back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Βουλή: Ξεκινά στις 12:00 η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

Διαβάστε επίσης

Αρχίζει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Η  συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, με ομιλία του πρωθυπουργού και μετά, εάν το επιθυμούν, θα τοποθετηθούν και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η όλη διαδικασία, η οποία θα διαρκέσει δύο ημέρες, θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με ονομαστική φανερή ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Τη συζήτηση θα κλείσει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα έχουν προηγηθεί οι ομιλίες των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών.

Όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, στη συζήτηση θα λάβουν μέρος, εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και 60 βουλευτές από όλα τα κόμματα.

Επίσης, αποφασίστηκε να αναβληθεί για την Πέμπτη η προγραμματισμένη για χθες συζήτηση του νομοσχεδίου του υπ. Παιδείας στο οποίο έχει περιληφθεί η επίμαχη τροπολογία για το νέο τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών.

Η διαδικασία που ακολουθείται περιγράφεται αναλυτικά στο άρθρο 84 του Συντάγματος και άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής. Συγκεκριμένα, ψήφος εμπιστοσύνης μπορεί να ζητηθεί οποτεδήποτε από την κυβέρνηση και όχι μετά από την παρέλευση εξαμήνου, όπως ισχύει στην περίπτωση της πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, που αποτελεί «προνόμιο» της αντιπολίτευσης. 

Η πρόταση εμπιστοσύνης γίνεται δεκτή με την πλειοψηφία των παρόντων η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τις 120 θετικές ψήφους.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση, στηριχθεί στην εμπιστοσύνη λιγότερων από 151 βουλευτών, τότε έχουμε την λεγόμενη κυβέρνηση ανοχής, κάτι όμως που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αποκλείσει ως ενδεχόμενο για την κυβέρνησή του, θέτοντας ο ίδιος ως πήχη τις 151 ψήφους εμπιστοσύνης – ζητά δηλαδή το τεκμήριο της δεδηλωμένης-, ώστε η κυβέρνησή του να συνεχίσει ή και να εξαντλήσει τη θητεία της. 

Δημήτρης Ράντος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα