back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πάνω από 500 παιδιά στο Παίδων για τον εθισμό τους με τα κινητά και τα τάμπλετ

Διαβάστε επίσης

Ο εθισμός των παιδιών με τα τάμπλετ και τα κινητά τηλέφωνα δεν είναι μόνο θέμα συζήτησης ανάμεσα στους γονείς, αλλά είναι ένα υπαρκτό ιατρικό πρόβλημα που χρειάζεται αντιμετώπιση από ειδικούς επιστήμονες.

Είναι ενδεικτικό ότι τα τα τελευταία 11 χρόνια που λειτουργεί το Τμήμα Αντιμετώπισης του Εθισμού στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία έχουν προσέλθει και έχουν δεχθεί βοήθεια πάνω από 500 παιδιά. Μάλιστα, κάποια ήταν ηλικίας μόλις 3-4 ετών!

Από το 2007 που ξεκίνησε η μονάδα για την αντιμετώπιση του εθισμού των παιδιών με το Ίντερνετ, τα κινητά τηλέφωνα και τα τάμπλετ, έχουν προσέλθει πάνω από 500 παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία κ. Μανώλη Παπασάββα.

Στην συγκεκριμένη μονάδα γίνεται εξατομικευμένη προσέγγιση σχετικά με την προβληματική χρήση του διαδικτύου.

«Μας έρχονται παιδιά από 3-4 ετών μέχρι την ηλικία των 16 ετών, είπε ο κ. Παπασάββας μιλώντας στο OPEN.

Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι σε παιδιά ηλικίας 5-12 το 78% χρησιμοποιεί το ίντερνετ, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 90% σε ηλικίες παιδιών 10-12 ετών.

Τα παιδιά έχουν εθιστεί στη χρήση διαδικτύου, παίζουν παιχνίδια ως το ξημέρωμα, ζουν απομονωμένα, κλείνονται στον εαυτό τους, δεν έχουν φίλους, παρουσιάζουν φοβίες…».

Ο κ. Παπασάββας κάνει έκκληση στους γονείς «…όταν θα διαπιστώσουν ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν πολλές ώρες το ίντερνετ, και εμφανίζουν διαφορετική συμπεριφορά όταν δεν απασχολούνται με το κινητό, το τάμπλετ ή τον υπολογιστή να αναζητήσουν βοήθεια» .

Η κλινική ψυχολόγος-θεραπεύτρια του Αιγινήτειου Νοσοκομείου Ιλια Θεοτοκά μμιλώντας στο Open ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από όσο φανταζόμαστε.

«Το πρόβλημα είναι οι δραστηριότητες στο μέσο, όχι το μέσο καθ’ αυτό. Κατά βάση τα social media και τα παιχνίδια είναι αυτά που προκαλούν εθισμό, γιατί υπάρχει η άμεση ικανοποίηση, όπως π.χ. τα likes.

Μια συμπεριφορά που ικανοποιείται, τείνει να επαναλαμβάνεται. Ενεργοποιείται η ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Το ίδιο ισχύει και με τις χημικές ουσίες. Υπάρχουν και οι συμπεριφορικές εξαρτήσεις, που είναι ο τζόγος και η εξάρτηση από το διαδίκτυο που έχουν τα ίδια συμπτώματα στέρησης.

Υπάρχουν συμπτώματα, όταν το παιδί δεν υπακούει σ’ αυτό που λένε. Όταν δεν βάλεις όρια από νωρίς, είναι δύσκολο να πειθαρχήσουν μετά τα παιδιά.

Οι γονείς δεν βάζουν όριο στα παιδιά γιατί νιώθουν ενοχές. Σε κάθε ηλικία υπάρχει διαφορετικό όριο, αν μιλάμε για ηλικίες 4-5 ετών, που χρησιμοποιεί το tablet του γονιού του.

Ακόμα κι αν χρησιμοποιεί τάμπλετ στα 5 του, σημασία έχουν οι χρόνοι. Το θέμα είναι ότι ο γονιός πρέπει να ορίσει στο παιδί, χρόνο καθημερινά, μία ώρα την ημέρα, 2 ώρες το σαββατοκύριακο το πολύ.

Οι γονείς πρέπει να εκπαιδευτούν

Το ότι δεν μπορούν οι γονείς να βάλουν όρια, είναι θέμα δικό τους. Η εφηβεία είναι αργά να βάλεις όρια. Τα βάζεις από νωρίς και τα τηρείς. Τα όρια κάνουν τα παιδιά πιο ευτυχισμένα και πιο υγιή».

Νίνα Κομνηνού

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα