14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Χριστιανική Ένωση: θα καταφέρουν Κραμπ-Κάρενμπαουερ και Ζέντερ να αποκαταστήσουν την ηρεμία;

Διαβάστε επίσης

Οι προσπάθειες συμφιλίωσης ανάμεσα στα αδελφά κόμματα που απαρτίζουν τη Χριστιανική Ένωση – Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU)- είναι σαφείς, καθώς και οι δύο πλευρές εσχάτως έχουν προβεί σε δηλώσεις και κινήσεις καλής θέλησης. Από τις 7 Δεκεμβρίου, η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ (ΑΚΚ) έχει αναλάβει τα ηνία της CDU, ενώ στο αυριανό συνέδριο που θα διεξαχθεί στο Μόναχο ο Μάρκους Ζέντερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας, θα αναδειχθεί στην προεδρία της CSU. Θα καταφέρει άραγε το δίδυμο ΑΚΚ-Ζέντερ όσα δεν κατάφεραν οι προκάτοχοί τους Μέρκελ-Ζέεχοφερ;

 

Το νέο μείγμα

Το νέο μείγμα αποτελείται από μία κεντροδεξιά πολιτικό, συντηρητικότερη της καγκελαρίου, που έχει θητεύσει με μεγάλη επιτυχία ως πρωθυπουργός στο μικρό κρατίδιο του Ζάαρλαντ και από έναν δεδηλωμένο σκληροπυρηνικό, θρησκόληπτο Βαυαρό.

Έπειτα από πολύμηνη εσωτερική διαμάχη, η τύχη της Χριστιανικής Ένωσης βρίσκεται πλέον στα δικά τους χέρια. Για ένα μεγάλο μέρος των μελών και ψηφοφόρων και των δύο κομμάτων οι αλλαγές στην ηγεσία τους αποτελεί είδηση θετική. Διότι, μπορεί το πρώτο διάστημα οι ευθύνες για τις συνέπειες της ομοσπονδιακής πολιτικής στο προσφυγικό να αποδίδονταν κατ’ αποκλειστικότητα σχεδόν στην καγκελάριο, αλλά από την άνοιξη του 2017, και κυρίως από το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, ο Ζέεχοφερ, υπό την ιδιότητα του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών, έριχνε διαρκώς λάδι στη φωτιά, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την ενότητα της Χριστιανικής Ένωσης, αλλά και του μεγάλου συνασπισμού.

 

Μια καλή αρχή

Την Τετάρτη στο πλαίσιο της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης της CSU στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της CDU, και οι δύο πλευρές παραδέχθηκαν ότι ο διχασμός του 2018 έβλαψε αμφότερους και ότι πρέπει να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση. Τούτου δοθέντος, οι δύο πλευρές εκκινούν από θετικό σημείο.

 

Χριστιανοκοινωνιστές: καλύτερα ΑΚΚ, παρά Μερτς

Στην CSU, πάντως, χάρηκαν με τηνβ επικράτηση της ΑΚΚ έναντι του Φρίντριχ Μερτς στη μάχη για την ηγεσία της CDU. O Mερτς, άλλωστε, δεν μπορεί να έχει ξεχάσει ότι οι Χριστιανοκοινωνιστές είχαν παίξει τον ρόλο τους στην αποκαθίλωσή του μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2002 που τον οδήγησε εκτός πολιτικής κωνίστρας. Στο πρόσωπο της ΑΚΚ, παρότι οι Γερμανοί την αποκαλούν μίνι Μέρκελ, οι Βαυαροί βλέπουν μάλλον μία σύμμαχο. Η Κραμπ-Κάρενμπαουερ, ούσα συντηρητικότερη της καγκελαρίου, ίσως επιβεβαιώσει αυτή την προσδοκία. Οι απόψεις της βρίσκονται εγγύτερα σε εκείνες των Χριστιανοκοινωνιστών από ό,τι της Μέρκελ και σε ζητήματα όπως η συντάξεις ή το “Γάμος για Όλους”.

 

Οι ευρωεκλογές και ο Βέμπερ

Παράλληλα, οι συνεργασία των δύο κομμάτων ενόψει των Ευρωεκλογών και η υποψηφιότητα του χριστιανοκοινωνιστή Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ένας σημαντικός παράγοντας.

 

Ο διάλογος εντός CDU για την προσφυγική πολιτική

Καθοριστικός θα είναι και ο διάλογος που θα πραγματοποιήσουν στις 10 και 11 Φεβρουαρίου τα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών με θέμα την μετανάστευση, τον οποίο η Κραμπ-Κάρενμπαουερ ζήτησε προκειμένου να επανεξετασθεί η πολιτική που ακολουθήθηκε σε αυτό στο πεδίο στη χώρα από το 2015 έως σήμερα.

 

Ο Πάουλ Τσίμιακ και ο ρόλος του

Ενδεικτική του κλίματος είναι η τοποθέτηση από την ΑΚΚ του Πάουλ Τσίμιακ στην θέση του γ.γ. της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών, πρώην προέδρου της νεολαίας του κόμματος και υποστηρικτή μίας πιο συντηρητικής γραμμής. Μάλιστα, σε δηλώσεις του σήμερα στο Focus, έκανε λόγο για “επανατοποθέτηση του κόμματος στο ζήτημα της προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής”.

 

Και στο κέντρο και δεξιά;

Γρίφος παραμένει και η βελτίωση του κλίματος στη συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες σε συνδυασμό με το εγχείρημα επαναπατρισμού ψηφοφόρων από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία.

 

Κόμματα αδελφά, όχι δίδυμα

Σε κάθε περίπτωση ακόμη και εάν το χάσμα ανάμεσα στα δύο αδελφά κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης γεφυρωθεί, κάποιες διαφορές θα παραμείνουν. Την Δευτέρα σε συνέντευξή της η ΑΚΚ δήλωσε “είμαστε αδελφά κόμματα, όχι δίδυμα”.

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα