back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Χάος με την εξέταση PET CT – SCAN λόγω έλλειψης του ραδιοφαρμάκου – Δύο μήνες η λίστα αναμονής

Διαβάστε επίσης

Μια βλάβη στα μηχανήματα της μίας και μοναδικής εταιρείας που προμηθεύει με ένα συγκεκριμένο ραδιοφάρμακο όλα τα νοσοκομεία της χώρας, έχει προκαλέσει απίστευτη αναστάτωση στους ασθενείς που περιμένουν να κάνουν PET CT – SCAN, μία πολύ βασική διαγνωστική εξέταση για τον καρκίνο.

Η λίστα αναμονής στα 6 νοσοκομεία που γίνεται αυτή η εξέταση φτάνει τους δύο μήνες με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση της υγείας των καρκινοπαθών.

Το πρόβλημα άρχισε στις αρχές του χρόνου καθώς η προμηθεύτρια εταιρεία που παράγει το ραδιοφάρμακο ενημέρωσε τα 6 νοσοκομεία που έχουν PET CT – SCAN ότι υπήρξε βλάβη σε ένα από τα μηχανήματά της. Το αποτέλεσμα είναι να καθυστερήσουν πολύ οι εξετάσεις των ασθενών που είχαν προγραμματιστεί και τα νέα ραντεβού που κλείνονται να είναι μετά από δύο μήνες.

Η εξέταση PET CT – SCAN είναι σωτήρια, καθώς ανιχνεύει τον καρκίνο τη στιγμή που εγκαθίσταται και ξεκινάει η αλλοίωση του κυττάρου. Για την εξέταση αυτή χρησιμοποιείται ένα ραδιοφάρμακο που παράγεται από μία και μόνο εταιρεία στην Ελλάδα, η οποία το μεταφέρει οδικώς καθημερινά από το Λαύριο στα νοσοκομεία της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας που διαθέτουν PET CT – SCAN (Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, Ευαγγελισμός, Θεαγένειο, Μεταξά, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου).

Στον ιδιωτικό τομέα λειτουργούν 5 PET CT στην Αθήνα και 5 PET CT στη Θεσσαλονίκη.

Η εξέταση PET CT – SCAN χρεώνεται 1.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και εγκρίνεται από Επιτροπή του ΕΟΠΥΥ. Ο ασθενής επιβαρύνεται με 450 – 500 ευρώ (15% συμμετοχή + άλλα έξοδα). Μαζί με τα έξοδα μετακίνησης σε πολλούς καθίσταται απαγορευτική η εξέταση.

Το απαραίτητο για την εξέταση ραδιοφάρμακο χρεώνεται 750 ευρώ για κάθε ασθενή. Εάν δεν υπήρχε ο μονοπωλιακός χαρακτήρας η τιμή του ραδιοφαρμάκου θα κόστιζε 250 ευρώ.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το Υπουργείο Υγείας καθυστερεί τις διαδικασίες υποδοχής της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου για εγκατάσταση ενός μηχανήματος PET CT και μιας μονάδας παραγωγής Κυκλότρου στο ΠΓΝ Ιωαννίνων και την εγκατάσταση ενός Κυκλότρου στο ΠΓΝ Ρίου.

Νίνα Κομνηνού

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα