back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα διεθνή ΜΜΕ για την ψήφο εμπιστοσύνης

Διαβάστε επίσης

Στις εξελίξεις μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση αλλά και στην επικείμενη ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρονται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός κέρδισε τη ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, ξεπερνώντας ένα σημαντικό εμπόδιο για την έγκριση για τη Συμφωνία των Πρεσπών», τονίζει στο τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters.Το πρακτορείο αναφέρεται στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, μετά το πέρας της ψηφοφορίας ότι η «ψήφος εμπιστοσύνης είναι μια ψήφος σταθερότητας για τη χώρα».

«Ο Τσίπρας κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης, ετοιμάζεται για την νέα πρόκληση», αναφέρει το Bloomberg.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά, γράφει η γερμανική Die Welt. «Ο Τσίπρας είχε θέσει ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης λόγω της διαμάχης για μια συμβιβαστική συμφωνία με την “Μακεδονία”» γράφει η Die Welt και προσθέτει: «Η διαμάχη προκλήθηκε κυρίως λόγω του συμβιβασμού για το όνομα που ο Τσίπρας διαπραγματεύτηκε με την πΓΔΜ. Ως εκ τούτου, η γειτονική χώρα θα πρέπει να ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο, αυτός ο συμβιβασμός δεν γίνεται δεκτός από τους Έλληνες συντηρητικούς και τους εθνικιστές».

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο και μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά – αλλά πρέπει να αντιμετωπίσει ακόμα μια δοκιμασία» γράφει η FAZ.

«Το ξεπέρασμα της “διαμάχης για το όνομα” είναι για την κυβέρνηση Τσίπρα με απόσταση το σημαντικότερο έργο της εξωτερικής πολιτικής και μια από τις λίγες αποφάσεις με τις οποίες μπορεί να αφήσει το αποτύπωμά της» τονίζει η FAZ, αλλά εκτιμά ότι «η κοινοβουλευτική συζήτηση για τη Βόρεια Μακεδονία στην Αθήνα θα μπορούσε να αποδειχθεί για τον Τσίπρα η πιο δύσκολη από τις δύο ψηφοφορίες. Είναι αβέβαιο αν ο ταλαντούχος τακτικιστής μπορεί να αποσπάσει την απαραίτητη πλειοψηφία και στην περίπτωση αυτή. Γι’ αυτό η επιτυχία της Τετάρτης για τον Τσίπρα είναι μισός θρίαμβος» εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Αλλά το παιχνίδι πόκερ του Τσίπρα δεν έχει ακόμη τελειώσει με την ψήφο εμπιστοσύνης που κέρδισε, διότι τώρα ακολουθεί, πιθανότατα ακόμα και σε λίγες μέρες, μια δεύτερη αποφασιστική ψηφοφορία. Μετά την υπερψήφιση από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων της επίσημης αλλαγής του ονόματος της Μακεδονίας σε “Βόρεια Μακεδονία” την περασμένη εβδομάδα, πρέπει τώρα και το ελληνικό Κοινοβούλιο να ξεπεράσει την ακατανόητη για τους μη Έλληνες διαμάχη για το “ονοματολογικό”».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά από μια εν μέρει έντονη συζήτηση εξασφάλισε χτες το βράδυ την στήριξη 151 από τους 300 συνολικά βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Αυτή η οριακή πλειοψηφία δεν αποτέλεσε έκπληξη. ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έκανε όμως ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στον στόχο του να είναι ο πρώτος πρωθυπουργός στην Αθήνα που θα ολοκληρώσει πλήρη κοινοβουλευτική θητεία και θα ηγείται τη χώρας μέχρι τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους. Ο Τσίπρας έθεσε θέμα ψήφου εμπιστοσύνης όταν ο πρώην συνεργάτης του στο Κοινοβούλιο, ο πρώην υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος των ΑΝΕΛ, απέσυρε τη στήριξή του στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο επίσημος λόγος γι ‘αυτό είναι η επιδιωκόμενη συμφιλίωση της Ελλάδας με το γειτονικό κράτος της Βόρειας Μακεδονίας, την οποία δεν θέλει να υποστηρίξει ο Καμμένος. Ο Τσίπρας απέδειξε με την ψήφο εμπιστοσύνης ότι μπορεί επίσης να κυβερνά και χωρίς τον Καμμένο, τον οποίο δεν έχουν ακολουθήσει όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας» αναφέρει η FAZ.

Σε σύνολο 300  στο ελληνικό κοινοβούλιο οι 151 υποστήριξαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που είχε ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, γράφει το περιοδικό Der Spiegel. “Τώρα μπορεί να υπογραφεί η συμφωνία με τη Μακεδονία, η οποία πρόκειται να τερματίσει μια διαφωνία δεκαετιών» τονίζει το γερμανικό περιοδικό. « Ο Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου λόγω της διαφωνίας του για τη συμφωνία με τη “Μακεδονία”», γράφει το Spiegel και προσθέτει ότι και «η αντιπολιτευόμενη Νέα Δημοκρατία απορρίπτει τη συμφωνία του Τσίπρα με την πΓΔΜ». Την περασμένη εβδομάδα το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Το Κοινοβούλιο της Αθήνας πρέπει τώρα να κυρώσει τη συμφωνία για να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, την οποία η Ελλάδα είχε μπλοκάρει λόγω της διαφωνίας για το ονοματολογικό, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

Η εφημερίδα Die Zeit αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός επιβίωσε της ψήφου εμπιστοσύνης με μικρή πλειοψηφία και θυμίζει ότι την προηγούμενη εβδομάδα διαλύθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός, μετά την αποχώρηση του υπουργού Άμυνας λόγω του θέματος της ονομασίας της πΓΔΜ. «Η Βουλή στην Αθήνα πρέπει τώρα να εγκρίνει την συμφωνία με την “Μακεδονία” και να ανοίξει τον δρόμο προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τον οποίο εμπόδιζε επί μακρόν η διένεξη με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας».

Σε ανάλυσή της, η εφημερίδα Bild αναφέρεται στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Βουλή, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι οι εκλογές δεν θα διεξαχθούν, σύμφωνα με το πρόγραμμα, τον Οκτώβριο, αλλά πριν από το καλοκαίρι, καθώς η κυβέρνηση δεν διαθέτει την απαιτούμενη η δύναμη και ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να περιμένει. «Η κερδισμένη ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι λοιπόν το τέλος. Είναι μόνο η αρχή. Διότι ο Τσίπρας βρίσκεται χωρίς δική του πλειοψηφία. Η μόνη ερώτηση είναι: πότε θα γίνουν εκλογές; Ο Τσίπρας θέλει οι εκλογές να διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο. Μπορεί όμως και να γίνουν ήδη τον Μάρτιο, εάν χάσει την ψηφοφορία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ», σημειώνεται στο δημοσίευμα, ωστόσο διευκρινίζεται ότι φαίνεται πως υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία. Η εφημερίδα εκτιμά ακόμη ότι το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο εγείρει τον κίνδυνο νέων εκλογών, καθώς δεν θα μπορεί εύκολα να σχηματιστεί κυβέρνηση. Περιγράφει μάλιστα το ενδεχόμενο ως το χειρότερο σενάριο για την ελληνική οικονομία και για τις χώρες της ευρωζώνης.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του επιβίωσε της ψήφου εμπιστοσύνης και ο δρόμος πλέον ανοίγει για το κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία με την FYROM», υπογραμμίζει το Euronews.

Για μια «παθιασμένη ομιλία» που έκανε την Τρίτη στο ελληνικό κοινοβούλιο ο κος Τσίπρας κάνουν λόγο στο άρθρο τους οι New York Times, τονίζοντας επίσης τον “καταλυτικό ρόλο” που διαδραμάτισε στις εξελίξεις η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Βουλή επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση Τσίπρα σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Το ρωσικό πρακτορείο Sputnik αναφέρθηκε στην εναρκτήρια ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού κατά την οποία ζήτησε από τους Έλληνες βουλευτές να στηρίξουν την κυβέρνησή του για να ολοκληρώσει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις έως το τέλος της τετραετούς θητείας της.

Εν μέσω απειλών, η Βουλή των Ελλήνων έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού, γράφει η ισπανική El Pais. “Μετά από δύο ημέρες συζητήσεων μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων της συμφωνίας με τη ‘Μακεδονία’, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε τη στήριξη 151 βουλευτών στο Κοινοβούλιο (σε σύνολο 300). H ισπανική εφημερίδα αναφέρει με έμφαση ότι η ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα δέχθηκε απειλές κατά της ζωής της λόγω της πρόθεσής της να ψηφίσει υπέρ του Τσίπρα. Άλλοι πολιτικοί που είχαν επίσης ανακοινώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ του Τσίπρα και της συμφωνίας με τα Σκόπια έχουν δεχτεί απειλές. Η κα Παπακώστα δέχτηκε απειλητικά μηνύματα με εικόνες σπασμένων κεφαλιών, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στο βορρά, όπου συγκεντρώνονται οι εθνικιστές, έχουν εμφανιστεί αφίσες με φωτογραφίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορίες για προδοσία. Οι υπερεθνικιστικές οργανώσεις οργανώνουν διαδήλωση εναντίον της συμφωνίας με τα Σκόπια στην Αθήνα στις 22 του μηνός, γράφει η El Pais.

Τα ΜΜΕ της πΓΔΜ

Η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε από την Βουλή η ελληνική κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, εκτιμούν τα περισσότερα μέσα ενημέρωση της πΓΔΜ.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Telma των Σκοπίων αναφέρει ότι κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, θα έχει θετική κατάληξη για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Τα ΜΜΕ υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του μετά την αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα των ΑΝΕΛ, του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας των διαφωνιών του αρχηγού του κόμματος αυτού, του Πάνου Καμμένου, για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τα ΜΜΕ θυμίζουν επίσης ότι τα Σκόπια, με ρηματική διακοίνωση προς την Αθήνα, ενημέρωσαν και επίσημα ότι ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες στην πΓΔΜ για την αλλαγή του Συντάγματος και την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία.

Ο Κυπριακός Τύπος

Η παροχή χθες από τη Βουλή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα είναι από τα βασικά θέματα στην ειδησεογραφία των σημερινών μέσων- έντυπων και ηλεκτρονικών – του σημερινού κυπριακού τύπου.

Στα ρεπορτάζ σημειώνεται ότι η διήμερη συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων διεξήχθη σε «υψηλούς τόνους και εν μέσω αλληλοκατηγοριών μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και των κομμάτων της αντιπολίτευσης», ενώ τονίζεται ότι «επόμενο ορόσημο» είναι η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θα έλθει στο κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες. Επισημαίνεται, ακόμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά από σήμερα την Ελλάδα χωρίς τη στήριξη των ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.

Στα ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε ότι η Βουλή «έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα και στην προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας».

Οι τίτλοι των εφημερίδων είναι:

«ΠΟΛΙΤΗΣ»: «Την ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής Βουλής έλαβε χθες βράδυ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με μόλις 151 βουλευτές, ενώ η επόμενη μάχη είναι η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών».

«ΑΛΗΘΕΙΑ»: «Αλέξης Τσίπρας: Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Νέο θρίλερ τώρα για την κύρωση των Πρεσπών».

«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»: «Χωρίς εκπλήξεις η ονομαστική ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

«Η Χαραυγή»: «Tα κατάφερε o Aλέξης Τσίπρας. Η κυβέρνηση του έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα