back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ξεκίνησε η λειτουργία της Υποδιεύθυνσης Περιπολιών της ΕΛΑΣ στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Ξεκίνησε εδώ και λίγες ημέρες επίσημα την λειτουργία της η νέα Υποδιεύθυνση Περιπολιών της Ελληνικής Αστυνομίας, που είχε ανακοινωθεί προ μηνών επί υπουργίας Νίκου Τόσκα για την καλύτερη αστυνόμευση στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας και τα άλλα αστικά κέντρα της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έδρα της νέας Υποδιεύθυνσης, που μέχρι τώρα λειτουργούσε σε επίπεδο γραφείου στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών, στεγάζεται στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος.

Με εντολή του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, η νέα υποδιεύθυνση στελεχώθηκε με αστυνομικούς που υπηρετούσαν σε άλλες υπηρεσίες και κυρίως στην προστασία Επίσημων Προσώπων.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα η Υποδιεύθυνση Περιπολιών στελεχώνεται από αστυνομικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς και διαρθρώνεται στα ακόλουθα Tμήματα και Γραφεία:

α. Τμήμα Πεζών Περιπολιών,

β. Τμήμα Εποχούμενων Περιπολιών και

γ. Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης.

Το Τμήμα Πεζών Περιπολιών είναι αρμόδιο για τη διενέργεια πεζών περιπολιών στην περιοχή δικαιοδοσίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών.

Η δράση του εστιάζεται ιδίως στο ιστορικό εμπορικό κέντρο των Αθηνών και έχει ως αποστολή την εξασφάλιση διαρκούς εμφανούς αστυνομικής παρουσίας σε πολυσύχναστους δρόμους και πλατείες, την άμεση και αποτελεσματική συνδρομή στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας και την επικοινωνία με τους πολίτες προς το σκοπό ενίσχυσης της σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ τους και εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας στην τοπική κοινωνία.

Το προσωπικό του συγκεκριμένου τμήματος οργανώνεται σε επιμέρους ομάδες επιχειρησιακής δράσης, στη σύνθεση των οποίων δύναται να περιλαμβάνονται αστυνομικοί σκύλοι περιπολίας και οι συνοδοί χειριστές αυτών.

Το Τμήμα Εποχούμενων Περιπολιών είναι αρμόδιο για τη διενέργεια περιπολιών με δίκυκλα (ποδήλατα και μοτοσικλέτες), με τη συνδρομή και άλλων οχημάτων, στην περιοχή δικαιοδοσίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών και ιδίως στο ιστορικό εμπορικό κέντρο των Αθηνών.

Αποστολή του είναι η ταχεία και αποτελεσματική ανταπόκριση στην αντιμετώπιση αυξημένων αστυνομικών προβλημάτων και η περαιτέρω ενίσχυση της εμφανούς αστυνομικής παρουσίας, λειτουργώντας προληπτικά – αποτρεπτικά στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Το προσωπικό του τμήματος οργανώνεται σε ομάδες των δύο ατόμων, οι οποίες συνεργάζονται με τις ομάδες του Τμήματος Πεζών Περιπολιών που δραστηριοποιούνται στους ίδιους ή όμορους τομείς, στο πλαίσιο αλληλοσυμπληρωματικής επιχειρησιακής δράσης.

Το Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων προσωπικού, τη διαχείριση του χρηματικού και υλικού, την εξασφάλιση της γραμματειακής εξυπηρέτησης και της εσωτερικής λειτουργίας της Υποδιεύθυνσης, την τήρηση αρχείου και τη διεκπεραίωση αιτημάτων διοικητικής φύσεως.

Το έργο των Τμημάτων Πεζών Περιπολιών και Εποχούμενων Περιπολιών δύνανται να επικουρούν και ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) και Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), τόσο στο πλαίσιο της καθημερινής αλληλοσυμπληρωματικής επιχειρησιακής τους δράσης, όσο και στο πλαίσιο υλοποίησης συγκεκριμένων επιχειρησιακών σχεδίων, κατόπιν εγκρίσεως-διαταγής του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής».

Επίσης όπως περιγράφεται στο ειδικό σχέδιο που έχει καταρτίσει η ΓΑΔΑ, το κέντρο της πρωτεύουσας χωρίζεται σε 6 τομείς εποχούμενης αστυνόμευσης και σε 8 πεζών περιπολιών.

Οι τομείς χωρίζονται ως εξής:

Α ΤΟΜΕΑΣ: Περικλείεται από τις οδούς Αιόλου, 28ης Οκτωβρίου, Σατωβριάνδου, Μαρ. Κοτοπούλη, Πλ. Ομονοίας, Αθηνάς, Λυκούργου, Αιόλου.

Β ΤΟΜΕΑΣ: Περικλείεται από τις οδούς Μενάνδρου, Ζήνωνος, Π. Τσαλδάρη, Πλ. Ομονοίας, 3η Σεπτεμβρίου, Σατωβριάνδρου, Μενάνδρου

Γ ΤΟΜΕΑΣ: Περικλείεται από τις οδούς Σόλωνος, Ασκληπιού, Ρήγα Φεραίου, Πανεπιστημίου, Σίνα, Σόλωνος.

Δ ΤΟΜΕΑΣ: Περικλείεται από τις οδούς Χαρ. Τρικούπη, Πανεπιστημίου, Πεσμαζόγλου, Σταδίου, Κοραή, Ρήγα Φεραίου, Ακαδημίας

Ε ΤΟΜΕΑΣ: Περικλείεται από τις οδούς Αθηνάς, Λυκούργου, Σωκράτους, Π. Τσαλδάρη, Επίκουρου, Ευριπίδου, Αθηνάς

Ζ ΤΟΜΕΑΣ: (Ζ1 Τομέας) Περικλείεται από τις οδούς Μυλλέρου, Π. Τσαλδάρη, Δεληγιώργη, Μεγ. Αλεξάνδρου, Μυλλέρου. (Ζ2 Τομέας) Επιπλέον περιπολία μόνο κατά την πρωινή βάρδια στους δρόμους που περικλείονται από τις οδούς Καρ. Σερβίας, Βουλής, Ερμού, Νίκης, Ξενοφώντος, Αμαλίας, Όθωνος, Πλ. Συντάγματος, Καρ. Σερβίας.

ΣΤ ΤΟΜΕΑΣ: Σατωβριάνδου και 3ης Σεπτεμβρίου, Καποδιστρίου, Μάρνη, Χαλκοκονδύλη, Σωκράτους, Σατωβριάνδου και 3ης Σεπτεμβρίου.

Δημήτρης Πέρρος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα