back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ν. Φίλης: Υπάρχει ασυμβίβαστο παραμονής σε υπουργική θέση στην περίπτωση που κάποιο μέλος της κυβέρνησης δεν υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Διαβάστε επίσης

«Πράγματι υπάρχει ασυμβίβαστο παραμονής σε υπουργική θέση στην περίπτωση που κάποιο από τα μέλη της κυβέρνησης, δεν υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όμως δεν έχω εγώ την ευθύνη συγκρότησης της Κυβέρνησης. Εκτιμώ όμως ότι δεν θα υπάρξει αρνητική ψήφος, αλλά είναι άλλο πράγμα το “παρών”», τόνισε ο πρώην υπουργός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τη «Στάση των 2».

Ο κ. Φίλης εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών και αναφερόμενος σχετικά είπε: «Η λύση του Μακεδονικού ήταν ιδρυτική πράξη του Ποταμιού. Εξ άλλου με αυτή τη διαφωνία έφυγε και από το ΚΙ.ΝΑΛ.. Περιμένω τον κ. Θεοδωράκη, ως υπεύθυνος αρχηγός κόμματος, να δω τι θα πει. Ο Λυκούδης για παράδειγμα λέει να δούμε και τις παραμέτρους. Έχουμε θέση τελικά ή δεν έχουμε;».

Αναφερόμενος στον Σπύρο Δανέλλη, είπε ότι «ξεκίνησε από την Αριστερά και μπορεί να πήγε στο Ποτάμι, αλλά οι θέσεις και οι τοποθετήσεις του παρέμεναν αριστερές. Μπορεί να ψήφισε την πρόταση μομφής της ΝΔ, αλλά είχε πει ότι είχε διαφωνήσει με τη στάση αυτή του κόμματός του».

Σε σχέση με το κλίμα πόλωσης που επικρατεί, την αναδιάταξη που αυτή φέρνει στο πολιτικό σκηνικό και για τη στάση του ΚΙ.ΝΑΛ., ο κ. Φίλης είπε ότι αυτό συμβαίνει όταν υπάρχουν αντίθετα συγκρουόμενα κοινωνικά συμφέροντα. «Οι συγκρούσεις στο παρελθόν διέλυσαν κόμματα στο μεσαίο χώρο. Σήμερα έχουμε μια συρρίκνωση του μεσαίου χώρου, γιατί δεν έχει ταυτότητα και η κ. Γεννηματά επιμένει να πηγαίνει προς τη ΝΔ. Την ίδια ώρα, που στην Ευρώπη τα σοσιαλιστικά κόμματα κατέρρευσαν από τις μεγάλες κυβερνητικές συμμαχίες με τη Δεξιά, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί την αδελφοποίηση με τη ΝΔ. Έτσι δεν πρόκειται να ανακάμψει ποτέ. Μπορεί να ανακάμψει αν επιμείνει να είναι συμπλήρωμα της ΝΔ;».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Γεννηματά – Βενιζέλου, ο κ. Φίλης είπε ότι οι χαρακτηρισμοί «ρετάλια και φελλοί» χαρακτηρίζουν όσους τους εκστομίζουν.

Στην παρατήρηση ότι μπορεί να αποχώρησαν οι ΑΝ.ΕΛ., αλλά έμειναν οι μισοί βουλευτές τους στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο κ. Φίλης είπε ότι σημασία έχει η γραμμή και το πρόγραμμα. «Δεν έχουμε μαζέψει κανέναν, οι άνθρωποι έχουν ευθύνη και συνείδηση. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με προγραμματικές συμφωνίες και προτάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση τέλος, αν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα έπρεπε να πει mea culpa και να κάνει την αυτοκριτική του, για παλαιότερες δηλώσεις περί κακής και καλής βίας, αλλά και ακραίων συμπεριφορών, ο κ. Φίλης είπε: «Υπήρξαν ενέργειες που πραγματικά δεν βοήθησαν τον αγώνα κατά των μνημονίων. Και το κόμμα και οι εφημερίδες πήραν απόσταση, όχι όπως θα έπρεπε, αλλά πάντως πήραμε απόσταση. Το θέμα της μη βίας είναι καθοριστικό για την πορεία της δημοκρατίας. Η μόνη βία που είχε δικαιολογία είναι αυτή που οδηγούσε στην επανάσταση. Σήμερα έχουμε μόνο ξεσπάσματα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα