back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τα ακίνητα πολιτιστικής κληρονομιάς, το Υπερταμείο και οι Αρχαιολόγοι

Διαβάστε επίσης

Αντιδρούν οι αρχαιολόγοι σε παρέμβαση του Υπερταμείου προς το Συμβούλιο της Επικρατείας όσον αφορά την διαχείριση των ακινήτων, που έχουν σχέση με την πολιτιστική κληρονομιά.

Σταματία Μαρκέτου στον Αθήνα 9.84

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Σταματία Μαρκέτου μιλώντας στον Αθήνα 9.84 τόνισε ότι «το Υπερταμείο με παρέμβαση του στο ΣτΕ ζητά να κρατήσει τα 2329 ακίνητα πολιτιστικής κληρονομιάς ως εγγύηση για το δάνειο».
«Το Υπερταμείο δηλώνει με αυτή την παρέμβαση με μεγάλη σαφήνεια ότι αυτά τα ακίνητα το ενδιαφέρουν, με αντίκτυπο πάρα πολύ άσχημο, διότι δεν θα είναι πλέον το ελληνικό δημόσιο ο διαχειριστής τους. Και το ΤΑΠΑ θα κινδυνέψει, και τα εισιτήρια δεν ξέρουμε τι θα γίνονται, αλλά το χειρότερο είναι ότι μπορεί να βρεθούν τα μουσεία μας σε ξένα χέρια” ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Μαρκέτου.

Απάντηση του ΥΠΠΟΑ

Απαντώντας το Υπουργείο Πολιτισμού αφού επαναλαμβάνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία μεταβίβαση ακινήτου τονίζει ότι με την παρέμβαση που άσκησε η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας τάσσεται υπέρ των θέσεων του ελληνικού δημοσίου προκειμένου να επιβεβαιώσει και η ίδια ότι καμία μεταβίβαση ακινήτου δεν έχει συντελεστεί και ότι το άρθρο 196 του ν. 4389/2016 και η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών προβλέπουν ρητά την εξαίρεση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ.

Επίσης, στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας ελέγχου που προβλέπει ο νόμος για όλα τα ακίνητα, έχει ήδη εισηγηθεί την εξαίρεση του συνόλου των ακινήτων που υπέδειξε το Υπουργείο Πολιτισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών, μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής , με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Βίκυ Παπαστεφάνου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα