και της Αιγύπτου και είχε βασική συμμετοχή στην στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας- Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου, συμφωνίες, που αξιοποίησε η Κυβέρνηση, για ευρύτερη διπλωματική και ενεργειακή συνεργασία, διαμορφώνοντας ισχυρές διακρατικές συμμαχίες στην Αν. Μεσόγειο.

Στα θετικά, είναι ότι κ. Αποστολάκης δεν έχει κομματικές δεσμεύσεις, δεν προτίθεται να πολιτευτεί και υποσχέθηκε, ότι θα κρατήσει τις Ε.Δ. μακριά από την επιρροή κομμάτων.

Ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πιθανόν και η νέα στρατιωτική ηγεσία, θα οριστεί σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Βουλή, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Μέχρι τότε, καθήκοντα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ θα εκτελεί ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Κ. Φλώρος.

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα