back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Nίκος Φίλης: “Η λύση του Μακεδονικού ήταν ιδρυτική πράξη ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ”

Διαβάστε επίσης

Η λύση του Μακεδονικού ήταν ιδρυτική πράξη ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ” δήλωσε ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή “Στάση των 2”.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Σε ερώτηση για το εάν η επίτευξη σχετικής πλειοψηφίας στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών σύμφωνα και με το Σύνταγμα -ενδεχομένως– θα αποτελεί κυβερνητική ήττα, είπε: “Η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ήταν κρίσιμη διότι συνιστά βάση για τη διακυβέρνηση της χώρας και σημαίνει επιδοκιμασία μιας 4 ετούς πορείας, όπως και εκείνης μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου. Ρητά ή σιωπηρά, όσοι δώσαμε θετική ψήφο ξέραμε ότι με αυτή διευκολύνεται η έλευση στη Βουλή της συνθήκης των Πρεσπών και η σχετική ψηφοφορία για την κύρωσή της. Πολιτική ήττα θα ήταν αν δεν είχαμε την πλειοψηφία της δεδηλωμένης. Η κύρωση της συμφωνίας -όποτε έρθει στη Βουλή- θα γίνει με πλειοψηφία, με βάση δημόσιες τοποθετήσεις βουλευτών εκτός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όπως του ΠΟΤΑΜΙΟΥ. ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ έχει ιδρυθεί με μια από τις καταστατικές του πράξεις να είναι για τη λύση του Μακεδονικού. Για το λόγο αυτό διαφώνησε με την κυρία Γεννηματά και έφυγε από το ΚΙΝΑΛ. Θα περιμένουμε να ακούσουμε τι θα πει.”

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΛΥΚΟΥΔΗ

Για τη στάση του κ. Σπύρου Λυκούδη, ο κ Φίλης είπε ότι” εξετάζει και τις παραμέτρους του γενικού πολιτικού κλίματος, αλλά δεν κουβεντιάζεται έτσι ένα θέμα αρχής” και σημείωσε πως ενδέχεται να υπάρξουν και άλλοι βουλευτές πλην του ΠΟΤΑΜΙΟΥ που θα ψηφίσουν για την κύρωση της συμφωνίας.

Ο πρώην υπουργός κατήγγειλε εκβιασμούς και απειλές σε βάρος βουλευτών και όχι μόνον κυβερνητικών, για να μην ψηφίσουν ή να ψηφίσουν παρά τη θέλησή τους, καταψηφίζοντας τη συνθήκη.“Αν υπάρχει παρασκήνιο, είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από εμάς” σημείωσε επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν μέλη της κυβέρνησης όπως πχ ο κ Κόκκαλης να καταψηφίσει μια κορυφαία εθνική επιλογή, όπως οι Πρέσπες και να έχει θέση στο κυβερνητικό σχήμα.

Πράγματι υπάρχει ασυμβίβαστο. Τα μέλη της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας πρέπει να υπερψηφίσουν τη συμφωνία, αλλά δεν θα καταψηφίσει υπουργός την εν λόγω συμφωνία. Το παρών είναι άλλο πράγμα”είπε ο κ Φίλης.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΔΑΝΕΛΛΗ

Ο πρώην υπουργός σε ερώτηση για τη στάση του κ. Δανέλλη απάντησε: “Ξεκίνησε από την Αριστερά και στην Αριστερά παραμένει παρότι πήγε στο ΠΟΤΑΜΙ. Το πρώτο που είπε μετά την εκλογή του ως βουλευτή ήταν ότι θέλει να λυθεί το Μακεδονικό.”

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΚΑΜΕΝΟ

Για τον Πάνο Καμένο και την επιστροφή στην κανονικότητα επισήμανε ότι “σημασία σε μια κυβερνητική συνεργασία έχει το πρόγραμμα. Θέματα αξιακής σημασίας όπως τα εθνικά, τα οικονομικά και τα ζητήματα δημοκρατίας, συγκροτούν ένα σύνολο προγραμματικών προτάσεων και ένα μπλόκ εξουσίας. Οι ΑΝΕΛ που βρίσκονται στην κυβερνώσα πλειοψηφία έχουν ευθύνη και συνείδηση”

Ερωτηθείς σχετικά με την τροπολογία Καμένου για τους εξοπλισμούς

ο κ Φίλης απάντησε: ”Να δούμε εάν θα έρθει στη Βουλή. Ζητήσαμε διευκρινίσεις,θα μας δοθούν και θα αποφασίσουμε…Αλλος υπουργός υπάρχει τώρα.”

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΕΤΩΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

Αναφερόμενος ο κ Φίλης στον Κεντρώο χώρο εκτίμησε ότι δεν μπορεί να έχει ταυτότητα όσο η κυρία Γεννηματά επιμένει να κάνει τον δορυφόρο της ΝΔ. “Κεντροαριστερά σε συνεργασία με τη Δεξιά σε αντίθεση με την Αριστερά δεν μπορεί να υπάρξει” είπε χαρακτηριστικά κ Φίλης

Για τη συγκρότηση μετώπου με την Κεντροαριστερά είναι απαραίτητες οι συζητήσεις με πρόσωπα και πολιτικές δυνάμεις, αρκεί να υπάρχουν και να μην εξατμίζονται λόγω της πολιτικής συμπεριφοράς τους. Αν δεν αλλάξουν οι λόγοι για τους οποίους καταβαραθρώθηκε το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ και επιμένει να δορυφοροποιείται προς τη ΝΔ και να αποτελεί ένα μικρό συμπλήρωμα στη διακυβέρνηση της Δεξιάς δεν θα ανακάμψει ποτέ.”

ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ “ΜΕΑ CULPA” ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΎ ΑΓΩΝΑ

Ο πρώην υπουργός εκτίμησε ως καθοριστικό για τη δημοκρατία το θέμα της μη βίας , σημειώνοντας: “Δεν θέλω να πω ότι ήμασταν απέναντι, αλλά υπήρξαν ενέργειες που δεν βοηθούσαν -τότε- στον αγώνα κατά των μνημονίων. Πήραμε βέβαια απόσταση από αυτές ως κόμμα, εφημερίδες και ως κινηματικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα