Search

Για νέα Κερατέα προειδοποιεί το Γραμματικό

533

Έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις δηλώνουν δήμος, κάτοικοι και φορείς του Μαραθώνα, οι οποίοι αντιδρούν στην λειτουργία του χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, που ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά στην κοινότητα του Γραμματικού που υπάγεται στον Καλλικρατικό δήμο της Ανατολικής Αττικής.

Οι φορείς της περιοχής κάνουν λόγο για νέα Κερατέα και ήδη τα πρώτα επεισόδια σημειώθηκαν χθες, ενώ τα σχολεία της περιοχής βρίσκονται υπό κατάληψη ως πρώτη αντίδραση από γονείς και μαθητές που δεν θέλουν να λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ.

Οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν κυρίως με το γεγονός ότι ο Μαραθώνας δεν επιθυμεί στον ΧΥΤΥ να μεταφέρονται απορρίμματα από άλλους δήμους της Αττικής πέραν των δικών του και όσων έχουν συμφωνηθεί όταν η μονάδα βρισκόταν υπό κατασκευή. Ωστόσο στην πιλοτική του λειτουργία ο ΧΥΤΥ, εδώ και πέντε μέρες, διαχειρίζεται απορρίμματα από το Κορωπί και όχι από τον Μαραθώνα.

Την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στον Μαραθώνα οξύνει ακόμη περισσότερο η απόφαση του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) για ετήσια δυναμικότητα του ΧΥΤΥ Γραμματικού 23.250 τόνων. Η ποσότητα αυτή των απορριμμάτων, όπως είναι λογικό, υπερβαίνει την ετήσια παραγωγή των απορριμμάτων του Μαραθώνα και αποδεικνύει, όπως αναφέρουν οι φορείς, ότι ο σκοπός της Περιφέρειας Αττικής, που διαχειρίζεται τον ΕΣΔΚΝΑ, είναι να μεταφέρονται εκεί απορρίμματα πλέον του Μαραθώνα και των όμορων δήμων του.

Η απόφαση

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) Αττικής του 2016, η ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων) Γραμματικού θα διαχειρίζεται στη ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων) 60.000 τόνους ετησίως, η ΜΕΒΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Βιο-Αποδομήσιμων) 20.000 τόνους ετησίως. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση, θα οδηγείται για διαχείριση και ταφή ποσότητα 23.000 τόνων στον ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) Γραμματικού — ποσότητα η οποία, όπως επισημάνθηκε αντιστοιχεί σε τέσσερις ημέρες εναπόθεσης απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) Φυλής.

Εξοργισμένη η τοπική κοινωνία

Το θέμα συζητήθηκε παρόντων εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας της Δημοτικής Κοινότητας Γραμματικού και του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη. Η συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας εκφράστηκαν όλες οι απόψεις και αποσαφηνίστηκαν θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, έγινε σε έντονο κλίμα. Αυτό που κυριάρχησε ως κατακλείδα στις εισηγήσεις των δημοτικών συμβούλων και της δημοτικής αρχής Μαραθώνα από όλες τις παρατάξεις που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση και μίλησαν ήταν ότι η απόφαση του ΕΔΣΝΑ για την ετήσια δυναμικότητα ενός εργοστασίου που ακόμη δεν έχει κατασκευαστεί συνιστά για τους κατοίκους «αιτία πολέμου».

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγου Γονέων δήμου Μαραθώνα Βαγγέλης Κυπαρίσσης, τόνισε ότι οι 4.000 μαθητές των σχολείων του Μαραθώνα έχουν ήδη από χθες προχωρήσει σε κατάληψη των σχολείων.

Οι κάτοικοι επισήμαναν ότι επιθυμούν να αναλάβουν τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, αλλά ζητούν χρόνο για να αξιολογηθεί η πρόταση που έχουν ήδη καταθέσει ως δήμος Μαραθώνα και για να προχωρήσουν σε περαιτέρω προτάσεις. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του δημάρχου Μαραθώνα Ηλ. Ψινάκη, ο οποίος μετά τη λήψη της απόφασης, σχολίασε: «Δεν καταλαβαίνω την απόφασή σας. Βγάζετε απόφαση για άδεια τραπεζοκαθισμάτων, χωρίς να έχει βγει ακόμη άδεια λειτουργίας καταστήματος».

Την ίδια στιγμή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, στο Γραμματικό οι κάτοικοι, αίτημα των οποίων ήταν να μη ληφθεί απόφαση για ετήσια δυναμικότητα ΧΥΤΥ, απέκλεισαν το χώρο και μπλόκαραν μέσα στον ΧΥΤΑ το απορριμματοφόρο που είχε το πρωί εναποθέσει υπολείμματα από το ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) Κορωπίου. Ο οδηγός του φορτηγού, που μετέφερε τα υπολείμματα, κρατείτο έως χθες αργά το βράδυ στο αστυνομικό τμήμα Μαραθώνα, ύστερα από παρέμβαση των κατοίκων, διότι μετέφερε υπολείμματα απορριμμάτων χωρίς παραστατικά.

Η ρίψη απορριμμάτων χωρίς παραστατικά «είναι νόμιμη σε δοκιμαστική λειτουργία»

Όπως εξήγησε κατά τη συνεδρίαση ο γενικός γραμματέας του ΕΔΣΝΑ Γιάννης Δρίβας, η ρίψη απορριμμάτων δεν είναι παράνομη στο πλαίσιο δοκιμαστικής λειτουργίας, καθώς εμπεριέχεται στη σύμβαση του εργολάβου και προβλέπεται στο ΠΕΣΔΑ. Επίσης, εξήγησε ότι τα υπολείμματα που μεταφέρονται στο Γραμματικό είναι του δήμου Μαραθώνα και επισήμανε ότι κατά την κανονική λειτουργία της ΟΕΔΑ θα εξυπηρετείται μόνο μέρος των δήμων της Ανατολικής Αττικής.

Συγχρόνως, επισήμανε ο κ. Δρίβας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ο ΕΔΣΝΑ έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση με τους δήμους Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων-Αρτέμιδος και Ραφήνας-Πικερμίου για τη δημιουργία κοινής για τους τέσσερις δήμους ΜΕΒΑ (Μονάδας Επεξεργασίας Βιο-Αποδομήσιμων), από την οποία θα παράγεται κομπόστ για την κάλυψη των τοπικών αγροτικών αναγκών και ίσως προς πώληση.

Πάντως, πηγές της Περιφέρειας Αττικής στηλίτευσαν το γεγονός ότι οι αρμόδιοι του ΕΔΣΝΑ αυθαίρετα επέλεξαν να μεταφερθούν υπολείμματα από ιδιωτικό ΚΔΑΥ (του Κορωπίου) κατά τη δοκιμαστική φάση λειτουργίας και μάλιστα χωρίς να έχουν αρμοδιότητα για κάτι τέτοιο. Ειδικότερα, στηλιτεύτηκε το γεγονός ότι ύστερα από παρέμβαση στελέχους του ΕΔΣΝΑ μεταφέρθηκε υπόλειμμα και μάλιστα με ιδιωτικές συμβάσεις που πληρώνει ο ΕΔΣΝΑ. Και αυτό τη στιγμή που κάθε ΚΔΑΥ υποχρεούται, με δικά του έξοδα και μέσα, να μεταφέρει υπολείμματα στον όποιο τελικό χώρο απόθεσης.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ και άλλων οργάνων της διοίκησης και οι επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Άλλο θέμα αντιπαράθεσης: H θέση των ευρωπαϊκών οργάνων και της ελληνικής Δικαιοσύνης απέναντι στο θέμα της καταλληλότητας του χώρου που έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση της ΟΕΔΑ Γραμματικού.

Όπως επεσήμανε ο κ. Δρίβας, έχουν υπάρξει πάμπολλες αποφάσεις που απορρίπτουν τις αιτιάσεις όσων επιχειρηματολογούν για δύο βασικά θέματα: τη σεισμικότητα της περιοχής και το γεγονός ότι η ΟΕΔΑ επιλέχθηκε να δημιουργηθεί σε περιοχές με ρέματα και άμεση γειτνίαση με περιοχές Natura 2000. Μάλιστα, τόνισε την ύπαρξη δύο αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (2007, 2011) που κρίνουν ως αβάσιμες τις περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Από την άλλη πλευρά – των κατοίκων – τονίστηκε ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ βασίζονται σε έκθεση του τότε ΓΓ Υδάτων (το 2012) Κώστα Τριάντη, ο οποίος αρνήθηκε την ύπαρξη ρέματος στην περιοχή. Λίγο καιρό αργότερα, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στην έκθεσή τους τόνισαν ότι η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής είναι περιβαλλοντικά επαχθής λόγω των ρεμάτων και επισημαίνουν την καταλληλότητά της. Η έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στάλθηκε στη συνέχεια (το 2014) στην Εισαγγελία, η οποία επέβαλε πρόστιμο στην Περιφέρεια Αττικής.

Σε απάντηση που απέστειλε η Επιτροπή, στην αναφορά (0573/2011) του Κωνσταντίνου Παπαδιγενόπουλου, που συνοδευόταν από 2.220 υπογραφές για τα σοβαρά σφάλματα και παραλείψεις στην έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη συνεπαγόμενη παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ, αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Όσον αφορά τη συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ, η Επιτροπή θα ήθελε να υπενθυμίσει ότι, όπως αναφέρθηκε στις προηγούμενες ανακοινώσεις της, το Ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας έχει επανειλημμένα αποφανθεί υπέρ της συνέχισης του έργου, καθώς θεώρησε ότι το σχέδιο είναι σύμφωνο με το σύνολο της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ. Μια από τις αποφάσεις αυτές εκδόθηκε μετά τη διερευνητική των πραγμάτων αποστολή που πραγματοποίησε στην Ελλάδα η Επιτροπή Αναφορών τον Σεπτέμβριο το 2013. Η Επιτροπή δεν έχει λάβει νέα αποδεικτικά στοιχεία μετά τις αποφάσεις του Ελληνικού Συμβουλίου της Επικρατείας που θα έδειχναν παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ».

Λίγο αργότερα, το 2015 και το 2018, η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, ύστερα από επιτόπια έρευνα και λήψη νέων στοιχείων, με επιστολές της προτείνει στις ελληνικές αρχές «δημοσιονομική διόρθωση 100% της συνεισφορά του Ταμείου Συνοχής λόγων έλλειψης πληρότητας και λειτουργικότητας του σχεδίου». Εν ολίγοις γνωστοποιεί στην Ελλάδα ότι προτείνει την αναστολή της συγχρηματοδότησης από το Ταμείο Συνοχής που είχε γίνει για την περίοδο προγραμματισμού 2000-2006.

Τον Μάρτιο 2015 οι ελληνικές αρχές είχαν απαντήσει ότι δεν αποδέχονται την πρόταση κλεισίματος από τις υπηρεσίες της Επιτροπής. Καθώς, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις το έργο δεν ολοκληρωνόταν, στις 29/05/2018 η Επιτροπή απέστειλε στις ελληνικές αρχές επιστολή προδιόρθωσης, η οποία πρότεινε και πάλι δημοσιονομική διόρθωση 100%.

Στις 30/04/2018 η Επιτροπή Αναφορών απέστειλε προς την Περιφέρεια Αττικής, τον δήμο Μαραθώνα και το υπουργείο Περιβάλλοντος, επιστολή στην οποία τονίζεται η ανησυχία της Επιτροπής Αναφορών για: την έλλειψη συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία ΕΕ, την ανάγκη για δημόσια διαβούλευση (με την τοπική κοινωνία), τον χαρακτηρισμό κοντινού σημείου ως περιοχής Natura 2000 (Σέσι και Σχινιάς) και την ανάγκη για νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (που ζητούσαν μετ’ επιτάσεως να γίνει οι εκπρόσωποι του δήμου Μαραθώνα, πριν ληφθεί απόφαση, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ, χωρίς ανταπόκριση).

Στην επιστολή θίγονται θέματα που είχαν συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 21/03/2018, κατά την οποία αποφασίστηκε: να παραμείνει ανοικτή η αναφορά για τον ΧΥΤΑ (σ.σ. και όχι ΧΥΤΥ) Γραμματικού, να ζητηθεί η ενημερωμένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά στη μελέτη του ΙΓΜΕ, το χαρακτηρισμό κοντινού σημείου ως Natura 2000 και την ανάγκη για νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Σχόλια της Επιτροπής Αγώνα Φυλής

Σχόλια για τη λήψη απόφασης έγιναν και από μέλη της Επιτροπής Αγώνα Φυλής, που βρίσκονταν σε παρακείμενο σημείο του κτιρίου συνεδρίασης του ΕΔΣΝΑ. Τα σχόλια επικεντρώθηκαν στην απουσία της προέδρου του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου και στην παρουσία του κ. Μπουραΐμη, ο οποίος εξασφάλισε την απαρτία, που επέτρεψε τη λήψη απόφασης. Τα μέλη της συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα σχολίασαν ότι ο κ. Μπουραΐμης καταψήφισε την έναρξη λειτουργίας του Γραμματικού, ενώ ζητά να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής και ότι σε περίπτωση που απουσίαζε, δεν θα μπορούσε να ληφθεί η απόφαση που,απ’ ό,τι φαίνεται, ενδέχεται να προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη Δημοτική Ενότητα Γραμματικού.

Πάντως μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένονται εξελίξεις για το θέμα καθώς έχουν προγραμματιστεί ραντεβού της Δημοτικής Αρχής με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, ενώ θα προγραμματιστεί και συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για λήψη αποφάσεων.

Γιώργος Μανουσακάκης

Print Friendly, PDF & EmailOne thought on “Για νέα Κερατέα προειδοποιεί το Γραμματικό

  1. Αννα

    Νέα Κερατέα ονειρεύονται όσοι θέλουν τον κόσμο ημιμαθή και ανενημέρωτο. Να διαβάσουν και να μάθουν αν είναι ασφαλής περιβαλλόντικα ο ΧΥΤΥ που θα λειτουργήσει. Δεν έχει καμία σχέση η ταφή υπολειμμάτων των αποβλήτων με την χωματερή που έχουμε συνηθίσει σήμερα να πετάμε τα σκουπίδια όλης της Αττικής και κάθε φορά να φοβομαστε μην ξεχειλίσει η Φυλή. Ας μάθουν οι κατοίκοι περι τινος προκειται πριν βγουν να παιξουν πετροπολεμο

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *