back to top
21.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τα σημεία – κλειδιά της νέας ρύθμισης χρεών στα ταμεία

Διαβάστε επίσης

Το σχέδιο για τη νέα ρύθμιση οφειλών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενος και αγρότες προς τον ΕΦΚΑ, θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι αναμένονται στην Αθήνα εντός των ημερών.

Στόχος των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων, είναι να δώσουν συνολική, πειστική απάντηση στους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι φέρονται επιφυλακτικοί, εκτιμώντας ότι ενδεχόμενη νέα ρύθμιση θα μπορούσε να δημιουργήσει τρύπα στα έσοδα.

Σήμερα, οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έχει συγκεντρώσει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), αγγίζουν το δυσθεώρητο ποσό των 32 δις ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση -σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας- η ρύθμιση αυτή θα είναι και η τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέτες, καθώς για όσους δεν ενταχθούν θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Ήδη, έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών τραπεζικοί λογαριασμοί, λίστες με ακίνητα, ακόμη κι αυτά που μεταβιβάστηκαν σε τρίτους, αλλά και αποδοχές κληρονομιάς.

Ο «ΑΘΗΝΑ 9.84», με βάση τα έως τώρα δεδομένα, παρουσιάζει τις οκτώ βασικές παραμέτρους της ρύθμισης:

1. Πότε θα εφαρμοστεί η ρύθμιση;

Εφόσον εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη των δανειστών, η εφαρμογή της ρύθμισης αναμένεται έως τον Μάρτιο.

2. Ποιους αφορά;

Η ρύθμιση αφορά σε περίπου 958.000 οφειλέτες που είχαν δημιουργήσει χρέη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Ειδικότερα απευθύνεται σε 584.000 ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες), 356.000 του πρώην ΟΓΑ (αγρότες) και 18.000 του πρώην ΕΤΑΑ (γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί).

Οι ασφαλισμένοι αυτοί, δεν μπόρεσαν να επωφεληθούν από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, διότι α) δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, β) την προηγούμενη τριετία δεν είχαν κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής χρήσης ή γ) δεν είχαν θετική καθαρή θέση κατά τις δύο τελευταίες χρήσεις.

3. Ποιο θα είναι το όφελος για όσους χρωστούν;

Η νέα ρύθμιση, θα δίνει την δυνατότητα αποπληρωμής σε έως 120 δόσεις, με παράλληλο επανυπολογισμό των οφειλών που οδηγεί σε μείωση έως και 70%. Όπως εκτιμάται, η μέση μείωση θα είναι της τάξεως του 50%-55%. Παράλληλα, θα ανοίξει ο δρόμος προς την συνταξιοδότηση για χιλιάδες εγκλωβισμένους, εξαιτίας των οφειλών, δικαιούχους.

4. Πως θα γίνει ο επανυπολογισμός των οφειλών και πως κατανέμονται οι δόσεις;

Οι παλαιές οφειλές που έχουν καταλογιστεί με βάση τεκμαρτά εισοδήματα θα επανυπολογιστούν με βάση το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα των ασφαλισμένων, πρακτικά που θα οδηγήσει την πλειονότητα σε σημαντικό όφελος.

Σήμερα οι εισφορές για την σύνταξη ανέρχονται στο 20% του εισοδήματος του προηγουμένου έτους. Το ποσοστό αυτό, έχει περιοριστεί στο 13,3% από τις αρχές του 2019. Σε αυτές τις εισφορές προστίθεται ποσοστό 6,95% για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δηλαδή από 26,95%, υποχωρούν στο 20,25% του εισοδήματος. Μετά το κούρεμα των προσαυξήσεων και τον επαναπροσδιορισμό της βασικής οφειλής θα προκύπτουν οι δόσεις, οι οποίες θα είναι 36 για οφειλές έως 3.000 ευρώ και έως 120 για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ. Οι προσαυξήσεις θα κουρεύονται κατά 85% στα πρότυπα του εξωδικαστικού.

5. Στον επανυπολογισμό θα συμπεριληφθούν εισφορές για περίθαλψη;

Όχι. Ειδικά στον ΟΑΕΕ εφόσον ο ασφαλισμένος όφειλε εισφορές, το ταμείο δεν θεωρούσε βιβλιάριο υγείας και δεν τον κάλυπτε για κανένα έξοδο.Εξαίρεση θα αποτελέσουν περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος προχώρησε σε ρύθμιση χρεών και εξασφαλίζοντας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

6. Πως μπορεί κάποιος να ενταχθεί στη ρύθμιση;

Σίγουρα, αφού υποβάλλει σχετική αίτηση. Για την ένταξη στη ρύθμιση και τις διαδικασίες, θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Σε κάθε περίπτωση, θα προβλεφθούν εισοδηματικά και -κυρίως- περιουσιακά κριτήρια, ώστε να αποκλείονται οι λεγόμενοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές».

7. Η ρύθμιση θα έχει αρνητικές παραμέτρους;

Οι οφειλέτες των οποίων η οφειλή θα επανυπολογιστεί θα έχουν συνέπειες στην σύνταξή, καθώς θα λάβουν μικρότερη σύνταξη σε σχέση με τους ασφαλισμένου που κατέβαλαν κανονικά εισφορές.Εκτός εάν στο μέλλον αναπληρώσουν την διαφορά στις εισφορές που προέκυψε με βάση τον επανυπολογισμό.

8. Γιατί απαιτείται νέα ρύθμιση? Ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν ρυθμίζει τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία;

Η λύση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού αφορά εν λειτουργία επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με θετικά αποτελέσματα για ένα έτος από τα τρία τελευταία. Κουρεύει τόκους και προσαυξήσεις και διατηρεί το κεφάλαιο, προσφέροντας πολλαπλάσιες δόσεις (ανάλογα με τα εισοδήματα και την περιουσία του οφειλέτη). Ωστόσο, δεν δίνει λύσεις ως προς τις χρεώσεις του παρελθόντος καθώς δεν μειώνει κεφάλαιο (εισφορές)ενώ απαιτεί βιωσιμότητα για την ένταξη, άρα αφήνει εκτός ρύθμισης εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα