back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

Διαβάστε επίσης

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους διεξάγεται στη Βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να ανταλλάσουν ευθείες βολές και κατηγορίες.

Κόντρα Τσίπρα- Μητσοτάκη για το δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων

Την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού προκάλεσε η δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκη ότι, «ποτέ καμία κυβέρνηση δεν επέλεξε εν ενεργεία στρατιωτικό για υπουργό ‘Αμυνας» ενώ πρόσθεσε ότι, «ένα ιστορικό προηγούμενο υπάρχει, αυτό του Σπαντιδάκη (επί δικτατορίας)».

Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη ζήτησε και πήρε το λόγο λέγοντας ότι, «άθελά του ο Πρόδρος της ΝΔ υπέπεσε σε κολοσιαίο ατόπημα συνέκρινε τον μέχρι χθες αρχηγό ΓΕΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη με τον πραξικοπηματία της χούντας Σπαντιδάκη. Η μόνη σύγκριση που υπάρχει είναι ότι κατάγονται από το Ρέθυμνο. Είναι ντροπή». Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να ανακαλέσει λέγοντάς του «προσβάλλετε την δημοκρατία».

«Πάνω στον πανικό σας δεν καταλάβατε τι είπα» σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να προσβάλλει κανέναν, αλλά να επισημάνει ότι όλες οι κυβερνήσεις έως τώρα είχαν σεβαστεί την διάκριση εκτελεστικής εξουσίας- ενόπλων δυνάμεων. Σημείωσε δε πως ήταν λάθος του κ. Αποστολάκη να δεχθεί την δεχθεί τη θέση του υπουργού Άμυνας.

Κόντρα Βούτση – ΔΗΣΥ

Το γεγονός ότι, ο πρωθυπουργός έλαβε τον λόγο, μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, οι οποίοι ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να μην το επιτρέψει και να λάβει το λόγο, όπως προβλέπεται, η Φώφη Γεννηματά.

Οι βουλευτές της ΔΗΣΥ άρχισαν να χτυπούν το χέρι τους στα έδρανα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο κ. Βούτσης ζήτησε να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες και να πέσουν οι τόνοι.​

Τσίπρας: «Η αυγή του 2019 είναι η αυγή και μιας νέας εποχής για την Ελλάδα»

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με έναν απολογισμό πεπραγμένων της κυβέρνησής του, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα.
«Σε δέκα μέρες από σήμερα συμπληρώνονται 4 χρόνια από την 25η του Γενάρη του 2015 από τότε που ο τόπος έζησε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή και ανατροπή», είπε ξεκινώντας την ομιλία του και πρόσθεσε ότι, «δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι σήμερα η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα από τότε».
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «μια τριετία ολόκληρη σκληρών πολιτικών αγώνων και δύσκολων αποφάσεων» τονίζοντας ότι, «η αυγή του 2019 είναι η αυγή και μιας νέας εποχής για την Ελλάδα».

Ψηφίστηκε ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή η πολιτική ανατροπή δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ήταν αποτέλεσμα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα, της διαχείρισής της από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και επιλογών πολλών χρόνων πριν από την κρίση που είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί στη χροεκοπία, το πελατειακό σύστημα, τη γενικευμένη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, τη διαπλοκή, τη διαρκή διεύρυνση των ανισοτήτων, της θεσμικής παρακμής και της απαξίωσης των δημοκρατικών θεσμών και των ελεγκτικών μηχανισμών». «Λίγες μέρες πριν σε τούτη εδώ την αίθουσα ψηφίστηκε πανηγυρικά ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός Ένας προϋπολογισμός που μετά από μια δεκαετία συρρίκνωσης και περικοπών προχώρησε σε δημοσιονομική επέκταση».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «έντιμη και ειλικρινή την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ», ωστόσο όπως είπε, «έμελλε οι πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές να παράξουν κάποια στιγμή τα αποτελέσματα τους. Δεν ήταν αναπόφευκτο αλλά έτσι έγινε. Διότι άλλωστε, αυτό είναι το πυρηνικό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας και της δημοκρατικής πολιτικής: να συγκλίνεις και να προχωράς μαζί εκεί που μπορείς και για όσο μπορείς.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, σέβεται «όλους όσοι έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα.
Θέση αρχής και θέση συνείδησης. Όχι όμως όσους προσποιούνται, όχι όσους κοροϊδεύουν. Όχι όσους αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική. Τους τελευταίους τους θεωρώ αγύρτες, αναξιόπιστους, επικίνδυνους για το τόπο».

Ακόμη, τόνισε: «υπάρχουν ανάμεσά μας βουλευτές και κόμματα που πάντοτε υπερασπίζονταν μια διαφορετική άποψη από αυτήν που αποτελούσε εδώ και χρόνια την λεγόμενη εθνική γραμμή.
Διαφωνώ κάθετα μαζί τους. Θεωρώ ότι η δική τους θέση θα μας οδηγεί σε απανωτές εθνικές ήττες, αλλά τους σέβομαι.
Και αυτούς και τις θέσεις τους. Μεταξύ αυτών είναι και ο Πάνος Καμένος. Διαφωνώ μαζί του, αλλά σέβομαι τη στάση του». Όπως είπε, ο κ. Τσίπρας, γνώριζε εξαρχής ότι, η θέση του κ. Καμμένου ήταν διαφορετική αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Δεν το έκανε τώρα προσχηματικά, αλλά είχε πάντα αυτή τη στάση. Είναι η άποψη του. Διαφωνώ μαζί του αλλά την σέβομαι. Έχει μια καθαρότητα».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι, «από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον τότε υπουργό εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, δοθήκαμε με την ψυχή και το σώμα μας σε μια μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Όπως είπε: «Δοθήκαμε σε αυτή την προσπάθεια με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία, στο εθνικό συμφέρον αλλά και το μέλλον της χώρας και της περιοχής μας. Με αίσθηση της πατριωτικής μας ευθύνης για αναβαθμίσουμε τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια δύσκολη περίοδο, με μεγάλες αναταράξεις και συγκρούσεις».

Επίθεση στη ΝΔ

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη, για την στάση τους απέναντι στους βουλευτές που έχουν δηλώσει ότι, θα παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι, έχει στοχοποιήσει δημόσια βουλευτές και ότι, στελέχη της «δίνουν στους οπαδούς της ΝΔ τα κινητά τηλέφωνα και της διευθύνσεις τους. «Δέχονται καθημερινά εκατοντάδες απειλητικά μηνύματα», είπε και πρόσθεσε: «Είναι ντροπή αυτό που κάνετε. Ο δρόμος που επιλέγετε να κινηθείτε, από τύφλωση αντιπολιτευτική, είναι ο δρόμος του μίσους και του διχασμού. Και θυμίζει άλλες εποχές».
«Ποιοι εσείς που το τελευταίο διάστημα έχετε εγγράψει στη κοινοβουλευτική σας ομάδα τέσσερις βουλευτές από άλλα κόμματα. Τρείς βουλευτές από το Ποτάμι και έναν από την Ένωση Κεντρώων. Δεν έχετε κανένα απολύτως δικαίωμα εσείς να κουνάτε το δάχτυλο στην Αριστερά και να θέτετε ζητήματα πολιτικής ηθικής. Σε μια παράταξη που πάντα με κάθε τρόπο και με οποιοδήποτε κόστος, τοποθετεί τη δημοκρατία πάνω από οποιαδήποτε άλλη αξία στην πολιτική της διαδρομή».
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «αθλιότητες που ενορχηστρώνονται εδώ και μέρες», «για πογκρόμ των επιθέσεων, των απειλών, των εκβιασμών, της τρομοκράτησης των βουλευτών που εκφράζουν τη πρόθεση να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον και ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους».

Μητσοτάκης: «Κυβέρνηση κουρελού είναι ο νέος όρος που εξάγει ο κ. Τσίπρας μετά την κωλοτούμπα»

Με ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης και κατά του πρωθυπουργού, τον οποίο κατηγόρησε ότι, «εκχωρεί με σιωπηλή συνενοχή του κ. Καμμένου το εθνικό συμφέρον», ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εσείς κ. Τσίπρα παραχωρήσατε μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα στους Σκοπιανούς; Πότε ήταν αυτά μέρος της εθνικής γραμμής; Γιατί κάποιοι είπαν «όχι» όταν ζητήθηκαν αυτά κι εσείς είπατε «ναι»; Γιατί διαστρεβλώνετε την ιστορία και τη διαδρομή αυτής της παράταξης;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης ως την «τελευταία πράξη μίας παράστασης και ένα άθλιο θέατρο» και πρόσθεσε: «Κυβέρνηση κουρελού είναι ο νέος όρος που εξάγει ο κ. Τσίπρας μετά την κωλοτούμπα», είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης. Όπως είπε, πρόκειται για «άθλιο θέατρο το οποίο έστησαν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος με τρεις στόχους: Πρώτον, να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες ακόμα εξουσίας, δεύτερον, να κυρωθεί η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών και τρίτον, να διατηρηθεί ως Κοινοβουλευτική Ομάδα το μόρφωμα των ΑΝΕΛ ώστε να διατηρήσει τα προνόμιά του ο αρχηγός του».
Αναφερόμενος στους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βουλευτές που θα στηρίζουν την πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «φαρσοκωμωδία των ελιγμών του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου, που απαιτεί και κομπάρσους», και εξήγησε: «Μιλάω για περιφερόμενους βουλευτές που αλλιώς εξελέγησαν σε αυτή τη Βουλή και αλλιώς θα την εγκαταλείψουν. Πρόθυμοι να μεταβληθούν σε δεκανίκια μιας κυβέρνησης που έχει γίνει κουρελού η ίδια αφού κουρέλιασε και την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα».

Γεννηματά: «Μελετημένη δουλειά το διαζύγιο Τσίπρα – Καμμένου»

«Έπρεπε να είχατε προκηρύξει εκλογές», ανέφερε και η Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση φοβάται. Χαρακτήρισε «μελετημένη δουλειά» το διαζύγιο Τσίπρα – Καμμένου και τόνισε: «η δεδηλωμένη προκύπτει από τη βούληση του λαού και όχι από τα παζάρια της ντροπής. Δεν σας εμπιστεύομαστε κ. Τσίπρα, ούτε για τα εθνικά θέματα ούτε για την έξοδο της χώρας από την κρίση», προσθέτοντας: «για εμάς είστε κυβέρνηση μειοψηφίας». Πάντως, η κ. Γεννηματά εγκάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ότι δίνοντας συνεχώς τον λόγο στους κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη προσπαθεί απεγνωσμένα να πείσει τον λαό ότι υπάρχουν μόνον δύο κόμματα.

Αν δεν ταιριάζατε, δεν θα συμπεθεριάζατε
Παράλληλα, αναφερόμενος στον Πάνο Καμμένο, την απουσία του οποίου από τη συζήτηση επεσήμανε, έκανε λόγο για «εικονική έξοδο». «Για τον κ. Καμμένο ισχύει η λαϊκή ρήση. Αν δεν ταιριάζατε, δεν θα συμπεθεριάζατε. Η έξοδος του κ. Καμμένου από την κυβέρνηση είναι προφανώς εικονική και οι χειρισμοί προσυνεννοημένοι», είπε.
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στον διορισμό του ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη στο ΥΠΕΘΑ. «Ποτέ καμία κυβέρνηση δεν επέλεξε εν ενεργεία στρατιωτικό για υπουργό ‘Αμυνας», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι ένα ιστορικό προηγούμενο υπάρχει, αυτό του Σπαντιδάκη (επί δικτατορίας), προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης».

Δανέλλης: Ήμουν πάντα συνεπής στις αρχές και την συνείδησή μου

Ο Σπύρος Δανέλλης που διεγράφη από το Ποτάμι για να στηρίξει την κυβέρνηση δίνοντας ψήφος εμπιστοσύνης και στηρίζοντας την Συμφωνία των Πρεσπών έκανε παρέμβαση στη Βουλή εξηγώντας την στάση του.

«Κατά τη διάρκεια της πρότασης μομφής της ΝΔ προ εξαμήνου, η προσωπική μου άποψη ήταν η αποχή από τη ψηφοφορία, ωστόσο δεν ήθελα να δημιουργήσω πρόβλημα στο κόμμα μου, για αυτό συνταχθηκα με την κομματική γραμμή,είχα δηλώσει όμως ότι εξαιρείται το Μακεδονικό ζήτημα». Αυτό επισημανε ο Σπύρος Δανέλλης, ζητώντας τον λόγο επί προσωπικού για να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Δανελλης κατηγόρησε τον κ.Μητσοτακη οτι παραποιεί την αλήθεια. «Ήμουν και είμαι πάντα συνεπής στις αρχές και τη συνείδησή μου, είπε, ο κ. Δανελλη καταγγέλλοντας «μικροκομματική αξιοποίηση της κάθε στιγμής».

«Η δημοκρατία απαιτεί έναν άλλον πολιτικό πολιτισμό και όχι την ευκολία της μικροκομματικής αξιοποίησης της κάθε στιγμής», υπογράμμισε στη συμφωνία των Πρεσπών και συνέχισε: «Η κοινωνία μας, μέσα σε σύγχυση, σε οργή, είναι εύκολο θύμα και εύκολο θήραμα χειραγώγησης από τους εχθρούς της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού, όσοι πιστεύουν πραγματικά στον Κοινοβουλευτισμό, πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί σε αυτά τα ζητήματα».

Κουτσούμπας: Τσίπρας – Καμμένος μετέτρεψαν τη χώρα σε ένα “νατοϊκό στρατόπεδο”

«Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή δεν είναι τίποτε άλλο παρά η κατάληξη των παζαριών των προηγούμενων ημερών ανάμεσα στους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο, που βολεύει και τους δύο”», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Κατηγόρησε τους δύο μέχρι πρότινος κυβερνητικούς εταίρους ότι μετέτρεψαν τη χώρα σε ένα «νατοϊκό στρατόπεδο» από τον Έβρο έως την Κρήτη, χαρακτήρισε «επαίσχυντη» τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι όχι μόνον δεν βάζει τέρμα στον αλυτρωτισμό, αλλά πολλά σημεία της αφήνουν ανοιχτά τα πανιά του αλυτρωτισμού και του εθνικισμού.

Η διαδικασία

Η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ξεκίνησε με ομιλία του πρωθυπουργού  λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η όλη διαδικασία, η οποία θα διαρκέσει δύο ημέρες, θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με ονομαστική φανερή ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Τη συζήτηση θα κλείσει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα έχουν προηγηθεί οι ομιλίες των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών.

Όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, στη συζήτηση θα λάβουν μέρος, εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και 60 βουλευτές από όλα τα κόμματα. Η πρόταση εμπιστοσύνης γίνεται δεκτή με την πλειοψηφία των παρόντων η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τις 120 θετικές ψήφους.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση, στηριχθεί στην εμπιστοσύνη λιγότερων από 151 βουλευτών, τότε έχουμε την λεγόμενη κυβέρνηση ανοχής, κάτι όμως που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αποκλείσει ως ενδεχόμενο για την κυβέρνησή του, θέτοντας ο ίδιος ως πήχη τις 151 ψήφους εμπιστοσύνης – ζητά δηλαδή το τεκμήριο της δεδηλωμένης-, ώστε η κυβέρνησή του να συνεχίσει ή και να εξαντλήσει τη θητεία της.

Γιώργος Κατσίγιαννης – Απόστολος Χονδρόπουλος – Δημήτρης Ράντος – Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα