back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Με τροπολογία θα παραταθεί η θητεία επικουρικών γιατρών στα νοσοκομεία Αττικής και Θεσσαλονίκης

Διαβάστε επίσης

Κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, τροπολογία του υπουργείου Υγείας για την παράταση της θητείας των επικουρικών γιατρών, οι συμβάσεις των οποίων έληγαν σε δύο εβδομάδες, στο τέλος IΙανουαρίου,.

Το μέτρο αφορά γιατρούς που υπηρετούν σε φορείς παροχής υπηρεσιών Υγείας στον νομό Αττικής (εκτός νήσων) και στον νομό Θεσσαλονίκης και η παράταση δίνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Η μισθοδοσία τους θα καλυφθεί από το εθνικό ή συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ το κόστος εκτιμάται στα 16,2 εκατομμύρια ευρώ.

Η παράταση δίνεται με την επίκληση λόγων δημοσίων συμφέροντος, που συνίστανται κυρίως στην εξασφάλιση της λειτουργίας των νοσοκομείων, στα οποία υπηρετούν.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είχε ανακοινώσει κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης που είχε με την Ομοσπονδία των εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραταθούν οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού που λήγουν στις 31 Μαΐου 2019, ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της προκήρυξης.

Είχε, δε, αναγνωρίσει τις ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και παραδέχτηκε πως φέτος θα συνταξιοδοτηθούν 1.500 άτομα, εκ των οποίων οι 300 γιατροί και οι 1.200 λοιπό προσωπικό.

Με τη δεύτερη παράγραφο της τροπολογίας ορίζεται πως δεν εφαρμόζονται ποσοστώσεις πολυτέκνων, τριτέκνων και παλιννοστούντων Ποντίων ως προς το σύνολο των προσλήψεων που διενεργούνται με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για κάλυψη θέσεων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, πλην γιατρών.

Με τη συγκεκριμένη παρέμβαση, επιδιώκεται η αδιατάρακτη παροχή υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με τη διευκόλυνση ένταξης του υπηρετούντος επικουρικού προσωπικού.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της τροπολογίας, η οφειλόμενη από την Πολιτεία μέριμνα για υποστήριξη προστατευόμενων κοινωνικών ομάδων θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία του άρθρου 3 του νόμου 2643/1998.

Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται πως οι συγκεκριμένες κατηγορίες διορίζονται χωρίς διαγωνισμό ή επιλογή, με σειρά προτεραιότητας και σε θέσεις που αντιστοιχούν στο 5% των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα