back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση από 151 βουλευτές – Οξεία αντιπαράθεση με φόντο τις Πρέσπες

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση έλαβε από την ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές, μετά από δύο ημέρες έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης με επίκεντρο την Συμφωνία των Πρεσπών.

«Το κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην σταθερότητα.Έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αλλάξει την Ελλάδα και που «θα συνεχίσει μέχρι την ολοκλήρωση της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της με μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, τις ανάγκες και τα συμφέροντα της Ελλάδας των πολλών».

Πέρα από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση υπερψήφισαν οι έξι βουλευτές: από τους ΑΝΕΛΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις οι ανεξάρτητοι Κατερίνα Παπακώστα και Σπύρος Δανέλλης, και οι ανεξάρτητοι Ελενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης δια επιστολικής ψήφου.

«Όχι» στην κυβέρνηση είπαν με την ψήφο τους 148 βουλευτές της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα οι 77 από τους 78 της ΝΔ- απουσίαζε ο Γιώργος Κασαπίδης από την Κοζάνη-οι 20 της Δημοκρατικής Συμπράταξης, οι 16 της ΧΑ, οι 5 του Ποταμιού, οι 5 της Ενωσης Κεντρώων και οι 4 εκ των 6 βουλευτών των ΑΝΕΛΛ (αφού υπερψήφισαν οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις).

Η διαδικασία της συζήτησης ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών και έκλεισε με την ομιλία του πρωθυπουργού και στην συνέχεια ξεκίνησε η ονομαστική φανερή ψηφοφορία των βουλευτών.

«Προκάλεσα αυτή τη συζήτηση και τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών αλλά κυρίως με πλήρη αίσθηση του καθήκοντος μου απέναντι στο κοινοβούλιο, τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή, μετά από την οποία θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Όπως υπογράμμισε: «η κρισιμότητα των πολιτικών διλημμάτων που έχουμε μπροστά μας, επιτάσσουν καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες».

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει τη στρατηγική της έντασης», η ΝΔ έχει κάνει την μετατόπιση από τον μεσαίο χώρο προς την ακραία δεξιά, φαίνεται ότι ζηλεύετε και τις πρακτικές της ακροδεξιάς όχι μόνο τις θέσεις της και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τον τόπο ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Οι εκλογές είναι η μόνη λύση για να πάει μπροστά η χώρα τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή. Yποστήριξε ότι όποιος ψηφίσει «ναι» εγκρίνει συνολικά το ναυάγιο που ζει η χώρα τα τελευταία χρόνια, ανοίγει το δρόμο στη δήθεν μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα για τη γειτονική χώρα και εγκρίνει τον απόλυτο κυνισμό της εξουσίας. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για την τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας, ενώ επέκρινε τους 4 από τους 6 βουλευτές που δεν μπήκαν καν στον κόπο όπως είπε να ανέβουν στο βήμα και να αιτιολογήσουν την ψήφο τους. «Δυο είναι στην Κίνα και δύο κάνουν τους κινέζους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Έκανε λόγο για βραδιά της ψήφου σε μια κυβέρνηση κουρελού, ενώ απηύθυνε προειδοποίηση να μην υιοθετηθούν διαδικασίες εξπρές στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και να μην γίνουν αλλαγές στην σύνθεση των επιτροπών της Βουλής που να παραποιούν τις αληθινές συνθέσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων. Η κοινοβουλευτική σας ομάδα θα αριθμεί 145 βουλευτές. Θα είστε ντε φακτο μια κυβέρνηση μειοψηφίας και αυτό θα αντανακλάται στις επιτροπές της Βουλής, είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν δίνουμε σανίδα σωτηρίας σε μια κυβέρνηση που καταρρέει αναφέρει η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά χαρακτηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα ως “τοξικό και βαρίδι της Αριστεράς”.  Αφού παρατήρησε ότι η κυβέρνηση κάνει τη δεδηλωμένη “κουρελού” αναρωτήθηκε τι σχέση έχουν οι δανεικοί πρόθυμοι ακροδεξιοί που συνεργάζεται η κυβέρνηση με τους αγνούς ανθρώπους της Αριστεράς που την ψήφισαν.  Καταδίκασε απερίφραστα τη στοχοποίηση βουλευτών για τη στάση τους στη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχλήθηκε τώρα με καθυστέρηση οκτώ ετών για τέτοιου είδους φαινόμενα.  Η κα Γεννηματά είπε ότι η “δεξιά του κ.Μητσοτάκη δεν αποτελεί λύση και μετέχει συνειδητά στην πόλωση και το διχασμό”.

Πληγή για τον ελληνικό λαό χαρακτήρισε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να προωθήσει συγκεκριμένα μέτρα με τους δανειστές το επόμενο διάστημα, οσο και αν το κρύβει.

«Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση που φόρτωσε ασήκωτα βάρη και φτωχοποίησε τον ελληνικό λαό» είπε ο κ Κουτσούμπας, ενώ επανέλαβε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει και τη Συμφωνία των Πρεσπών που -όπως είπε- είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης και διεθνών οργανισμών να αλυσοδέσουν τους λαούς των Βαλκανίων στη φυλακή του ΝΑΤΟ. Χαρακτήρισε δε τη συμφωνία κατάπτυστη, την οποία θα πληρώσει ακριβά ο ελληνικός λαός.

«Βρίσκομαι στη θέση να αναγκάζομαι να ψηφίσω όχι στην πρόταση εμπιστοσύνης γιατί ο πρωθυπουργός τη συνέδεσε με το δίλημμα εάν συμφωνούμε ή όχι με τη Συμφωνία των Πρεσπών» ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.
Αφού υποστήριξε ότι δύο φορές υπήρξε αλλαγή στάσης του κυβερνητικού εταίρου, έναντι του ίδιου και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2018 που είχε τη διαβεβαίωση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει μετά τις εκλογές, αλλά και το Δεκέμβριο οπότε του ελέχθη ότι η Συμφωνία θα έρθει μετά τον Μάρτιο.

Κατηγόρησε δε τη ΝΔ ότι με επερώτηση που είχαν καταθέσει 17 βουλευτές της, είχαν αναγνωρίσει την σλαβομακεδονική ιθαγένεια. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ανέφερε ότι ο κ. Κουικ η κα Κουντουρά και η κα Χρυσοβελώνη που μέχρι χθες παρίσταναν τους μακεδονομάχους, δε μπορούν να παραμείνουν υπουργοί στην κυβέρνηση που εμείς μαζί δημιουργήσαμε .
Κάλεσε δε τον κ.Τσίπρα να σταματήσει τώρα η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και να πάμε σε δημοψήφισμα για το προσύμφωνο των Πρεσπών και όποιο είναι το αποτέλεσμα του να γίνει αποδεκτό από όλες τις πολιτικές δυνάμεις .

Ένταση δημιουργήθηκε όταν ο βουλευτής της ΝΔ κ.Θόδωρος Καράογλου , την ώρα που μιλούσε ο κ. Καμμένος , τον κάλεσε “να υποβληθεί σε αλκοτέστ”.

“Αν συνεχίσουν να μιλάνε για αλκοτέστ εγώ φεύγω τώρα από την αίθουσα” απείλησε ο κ. Καμμένος με τον προεδρεύοντα Νικήτα Κακλαμάνη να προσπαθεί να ηρεμήσει την κατάσταση , δίνοντας εντολή να διαγραφεί η φράση του κ. Καράογλου από τα πρακτικά.

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα πρέπει να σημαίνει και ψήφος για τις Πρέσπες, ενώ αντιθέτως ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και αυτό ήταν ξεκάθαρη θέση του Ποταμιού, τόνισε ο επικεφαλής του κόμματος, Σταύρος Θεοδωράκης.

Παράλληλα, ο κ Θεοδωράκης ζήτησε εκλογές και ζήτησε από τους αρχηγούς των κομμάτων να πάρουν θέση στην πρόταση του Ποταμιού, ώστε κανένας βουλευτής να μην εντάσσεται σε άλλη κοινοβουλευτική ομάδα πριν γίνουν νέες εκλογές.

«Αφου όλοι είμαστε πολέμιοι των μετεγγραφών ας συμφωνήσουμε ότι δεν θα ζήσουμε ξανά αυτά τα φαινόμενα» ανέφερε ο κ Θεοδωράκης και αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν οι 4 από τους 6 βουλευτές που τελικά θα υπερψηφίσουν την ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα να κρύβονται και να μην έχουν πάρει το λόγο.

Καταλόγισε δε ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των αφισών με τους εκφοβισμούς πολιτικών προσώπων, λέγοντας ότι και πριν από μερικά χρόνια κάποιοι γέμιζαν την Αθήνα με αντίστοιχες αφίσες για τον κ.Σαμαρά και τον κ Βενιζέλο και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταδίκαζε τα φαινόμενα. «Τότε ήταν αντιμνημονιακοί κουκουλοφόροι, τώρα έχουμε εθνικιστές κουκουλοφόρους, δημιουργώντας μια δυσοσμία με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης.

“Με το ζόρι προσπαθείτε να επιβάλλετε στον λαό τη δική σας άποψη και αυτό δεν είναι δημοκρατία” είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Αφού επανέλαβε τα περί πιέσεων που δέχτηκε ο ίδιος από τον Γερμανό πρέσβη, προκειμένου να δώσει θετική ψήφο στη Συμφωνία, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ονομάζει “εθνική γραμμή” τις υποχωρήσεις, ενώ στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μέχρι χθες αποδοκίμαζαν τα συλλαλητήρια, τώρα δηλώνουν με υποκρισία ότι θα συμμετάσχουν.

Για “Γκοτζαμάνηδες των SMS” και για ενορχηστρωμένες παρακρατικές πρακτικές που στοχοποιούν βουλευτές έκανε λόγο στη Βουλή η Όλγα Γεροβασίλη. Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αφού διερωτήθηκε “γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν αποδοκιμάζει όσα στελέχη του υποκινούν ή και υποδαυλίζουν πράξεις βίας”,  ανέφερε ότι οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους και άτομα και στοιχεία.

«Δεν γίνεται σε κρίσιμα ζητήματα ένας πολιτικός να μην σηκώνει το βάρος των ευθυνών του» τόνισε ο Σπύρος Δανέλλης, προσθέτοντας ότι το γεγονός πως θα υπερψηφίσει την πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι θα προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Απευθυνόμενος στον Σταύρο Θεοδωράκη και τους πρώην συντρόφους του, τους κάλεσε να μην κάνουν στην συμφωνία των Πρεσπών ούτε «το Έγκλημα, ούτε το Λάθος», ενώ επιτέθηκε στον επικεφαλής του Ποταμίου ότι με το δικό του σιγοντάρισμα θεωρεί στρατηγικό εταίρο τη ΝΔ, που χρεοκόπησε τη χώρα.

Χαρακτήρισε δε αντίφαση το γεγονός ότι το Ποτάμι χαρακτηρίζει πατριωτικά ορθή την κύρωση της Συμφωνίας και από την άλλη δεν κατανοεί ότι για να ψηφιστεί πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση που θα την φέρει σε πέρας, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση την αρνείται.

Την άποψη ότι όλοι πρέπει να λάβουν με ψυχραιμία την απόφαση τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών και πως και στην ψηφοφορία του 2015 οι ΑΝΕΛ άλλαξαν ρότα και ψήφισαν το Μνημόνιο, εξέφρασε η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, σε μια προσπάθεια υπεράσπισης της δικής της αλλαγής στάσης. Άφησε δε υπαινιγμούς κατά του Πάνου Καμμένου, λέγοντας ότι οι υπουργοί δεν είναι βαλίτσες ούτε η κυβέρνηση ποδοσφαιρική ομάδα για να αποχωρείς ως οπαδός αν δεν σου αρέσει το αποτέλεσμα.

Για τεχνητή κοινοβουλευτική πλειοψηφία «πολιτικών ρεταλιών» έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι, είναι αδιανόητο συνταγματικά μια κυβέρνηση να συγκεντρώνει τις απαραίτητες ψήφους στην πρόταση εμπιστοσύνης αλλά οι ίδιοι βουλευτές που την στηρίζουν να διαφωνούν με μια κορυφαία στρατηγική της επιλογή, όπως τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του πρωθυπουργού, για τα όσα ανέφερε σχετικά με τα περί κυβέρνησης αποστασίας του πάτερα της Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Αφού μίλησε για Κουτσογιώργειο λογική δήλωσε υπερήφανη για τους δημοκρατικούς αγώνες του πατέρα της από την κατοχή έως τη δικτατορία των συνταγματαρχών. “Εύχομαι το ίδιο να μπορεί να δηλώσει και ο κ Τσίπρας για τον δικό του πατέρα” είπε χαρακτηριστικά η κ Μπακογιάννη.

Επίσης, η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε απαράδεκτα χαρακτήρισε τα υπονοούμενα του Πάνου Καμμένου κατά του γιου του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση. Όπως τόνισε, η ίδια -παρά τον διαχρονικό της αγώνα κατά της τρομοκρατίας- ουδέποτε επέτρεψε στον εαυτό της να αφήσει έστω και το ελάχιστο υπονοούμενο για τον κ. Βούτση, ο οποίος ανήκει στους σκληρότερους ιδεολογικούς αντιπάλους της ΝΔ.

Την εκτίμηση ότι, η Συμφωνία των Πρεσπών θα επικυρωθεί από τη Βουλή διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης. Αιτιολόγησε ότι, «υπάρχει πλειοψηφία, η οποία και θα εκφραστεί».

Αναφερόμενος σε στατιστικά στοιχεία ο κ. Δραγασάκης επεσήμανε ότι, οι καταθέσεις των ιδιωτών στις τράπεζες σημείωσαν αύξηση μεγαλύτερη των τεσσάρων δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, ενώ συνολικά το 2018 αναμένεται να φτάσουν κοντά στα 10 δισ.

Για αιδήμονα σιωπή της ΝΔ στις αφίσες επικήρυξης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο ο Νίκος Φίλης από το βήμα της Βουλής. «Θέλετε να πυροδοτούν εξελίξεις, ανάλογες με αυτές του Γκντασκ στην Πολωνία, όπου με σιωπηρή ανοχή των ομοϊδεατών σας δολοφονήθηκε ο δήμαρχος ο οποίος ύψωσε ανάστημα προόδου στην περιοχή του;», είπε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η σφοδρή σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη

Χθες, υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη Βουλή κατά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να σταθούν στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το πογκρόμ εκβιασμών-όπως είπε- σε βάρος βουλευτών. Αναφερόμενος στην αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση, δήλωσε ότι σέβεται την επιλογή του αν και διαφωνεί.

Όποιος δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση παράλληλα στηρίζει την συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έκανε λόγο για περιφερόμενους βουλευτές και κυβέρνηση-κουρελού.

Αναβρασμός επικρατεί στο Ποτάμι. Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του για τη στάση του Σπύρου Δανέλλη μα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης. «Αυτό που έκανε δεν είναι έγκλημα, είναι κάτι χειρότερο: είναι λάθος διότι το έγκλημα-όπως είπε – γίνεται από ένστικτο ή απερισκεψία, ενώ στο λάθος υπάρχει σκέψη και υπολογισμός, ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.

Πεπεισμένος ότι παρότι δεν χρειάζεται η συμφωνία των Πρεσπών θα επικυρωθεί με τουλάχιστον 151 ψήφους, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Bουλής Νίκος Βούτσης, ώστε όπως είπε συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες να είναι ισχυρή και στους διεθνείς οργανισμούς και στο εσωτερικό της χώρας. Πρόσθεσε ότι η Ολομέλεια της Βουλής θα μπορούσε να συζητήσει με άνεση τη συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της Bουλής χαρακτήρισε απολύτως απαράδεκτο να υπάρχει καθεστώς απειλών και στοχοποίησης προσώπων που τάσσονται υπέρ της συμφωνίας, συστήνοντας αυτοσυγκράτηση και ζητώντας τη σαφή καταδίκη από όλα τα κόμματα τέτοιων περιστατικών.

Τα σενάρια περί επίσπευσης κατάθεσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στο κοινοβούλιο, διέψευσαν νωρίτερα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

Το ενδεχόμενο το Ποτάμι να επανεκτιμήσει τη στάση του στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών άφησε ανοιχτό ο Γιώργος Μαυρωτάς μιλώντας στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ποτάμι, περιμένουν να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης και ακολούθως να συνεδριάσουν τα όργανα για την τελική απόφαση ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ενδεχομένη ακύρωση της συμφωνίας θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης.

Εκφοβιστικά χαρακτήρισε τα όσα ακούγονται ότι δήθεν η FΥROM μετά τη συμφωνία των Πρεσπών θα φτάσει μέχρι το Αιγαίο ο πρώην υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, λέγοντας ότι δεν μπορεί να λέγονται τέτοια πράγματα όταν η Βόρεια Μακεδονία έχει το 1,8% της στρατιωτικής ισχύος της Ελλάδας, το 6% του ΑΕΠ και το ένα όγδοο του πληθυσμού της. Χαρακτήρισε ημιμαθείς όσους βουλευτές επιμένουν να ταυτίζουν την ιθαγένεια με την ταυτότητα.

Δημήτρης ΡάντοςΣτέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα