back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το «ιδανικό» πλανητικό μενού και πώς βοηθά την υγεία μας

Διαβάστε επίσης

Μια έρευνα σύμφωνα με την οποία αν θέλουμε να σώσουμε τον πλανήτη, αλλά και να βελτιώσουμε την υγεία μας, πρέπει να μειώσουμε τις ποσότητες του κρέατος που καταναλώνουμε και να προσθέσουμε καρπούς στο μενού μας, δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Πώς μπορούν να τραφούν 10 δισεκατομμύρια άνθρωποι μέχρι το 2050 χωρίς να καταστραφεί ο πλανήτης μας; Μειώνοντας στο μισό την παγκόσμια κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζάχαρης και διπλασιάζοντας αυτήν των φρούτων, των λαχανικών και των καρπών. Αυτό τουλάχιστον έδειξε έρευνα του βρετανικού επιστημονικού περιοδικού The Lancet και της οργάνωσης EAT.

Η συγκεκριμένη έρευνα διήρκησε τρία χρόνια και εργάστηκαν σε αυτήν 37 επιστήμονες από 16 συνολικά χώρες. Στόχος ήταν να βρουν το ιδανικό μενού για την σωτηρία του πλανήτη και την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες της ανθρώπινης υγείας και τις περιβαλλοντικές τους συνέπειες.

Πρωτεΐνες από άλλες πηγές

Το σωστό μενού λοιπόν ανά άτομο, περιέχει καθημερινά 300 γραμμάρια λαχανικά, 200 γραμμάρια φρούτα, 200 γραμμάρια σιτηρά, 200 γραμμάρια γάλα πλήρες και μόνο 14 γραμμάρια κόκκινο κρέας. Δηλαδή δέκα περίπου φορές λιγότερο από το μέσο μέγεθος μίας μπριζόλας.

Για να μπορέσει το σώμα να λάβει τις πρωτεΐνες που χρειάζεται, η έρευνα προτείνει μία σειρά από άλλες τροφές όπως ψάρι, αυγά, πουλερικά και άλλα.

Σύμφωνα με την έρευνα, μία τέτοια διατροφή θα μας επιτρέπει να αποφεύγουμε “11 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ανά έτος”, αριθμός που ισοδυναμεί με το ένα πέμπτο των συνολικών θανάτων που καταγράφονται στον πλανήτη ετησίως.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα