back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης πάει γηροκομείο

Διαβάστε επίσης

Γιατί το γήρας πρέπει να είναι με χαμόγελο

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης πάει στα γηροκομεία δίνοντας την ευκαιρία στους ηλικιωμένους να δουν, να αγγίξουν εκθέματα του Μουσείου, να ακούσουν για τον Κυκλαδικό πολιτισμό και να δημιουργήσουν με πηλό. Η δράση προέκυψε από τη συνεργασία του Μουσείου με τους υπεύθυνους του προγράμματος «Θάλλω», Κωνσταντίνα Μαλτέζου και Νότη Παρασκευόπουλο.

Οι δύο συνεργάτες ηθοποιοί επί 6 χρόνια χαρίζουν χαμόγελα και συναισθήματα σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, εφαρμόζοντας ένα πρότυπο πρόγραμμα ψυχαγωγίας ηλικιωμένων το «Θάλλω», στα γηροκομεία της χώρας.

Με σύνθημα «Το γήρας να είναι με χαμόγελο» ο Νότης Παρασκευόπουλος, η Κωνσταντίνα Μαλτέζου και μία εξαιρετική, όπως την χαρακτήρισε ο κ. Παρασκευόπουλος, ομάδα εθελοντών προσφέρουν ψυχαγωγικές δράσεις σε 12 μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων στην Αττική ενώ προσφάτως ξεκίνησαν να επισκέπτονται και μονάδες στην Περιφέρεια.

thalo

Tο «Θάλλω»

«Το πρόγραμμα βασίζεται στην ενεργητική και όχι παθητική συμμετοχή των ηλικιωμένων» εξηγεί στον Αθήνα 9.84 ο Νότης Παρασκευόπουλος. «Κάθε συνάντηση ενθαρρύνει την δημιουργικότητα μέσα από την τέχνη, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται και άλλες δραστηριότητες όπως παίξιμο επιλεγμένων επιτραπέζιων παιχνιδιών, εκτενείς συζητήσεις σε θέματα που επιλέγουν οι ίδιοι, παιχνίδια ρόλων και, βέβαια, τραγούδι. Με αυτόν τον τρόπο, οι ηλικιωμένοι εμπλέκονται ενεργά στη διαδικασία. Να αναφέρω ένα παράδειγμα: Στη μονάδα φροντίδας στην Ηλιούπολη επέλεξαν να κάνουμε ένα αφιέρωμα στην ιστορία των μπαχαρικών. Τα μύρισαν, μοιραστήκαμε συνταγές. Έτσι δουλέψαμε και την αισθητηριακή μνήμη».

«Το ψυχαγωγικό μοντέλο που προτείνουμε και υλοποιούμε, ενεργοποιεί και προκαλεί έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις, απομακρύνει την σκέψη από τον πόνο, μειώνει το στρες λειτουργώντας αγχολυτικά και βοηθά στην μεγάλη μάχη εναντίον της κατάθλιψης. Επιπροσθέτως, διεγείρει την αυτοσυγκέντρωση και βοηθά τη μνήμη, δύο από τις πιο βασικές νοητικές λειτουργίες. Το πιο σημαντικό είναι ότι 6 χρόνια τώρα έχουμε δημιουργήσει προσωπικές σχέσεις με τους ανθρώπους που επισκεπτόμαστε. Μόνο έτσι μπορείς να προσφέρεις ψυχαγωγία και όχι απλά διασκέδαση» επισημαίνει ο κ. Παρασκευόπουλος.
Από τον Ιανουάριο του 2018 το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Οι νέες δράσεις του «Θάλλω»

«Η συνεργασία μας με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι πολύ σημαντική και θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Θα πραγματοποιηθούν 3 επισκέψεις σε κάθε γηροκομείο. Στην πρώτη επίσκεψη η υπεύθυνη του Μουσείου θα μιλήσει με τους ηλικιωμένους για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό. Στην δεύτερη θα μεταφερθούν εκθέματα του Μουσείου στις μονάδες, έτσι ώστε να τα δουν, να τα αγγίξουν, να ακούσουν ήχους κλπ. Στην τρίτη επίσκεψη θα έχουν τη ευκαιρία να συμμετέχουν σε εργαστήριο και να δημιουργήσουν με πηλό».

«Μία ακόμη νέα δράση που ξεκινήσαμε είναι η Rewind – Remind με την οποία στοχεύουμε να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με τους ηλικιωμένους» προσθέτει ο κ. Παρασκευόπουλος. «Πρόκειται για μια δια-γενεακή επικοινωνία. Συνεργαζόμενοι με ένα φροντιστήριο ξένων γλωσσών παιδιά δημοτικού επισκέφθηκαν το γηροκομείο και αντάλλαξαν γνώσεις και εμπειρίες με τους ηλικιωμένους. Τα παιδιά ρωτούσαν τι είναι αλάνα και αν υπάρχει ακόμα ενώ οι παππούδες και οι γιαγιάδες έμαθαν για τα νέα παιχνίδια τεχνολογίας. Ελπίζουμε να ευαισθητοποιηθούν και άλλα σχολεία ή φροντιστήρια και να επεκταθεί η δράση σε όλες τις μονάδες φροντίδας που καλύπτουμε».

thalo

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της Τρίτης Ηλικίας.

Οι ηλικιωμένοι έχουν την δυνατότητα να ταξιδέψουν σε όλο το κόσμο καθώς το «Θάλλω» από τον Οκτώβριο του 2018 εισήγαγε την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας στις δράσεις του. Παράλληλα με την μέθοδο της απομονωμένης ακρόασης επιτυγχάνεται η βελτίωση της κατάστασης και η ποιότητα ζωής των ασθενών που υποφέρουν από κάποια μορφή άνοιας, όπως η νόσος Alzheimer. Ασθενείς που αποτελούν μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που ζουν στα γηροκομεία .
«Με υπομονή και επανάληψη έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε προσωρινή μνήμη και σε ανθρώπους με μεγάλη έκπτωση στο λεξιλόγιο παρατηρήθηκε έκφραση ολοκληρωμένης πρότασης» επισημαίνει ο κ. Παρασκευόπουλος. «Επίσης τα αποτελέσματα έχουν άμεσο αντίκτυπο και στην σχέση του συγγενή με τον άνθρωπό του».

Info

Το πρόγραμμα «Θάλλω»  αποτελεί μία πρωτοβουλία της seveneleven ομάδας θεάτρου και υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πρατίνου 5, 11634, Παγκράτι

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα