12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ο Μακρόν απευθύνει επιστολή στους Γάλλους ζητώντας διάλογο

Διαβάστε επίσης

Ο Εμανουέλ Μακρόν, δημοσίευσε εχθές το βράδυ μία επιστολή, σηματοδοτώντας και επίσημα την έναρξη της εθνικής διαβούλευσης για την έξοδο της χώρας από την κρίση που έχουν δημιουργήσει οι κινητοποιήσεις των “κίτρινων γιλέκων”. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες της διαβούλευσης.

Μία μέρα μετά την ένατη πράξη των “κίτρινων γιλέκων” στην οποία συμμετείχαν 84.000 διαδηλωτές, ο Γάλλος πρόεδρος καλεί τους πολίτες να μετατρέψουν “τον θυμό σε λύσεις” και να συμμετάσχουν στον διάλογο που επίσημα θα εγκαινιάσει αύριο ο ίδιος σε ειδική τελετή. Η εθνική διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαρτίου και, όπως διευκρινίζει ο Μακρόν, δεν θα είναι “ούτε εκλογές, ούτε δημοψήφισμα”.

Ο διάλογος αυτός, αποτέλεσε βασικό άξονα του διαγγέλματος του Μακρόν στις 10 Δεκεμβρίου και αποτελεί ένα μέσο της κυβέρνησης να απαντήσει στις διεκδικήσεις των “κίτρινων γιλέκων”. Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ αναμένεται μέσα στην ημέρα να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας, όπως αυτές συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των “κίτρινων γιλέκων” δεν δείχνουν να πείθονται από τις προσπάθειες της κυβέρνησης, αφού μιλούν για “στημένο διάλογο” που δεν θα έχει “κανένα απολύτως νόημα”.

33 ερωτήματα ζητούν απάντηση

Καλώντας τους Γάλλους να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ο πρόεδρος, κάνει λόγο για ένα “νέο συμβόλαιο για το Έθνος”. “Για εμένα δεν υπάρχουν απαγορευμένες ερωτήσεις”, σημειώνει ο Μακρόν, οποίος προσθέτει ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για όλα, αφού “αυτό είναι η δημοκρατία”.

“Τουλάχιστον δείξτε μας ότι είμαστε ένας λαός που δεν φοβάται να μιλήσει, να συζητήσει, να ανταλλάξει απόψεις”, υπογραμμίζει στην επιστολή του ο πρόεδρος, λέγοντας ότι “μπορεί να συμφωνούμε πιο συχνά από ότι νομίζουμε”.

Η εθνική διαβούλευση θα στηρίζεται σε τέσσερις μεγάλες θεματικές: την φορολογία και τις δημόσιες δαπάνες, την οργάνωση του κράτους και τις δημόσιες υπηρεσίες, την οικολογική μετάβαση και την δημοκρατία. Για κάθε μία από αυτές τις θεματικές, ο Μακρόν θέτει ερωτήσεις στους Γάλλους, διατυπώνοντας τελικά συνολικά 33 ερωτήσεις που αφορούν και ζητήματα μετανάστευσης αλλά και τον κοσμικό χαρακτήρα της χώρας.

Επίθεση Βοκιέ σε Μακρόν

Λίγη μόλις ώρα μετά την δημοσίευση της επιστολής του Εμανουέλ Μακρόν, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών Λοράν Βοκιέ, έστειλε, μέσω των κοινωνικών δικτύων και μία δική του επιστολή ζητώντας “ηρεμία και νηφαλιότητα”. Στο ίδιο κείμενο, κατηγορεί τον πρόεδρο και την κυβέρνηση ότι “έριξαν λάδι στη φωτιά” χωρίς να απαντήσουν “στον θυμό των Γάλλων”.

Αναφερόμενος στην “φορολογική αδικία”, ο Βοκιέ σημειώνει ότι ο Μακρόν “δεν είναι αντιδημοφιλής επειδή μεταρρύθμισε το σύστημα, αλλά επειδή αύξησε με άδικο τρόπο τους φόρους”, ενώ προσθέτει ότι “όλα αυτά μπορεί να τελειώσουν πολύ άσχημα”.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα