back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Βrexit: Αβεβαιότητα μετά την συντριπτική ήττα της Μέι

Διαβάστε επίσης

Αβεβαιότητα επικρατρεί στην πολιτική Βρετανική σκηνή μετά την συντριπτική ήττα της πρωθυπουργού τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων που καταψήφισε τη συμφωνία με την Ε.Ε. για το Brexit.

Στη χθεσινή ψηφοφορία 432 καταψήφισαν τη συμφωνία και 202 ψήφισαν υπέρ, με την πρωθυπουργό, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, να παραμένει στη θέση της.

Σήμερα θα συζητηθεί η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της που κατέθεσε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Οι Εργατικοί ζητούν εκλογές θεωρώντας το δικό τους σχέδιο για το Brexit είναι το μοναδικό που θα περνούσε από το κοινοβούλιο.

Εν τω μεταξύ μια «εναλλακτική στρατηγική» θα παρουσιάσουν Συντηρητικοί βουλευτές για το Brexit. Το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, ζητά «θεμελιώδεις αλλαγές» στη Συμφωνία Αποχώρησης, αλλά δηλώνει ότι θα συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση. Η Μέι οφείλει να σταματήσει τη διαδικασία, ώστε να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα, κρίνει η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον.
Βουλευτές καταρτίζουν πρόταση για να καθυστερήσει η διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ, τόνισαν υπουργοί της κυβέρνησης σε επικεφαλής μεγάλων εταιρειών κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Οι εκτιμήσεις και οι συστάσεις των τραπεζών

Η προοπτική καταψήφισης της συμφωνίας  είχε χαρακτηριστεί, από ειδικούς αναλυτές ως εφιαλτικό σενάριο για την Βρετανική οικονομία, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει σε κατάρρευση της στερλίνας. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας η ελβετική τράπεζα UBS προτρέπει τους επενδυτές να περιορίσουν την έκθεσή τους σε βρετανικά αξιόγραφα και στη στερλίνα. Εν τω μεταξύ «πολύ υψηλή» θεωρεί την πιθανότητα αναβολής της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Citi.

Πιέσεις από τη Ε.Ε

Η Ε.Ε από τη μεριά της πιέζει να ξακαθαρίσει άμεσα η κατάσταση. «Η μοναδική θετική λύση, μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης είναι να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του όσο το δυνατόν συντομότερα κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι «ο κίνδυνος μη συντεταγμένης εξόδου αυξάνεται». Οι Βρετανοί θα είναι οι «μεγάλοι χαμένοι» αν αποχωρήσουν χωρίς συμφωνία, δηλώνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για μια «πικρή ημέρα για την Ευρώπη». Σε πιο αυστηρούς τόνους οι δηλώσεις του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα