12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Κλίμα συναίνεσης στη Χριστιανική Ένωση ενόψει του συνεδρίου των Χριστιανοκοινωνιστών

Διαβάστε επίσης

Αμοιβαία δέσμευση για στενότερη συνεργασία ανέλαβαν τα αδελφά κόμματα της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), λίγο πριν το συνέδριο των δεύτερων το Σάββατο.

 

Ένα συνέδριο χωρίς εκπλήξεις

Το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Μόναχο, πρωτεύουσα της Βαυαρίας -προπυργίου των Χριστιανοκοινωνιστών, δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις. Την σκυτάλη της ηγεσίας θα πάρει από τον Χορστ Ζέεχοφερ ο Μάρκους Ζέντερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας. Και στην πρωθυπουργία του κρατιδίου, άλλωστε, τον διαδέχθηκε πέρσι τον Μάρτιο, όταν εκείνος ανέλαβε το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών.

 

Μπρίνκχαους (CDU): επιζήμιες και για τις δύο πλευρές οι έριδες

Αυτές τις ημέρες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας, η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος πραγματοποιεί κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση στην Μονή Μπαντς στη Βαυαρία. Καλεσμένος και ο Ραλφ Μπρίνκχαους, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και των δύο κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και μέλος των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ, ο οποίος επεσήμανε ότι οι έριδες δεν βοηθούν καμία από τις δύο πλευρές, αντιθέτως είναι επιζήμιες για όλους.

 

CSU: “Προφίλ με Στιλ”

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ζέντερ, ο οποιος δήλωσε ότι το σύνθημα της CSU για το μέλλον θα είναι “Προφίλ με Στιλ” και υπογράμμισε την ισχυρή του βούληση για στενή συνεργασία με την CDU και τη νέα επικεφαλής της, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, τονίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη ανάκτησης του κύρους του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών μέσω της αποσαφήνισης του προφίλ του.

 

Ο απολογισμός του 2018

“Είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε σωστά όσα συνέβησαν το 2018 και να μάθουμε ό,τι χρειάζεται από αυτή την εμπειρία: ότι η εσωτερική διαμάχη μάς έβλαψε όλους”, είπε ο Ζέντερ, συμπληρώνοντας: “Δεν είμαστε κρατιαδιακή ένωση των Χριστιανοδημοκρατών, θα συνεργαστούμε, ωστόσο, στενά. Το κόμμα μας είναι ισχυρό, αλλά μαζί θα είμαστε πολύ, πολύ πιο ισχυροί μπροστά στα μεγάλα ζητήματα”.

Και ο Μπρίνκχαους τόνισε ότι από τα δυσάρεστα γεγονότα της προηγούμενης χρονιάς στους κόλπους της Χριστιανικής Ένωσης μπορούν να αντληθούν πολλά διδάγματα, παραδεχόμενος ότι “η μεταξύ μας διαμάχη εκνεύρισε τους πολίτες, οι οποίοι περιμένουν από εμάς να είμαστε διαλλακτικοί”.

Ο Ζέντερ παραδέχτηκε: “Ο προηγούμενος χρόνος ήταν ο χειρότερος στην ιστορία της CDU και της CSU”, επισημαίνοντας ότι, όταν μία διαφωνία οδηγεί κάπου, έχει νόημα. Όταν,όμως, γίνεται μία διαφωνία μόνο και μόνο για τη διαφωνία και δεν οδηγεί πουθενά, αυτό είναι επικίνδυνο. Η CSU πρέπει να είναι ένα κόμμα το οποίο λειτουργεί με τρόπο εποικοδομητικό”, είπε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του κόμματος βρίσκεται και ο Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλος, βέβαια, των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών.

 

Ο πολύμηνος εμφύλιος

Τα δύο αδελφά κόμματα εδώ και μήνες βρίσκονται σε έντονη αντιπαράθεση σε μία σειρά θεμάτων, με αιχμή το δόρατος την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική και την πολιτική χορήγησης ασύλου, η οποία, ούτως ή άλλως, είναι ένα από τα θέματα-αγκάθια και στους κόλπους του μεγάλου συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες.

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα