back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Επί 7 ώρες ο Μακρόν συζήτησε με τους δημάρχους

Διαβάστε επίσης

Ο Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε χθες στη Νορμανδία, για να σημάνει την επίσημη έναρξη της μεγάλης εθνικής διαβούλευσης στη χώρα. Εκεί, συναντήθηκε με δημάρχους με τους οποίους συζήτησε επί εφτά συνεχόμενες ώρες.

Σε ένα μικρό γυμναστήριο μίας μικρής πόλης της βόρειας Γαλλίας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η πρώτη συνάντηση του προέδρου με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εκεί, στην Μπουρτερούλντ, επέλεξε ο Μακρόν να ξεκινήσει την εθνική διαβούλευση με στόχο να δοθεί μία απάντηση στην κρίση των “κίτρινων γιλέκων” που απειλεί εδώ και καιρό την πολιτική και κοινωνική ηρεμία της χώρας.

Μία πόλη 3.500 κατοίκων, μόλις μισή ώρα από την Ρουέν όπου η πλειοψηφία των πολιτών χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό της για να πάει στη δουλειά του. Γιαυτό και η αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα ήταν και παραμένει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα.

7 ώρες

“Δεν θέλω να μιλήσω πολύ, ήρθα εδώ για να σας ακούσω”, δήλωσε ξεκινώντας ο Μακρόν. Τελικά μίλησε τόσο, απαντώντας κυρίως σε ερωτήσεις και παρεμβάσεις των δημάρχων, που χρειάστηκε κάποια στιγμή να αλλάξουν μπαταρία στο ασύρματο μικρόφωνο που κρατούσε.

60 περίπου δήμαρχοι της Νορμανδίας είχαν την ευκαιρία επί 7 ώρες να συζητήσουν με τον Γάλλο πρόεδρο για πολλά και διαφορετικά ζητήματα. Από τις ζώνες αλιείας, μέχρι την κοινωνική εργασία και από τους τεχνικούς ελέγχους των αερομεταφορών μέχρι τα όρια ταχύτητας στους δρόμους.

Χάρη στα κίτρινα γιλέκα

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, σημειώνουν σήμερα ότι για πρώτη φορά ένας πρόεδρος κλείνεται σε μία αίθουσα με εκλεγμένους δημάρχους και συζητάει μαζί τους χωρίς κανόνες και χωρίς ατζέντα. Άλλωστε ο ίδιος ο Μακρόν υπογράμμισε χθες ότι ναι μεν στην επιστολή του προς τους πολίτες έχει αναπτύξει περίπου 30 σημεία, ωστόσο δεν υπάρχουν περιορισμοί στην κουβέντα και ο κάθε δήμαρχος μπορεί να θέσει όποιο ζήτημα επιθυμεί.

Αρκετοί αναλυτές, πιστώνουν την πρωτιά αυτή στα κίτρινα γιλέκα που ταρακούνησαν τα νερά και ανάγκασαν, όπως εξηγούν, τον Γάλλο πρόεδρο να βγει από το Ελιζέ και να συζητήσει απευθείας με πολίτες.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα