back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βρετανία: Μπορεί το κοινοβούλιο να παρεμποδίσει μια μη – συμφωνία Brexit;

Διαβάστε επίσης

Oι βουλευτές που θέλουν να πaρεμποδίσουν μια μη συμφωνία ΕΕ – Βρετανίας αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο πρόβλημα.

Δεν αρκεί η προσπάθειά τους να έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας αλλά πρέπει να αποδείξουν ότι η πλειοψηφία των μελλών του κοινοβουλίου αποδέχονται μια εναλλακτική πρόταση, υπογραμμίζει ο Chris Morris του BBC (09/01).

Αν η συμφωνία που ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με την ΕΕ απορριφθεί αύριο Τρίτη από τη Βουλή των Κοινοτήτων τότε αυτόματα με βάση τη βρετανική νομοθεσία το Ηνωμένο Βασίλειο αποσύρεται από το ευρωπαϊκό μπλοκ χωρίς συμφωνία.

Ο σχετικός νόμος επιτρέπει την μετατόπιση της ημερομηνίας εξόδου που είναι είναι η 29η Μαρτίου, 2019. Για να γίνει η αλλαγή όμως, η σχετική πρόταση πρέπει να προέλθει από υπουργό της κυβέρνησης και να τύχει της έγκρισης της ολομέλειας της βουλής.

Παράταση του άρθρου 50

Επίσης για να καθυστερήσει η «αποσύνδεση», η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει την ανάκληση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας που προβλέπει την απόσυρση μιας χώρας από την ΕΕ σύμφωνα με τις συνταγματικές της προβλέψεις και μια μεταβατική περίοδο δύο ετών μετά τη γνωστοποίηση περί αποχώρησης.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει αποκλείσει η Βρετανία να προχωρήσει στην ανάκληση του άρθρου 50 χωρίς να έχει την έγκριση των υπολοίπων 27 χωρών μελών και να παραμείνει μέλος της ΕΕ με τους σημερινούς όρους , συμπεριλαμβανομένων και των εξαιρέσεων που απολάμβανει όσον αφορά συγκεκριμένες πολιτικές της ΕΕ και διατηρώντας τις επιστροφές από τον κοινοτικό προυπολογισμό.

Αλλά, επισημαίνει ο Chris Morris, είναι απίθανο η Βουλή των Κοινοτήτων να αποφασίσει την ανάκληση του άρθρου 50 αν δεν γίνει δεύτερο δημοψήφισμα για την Ευρώπη ή αν δεν παραιτηθεί η κυβέρνηση και προκηρυχθούν βουλετικές εκλογές.

Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι είναι αντίθεση με την ιδέα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος πέρα από το γεγονός ότι δεν επαρκή ο χρόνος για τη διεξαγωγή του μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Μια λύση για την αποφυγή μιας μη- συμφωνίας Brexit στο εγγύς μέλλον θα είναι η επέκταση της χρονικής περιόδου που προβλέπεται από το άρθρο 50. Και αυτή η πρόταση πρέπει να γίνει από την κυβέρνηση και με αυτή να συμφωνήσουν οι περισσότεροι βουλευτές. Αλλά σε αντίθεση με την ανάκληση του άρθρου 50 , για την παράταση χρειάζεται επίσης και έγκριση των υπολοίπων 27 χωρών μελών.

Για να πεισθούν όμως οι χώρες αυτές θα πρέπει έχουν διαβεβαιώσεις ότι κάτι σημαντικό έχει αλλάξει στις διαθέσεις των βρετανικών πολιτικών κομμάστων όσον αφορά την Ευρώπη , μια μεταστροφή που να δικαιολογεί την χρονική παράταση του άρθρου 50. Ίσως η απόφαση για ένα νέο δημοψήφισμα ή για πρόωρες βουλετικές εκλογές να πείσουν τα κοινοβούλια των χωρών μελών ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει σε σχέση με το 2016, με αποτέλσμα να αξίζει τον κόπο να δοθεί στο Λονδίνο παράταση χρόνου για νέες διαπραγματτεύσεις πάνω σε άλλες βάσεις.

Αναφορικά με την χρονική παράταση ένας από τους περιορισμούς που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι οι ευρωεκλογές του Μαίου και το γεγονός ότι το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , χωρίς την παρουσία βρετανών ευρωβουλευτών εφόσον το Brexit λάβει χώρα, θα πρέπει να συνέλθει για πρώτη φορά τον Ιούλιο.

Μια άλλη περίπτωση να δοθεί μια περιορισμένη χρονική επέκταση στην ισχύ του άρθρου 50 είναι η συμφωνία της Τερέζα Μέι αύριο Τρίτη να γίνει αποδεκτή από το κοινοβούλιο και να απαιτείται χρόνος για τη διευθέτηση ορισμένων λεπτομερειών της συμφωνίας.

Η παράταση όμως του άρθρου 50 χωρίς την έγκριση της συμφωνίας που η Βρετανίδα πρωθυπουργός συνήψε με την ευρωπαική ηγεσία πέρυσι το Νοέμβριο στις Βρυξέλλες θα έχει σημασία. Το μη συνεναιτικό διαζύγιο της Βρετανίας με την ΕΕ θα είναι γεγονός.

Ποιές είναι οι δυνατότητες των βουλευτών;

Η κατάθεση τροπολογιών είναι σε αυτή τη φάση η “δύναμη” που διαθέτουν οι βουλετές, εκτιμά ο συντάκτης BBC.

Την περασμένη Τρίτη (08/01) πέρασε τροπολογία που «δένει τα χέρια» της κυβέρνησης για Brexit χωρίς συμφωνία. Την επομένη, την Τετάρη (09/01) , άλλη μια ήττα υπέστη η Τερέζα Μέι καθώς το κοινοβούλιο ζήτησε από την κυβέρνηση να παρουσιάσει plan B μέσα σε διάστημα τριών ημερών , αν η πρωθυπουργός χάσει στην ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας με την ΕΕ.

Είναι γεγονός ότι στη Βουλή των Κοινοτήτων έχει σχηματιστεί μια – «διακομματική συμμαχία» – που στόχο έχει να αποτραπεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς να υπάρξει συμφωνία. Στους επόμενους δύο μήνες κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουμε μάρτυρες ενός «ανταρτοπόλεμου» μέσα στο κοινοβούλιο με την κατάθεση τροπολογιών , επισημαίνει ο Κρίς Μόρις του BBC.

To νομοσχέδιο για το εμπόριο θα είναι μάλλον ο επόμενος στόχος . Το νομοσχέδιο αυτό, στην περίπτωση που δεν έχουμε συμφωνία, είναι απαραίτητο για να μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να εμπορεύεται με τον υπόλοιπο κόσμο υπό τους σημερινούς όρους.

Εξάλλου και πρόεδρος της Επιτροπής Brexit , ο βουλευτής του Εργατικού κόμματος Χίλαρι Μπεν έχει καταθέσει τροπολογιά στην πρόταση της κυβένησης για την απόσυρση της χώρας από την ΕΕ. Η τροπολογία αυτή απορρίπτει το ενδεχόμενο η έξοδος να γίνει χωρίς συμφωνία.

Όλες αυτές οι κινήσεις αποβλέπουν στο να δείξουν ότι στη Βουλή των Κοινοτήτων η άποψη ότι δεν είναι δυνατή η «αποδέσμευση» από την Ευρώπη άνευ συμφωνίας με τις Βρυξέλλες είναι η πλειοψηφούσα άποψη.
Καμία όμως από αυτές τις κινήσεις μεμονομένα προς το παρόν δεν θα κάνουν τον χρόνο να σταματήσει. “Το ρολόι του άρθρου 50 θα σταματήσει να κτυπά μόνο στα τέλη Μαρτίου” , γράφει χαρακτηριστικά ο Κρις Μόρις.

Στα πρόθυρα κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος;;

Στην Mail on Sunday (13/01) , ο ιστορικός Ντέϊβιντ Στάρκεϊ (David Starkey) επικρίνει τη στάση των βουλευτών και θεωρεί ότι η σημερινή βουλή είναι – «μια βουλή πυγμαίων». Είναι ιδιάιτερα δηκτικός κατά του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων Tζον Μπέρκουο (John Berkow) τον οποίο κατηγορεί ότι υποκινεί ένα «πραξικόπημα σε βάρος του λαού», μολονότι ο ίδιος ο κ. Μπέρκουο ισχυρίζεται ότι με τις ενέργειες του τις τελευταίες μέρες προσπαθεί να διασφαλίσει τα δικαιώματα των βουλευτών και την ανεξαρτησία της Βουλής των Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με τους Sunday Times (13/01) – «είμαστε στα πρόθυρα ενός πραξικοπήματος». Η εφημερίδα προειδοποιεί ότι τουλάχιστον δύο ομάδες βουλευτών σχεδιάζουν να αποσπάσουν τον έλεγχο της νομοθετικής ατζέντας από την Τερέζα Μέι με στόχο να παρεμποδίσουν το Brexit ή να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δεύτερο δημοψήφισμα. Οι Sunday Times θεωρούν ότι αυτή η προσπάθεια ανατρέπει την ισορροπία στις σχέσεις της κυβέρνησης με το κοινοβούλιο , μια ισορροπία που χαρακτηρίζει εδώ και αιώνες την κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας. «Υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σε συνταγματική κρίση», γράφει η εφημερίδα.

Κατά τον Observer (13/01) o ηγέτης του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν προτίθεται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης , ίσως αύριο το βράδυ. Η στάση όμως αυτή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζεται «ανεύθυνη». O κ. Κόρμπιν θα πρέπει να υποστηρίξει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος διότι διαφορετικά διακινδυνεύει να κατηγορηθεί ως – «συνυπεύθυνος μιας τραγωδίας Brexit» – υπογραμμίζει ο Observer.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα