back to top
24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΠΟΕΔΗΝ: Μοιραίες οι αναμονές για ΜΕΘ – Τριτοκοσμικές εικόνες στο «Αττικόν»

Διαβάστε επίσης

Στο κόκκινο λειτουργούν τις τελευταίες ημέρες τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αφού σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) χθες Τρίτη 48 ασθενείς βρίσκονταν σε λίστα αναμονής για να νοσηλευθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η αναμονή δε αυτή κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές καθώς σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ένας ασθενής βρισκόταν στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ για επτά ημέρες, από τις 3 ως τις 10 Ιανουαρίου, οπότε και κατέληξε στο νοσοκομείο της Πάτρας όπου τελικά διακομίστηκε, ενώ άλλος ασθενής κατέληξε στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου Ζακύνθου.

Χθες Τρίτη, σύμφωνα με την Ομοσπονδία δέκα ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι περιμένοντας να μπουν σε ΜΕΘ σε νοσοκομεία της περιφέρειας και άλλοι 38 σε νοσοκομεία της Αττικής (Ευαγγελισμός: 6, Ερυθρός Σταυρός: 5, Σωτηρία: 5, Αττικόν: 2).

Ειδικά στο «Αττικόν», σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «χθες το βράδυ 20:00 μ.μ. υπήρχαν στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ δύο διασωληνωμένα περιστατικά στη νευροχειρουργική κλινική σε τετράκλινους θαλάμους μαζί με άλλους ασθενείς με τους συνοδούς να μπαινοβγαίνουν», η οποία θέτει και το καίριο ερώτημα: «Πώς προστατεύονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς από τις νοσοκομειακές λοιμώξεις;».

Την ίδια στιγμή τριτοκοσμική ήταν εικόνα της γενικής εφημερίας χθες Τρίτη στο Νοσοκομείο «Αττικόν», ένα από τα κεντρικότερα νοσοκομεία της Αττικής, αφού είχε «πλημμυρίσει» από ράντζα ενώ ήταν σε γενική εφημερία, χωρίς παράλληλα να λειτουργούν το Αιμοδυναμικό και το Ακτινολογικό Τμήμα.

Το νοσοκομείο δέχεται πάνω από 1.000 ασθενείς έκτακτα περιστατικά κατά μέσο όρο σε κάθε εφημερία και οι εισαγωγές ανέρχονται σε 200-250. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ χθες το βράδυ 20:00 μ.μ. το νοσοκομείο είχε φρακάρει. «Οι κλίνες γεμάτες, οι διάδρομοι σε κάθε κλινική γεμάτοι από ασθενείς σε ράντζα και φορεία. Στη βραχεία νοσηλεία επικρατούσε το αδιαχώρητο από ασθενείς που περίμεναν να χωρέσει το φορείο τους σε διάδρομο κλινικής για να νοσηλευθούν», αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Την ίδια στιγμή, στην αναμονή για εξέταση στην εφημερία υπήρχαν πάνω σε φορεία πάνω από 50 ασθενείς και άλλοι 200 περιπατητικοί.

121 ράντζα

Σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του νοσοκομείου αναφέρει ότι κατά τη χθεσινή γενική εφημερία καλύφθηκαν οι 567 κλίνες του νοσοκομείου και αναπτύχθηκαν 121 ράντζα. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση είναι συχνή και αναμενόμενη την χειμερινή περίοδο, σύμφωνα με τον διοικητή του Αττικόν».

«Χαλασμένος ο στεφανιογράφος για άλλη μια φορά. Δεν λειτουργούσε το Αιμοδυναμικό εργαστήριο. Σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά που και το λεπτό είναι κρίσιμο για τη ζωή τους μεταφέρονταν σε άλλα νοσοκομεία. Το ακτινολογικό μηχάνημα των ΤΕΠ χαλασμένο εδώ και ένα μήνα. Για 20.000 ευρώ δεν φτιάχνεται. Οι ασθενείς μεταφέρονται από δύο τραυματιοφορείς 200 μέτρα μακριά από την εφημερία για ακτινογραφία. Ασθενείς περίμεναν 7 – 8 ώρες χθες βράδυ και δεν είχαν εξυπηρετηθεί», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση επιρρίπτει ευθύνες στη διοίκηση του νοσοκομείου και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, υποστηρίζοντας ότι δεν κάνουν τίποτα για την υπερπληρότητα με την οποία ξεκινά η γενική εφημερία στο «Αττικόν».

«Γεμάτες οι 750 κλίνες και πολλά ράντζα γεμάτα. Πως θα εξυπηρετηθούν οι 200 εισαγωγές; Με βάση το νόμο το Νοσοκομείο όταν ξεκινάει η εφημερία θα πρέπει να έχει κενές το 25% των διαθέσιμων κλινών. Τι κάνει η Διοίκηση, ο Πολάκης; Τα άλλα Νοσοκομεία όταν εφημερεύουν έχουν τουλάχιστον 70 – 100 κλίνες κενές. Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας του «Αττικού» Νοσοκομείου είναι η σύζυγος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αναισθησιολόγος κα Κωστοπαναγιώτου. Γιατί δεν επιλύει το πρόβλημα; Η κα Κωστοπαναγιώτου πρόθυμη πάντα ξελασπώνει τον Πολάκη συμμετέχοντας σε Επιτροπές και ΕΔΕ. Στη Ζάκυνθο με τα χειρουργεία, τη Σαντορίνη στέλνοντας γιατρούς και νοσηλευτές, στη Κρήτη με το κοριτσάκι, τη Μελίνα, που βρήκε τραγικό θάνατο. Η Ουρολογική Κλινική μετατράπηκε σε κοιτώνες ιατρών, ελλείψει άλλων χώρων. Γιατί δεν συνεπικουρείται η εφημερία του «Αττικόν» με ένα άλλο δημόσιο νοσοκομείο;», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Τι απαντά ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν»

Η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικόν σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών από την έναρξη της εφημερίας, Τρίτη 15-01-2019 08.00πμ έως και το κλείσιμο αυτής, Τετάρτη 16-01-2019 08.00μμ, υποδέχτηκε 810 περιστατικά, εκ των οποίων τα 210 εισήχθησαν για περαιτέρω νοσηλεία.

Η εικόνα της χθεσινής εφημερίας κατά την οποία το Νοσοκομείο υποδέχτηκε σημαντικό αριθμό περιστατικών, πολλά από τα οποία χρειάστηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, καθόσον αντιστοιχεί σε μία τυπική εφημερία χειμερινής περιόδου. Οι 587 καλυμμένες κλίνες ενισχύθηκαν με 121 επικουρικές κλίνες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες νοσηλείας των ασθενών του Νοσοκομείου. Επίσης, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, το ΕΚΕΠΥ και τη Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, έγινε ανάσχεση και ανακατεύθυνση των περιστατικών προς άλλα εφημερεύοντα Νοσοκομεία.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι, η ύπαρξη επικουρικών κλινών αποτελεί φαινόμενο διαχρονικό και χρονολογείται από την ένταξη του Νοσοκομείου μας στην 24ωρη εφημέρευση (4ος/2011) και δεν έκανε την εμφάνισή του τώρα.

Προφανώς αυτό το φαινόμενο δημιουργεί δυσλειτουργίες στο νοσοκομείο και δυσκολεύει τη φιλότιμη προσπάθεια του προσωπικού για αξιοπρεπή φροντίδα των ασθενών. Είναι γνωστό πάντως ότι για την αντιμετώπιση του το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται, σε συνεργασία με την 1η και τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), ένα νέο μοντέλο εφημερίας των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου σε συνδυασμό με την προσεχή ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)   με μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς».

 

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα