back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Με μετρητά οι αγορές ακινήτων στην Ελλάδα – Ανακάμπτει η αγορά

Διαβάστε επίσης

Την δύσκολη κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα και την δυστοκία στις χορηγήσεις νέων δανείων αποτυπώνουν τα στοιχεία της έρευνας της Ένωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας.

Σύμφωνα με την έρευνα με μετρητά πραγματοποιούνται οι περισσότερες αγορές ακινήτων καθώς για το 84,7% των αγοραπωλησιών που πραγματοποιήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2018, το σύνολο του ποσού καταβλήθηκε τοις μετρητοίς, χωρίς καμία συμμετοχή τραπεζικού φορέα.

Πρόκειται για ένα από τα λιγοστά στοιχεία της έρευνας που δεν έχει παρουσιάζει ιδιαίτερα διαφοροποίηση σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018 καθώς στο 83% ήταν το ποσοστό των αγορών ακινήτων τοις μετρητοίς , αποτυπώνοντας την δύσκολη κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα και την δυστοκία στις χορηγήσεις νέων δανείων.

Επιπλέον σύμφωνα με την έρευνα της ΕΠΠΑ, οι τράπεζες συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών πωλητών. Σύμφωνα με την έρευνα το 27,8% των ακινήτων που πωλήθηκε προήλθε απευθείας από τράπεζες, ενώ το 65% των πωλήσεων αφορούσε ακίνητα που δεν είχαν βάρη μεγαλύτερα από την τιμή πώλησης.

Μεγαλύτερης αξίας και επιφάνειας ακίνητα στις προτιμήσεις

Σε ό,τι αφορά τις γενικότερες τάσεις από τις πωλήσεις ακινήτων το τελευταίο εξάμηνο φαίνεται ότι τα ακίνητα που πωλούνται είναι μεγαλύτερης αξίας και επιφάνειας, μικρότερης ηλικίας ενώ οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με πριν από έξι μήνες. Πρόκειται για στοιχεία που πιστοποιούν την ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων. Αναλυτικότερα σύμφωνα με την τελευταία εξαμηνιαία έρευνα της ΕΠΠΑ, η οποία καλύπτει το δεύτερο εξάμηνο του έτους, στο σύνολο της χώρας, το 63,1% των αγοραπωλησιών αφορούσε κατοικίες αξίας έως 90.000 ευρώ, ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με το 72,3% του προηγούμενου εξαμήνου.

Στον αντίποδα, τα σπίτια που πωλήθηκαν μεταξύ 91.000 – 180.000 ευρώ κατέλαβαν το 23,3% των συναλλαγών, έναντι 17,3% πριν από έξι μήνες. Σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΠΠΑ, τα φθηνά σπίτια έχουν πλέον εξαντληθεί και οι τιμές ανεβαίνουν.

Άλλο ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι η επιτάχυνση του ρυθμού πώλησης των διαθέσιμων ακινήτων, δηλαδή το πόσος χρόνος απαιτείται έως ότου ένα ακίνητο βρει τον επόμενο ιδιοκτήτη του. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, τα ακίνητα που πωλήθηκαν σε λιγότερο από τρεις μήνες ανέρχονται πλέον στο 32,4% του συνόλου των αγοραπωλησιών, από μόλις 12,3% στην αμέσως προηγούμενη έρευνα.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα