back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ποιοι γλυτώνουν κατασχέσεις και ποινικές διώξεις για χρέη στα ταμεία

Διαβάστε επίσης

Ειδικές προβλέψεις για την -κατά περίπτωση- προστασία οφειλετών από κατασχέσεις και ποινικές διώξεις, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ενταχθεί ή θα ενταχθούν στην εξωδικαστική ρύθμιση χρεών έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019, προβλέπει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ.

Οι νέες παρεμβάσεις, έχουν άμεση εφαρμογή και σε υποθέσεις που είναι εκκρεμείς.

Όπως επισημαίνεται, για συνολικές οφειλές προς ρύθμιση που δεν ξεπερνούν το ποσό των 300.000 ευρώ προς όλους του πιστωτές, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας, μπορεί να θεσπισθεί απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης, βάσει της οποίας η πρόταση ρύθμισης, καθώς και η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του οφειλέτη, παράγονται με τυποποιημένο τρόπο.

Μέχρι την έκδοση της απόφασης, στην απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης υπάγονται οφειλές που δεν ξεπερνούν τις 50.000 € προς όλους τους πιστωτές.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

– Η αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης εξακολουθεί να ισχύει και μετά την πάροδο του χρονικού διαστήματος των 90 ημερών και μέχρι τη σύνταξη πρακτικού περαίωσης της διαδικασίας του εξωδικαστικού, εφόσον η μη ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του χρονικού αυτού διαστήματος οφείλεται σε λήψη από πιστωτές παρατάσεων των προθεσμιών για ενέργειες, και μόνο έναντι των πιστωτών αυτών.

Αν ζητηθεί παράταση προθεσμίας μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος των 90 ημερών, η αναστολή ισχύει έναντι του πιστωτή που ζήτησε την παράταση και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η παράταση αυτή.

– Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, αναστέλλεται η ποινική δίωξη για τα αδικήματα αναφορικά με τις οφειλές, των οποίων ζητείται η ρύθμιση.

-Σε περίπτωση ακύρωσης της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών, δεν αναβιώνουν απαιτήσεις των πιστωτών κατά του οφειλέτη και των συνοφειλετών οι οποίες έχουν ικανοποιηθεί πλήρως σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης αναδιάρθρωσης κατά το χρόνο έκδοσης της απόφασης ακύρωσης.

– Η αναβλητική αίρεση της ολοσχερούς εξόφλησης των ρυθμιζόμενων οφειλών, περιορίζεται στην ολοσχερή αποπληρωμή των οφειλών προς το Δημόσιο.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα