back to top
15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ποτάμι: Ψήφος κατά συνείδηση για την Συμφωνία των Πρεσπών – «Δεν αποχωρεί κανείς»

Διαβάστε επίσης

«Ψηφίζουμε κατά συνείδηση, δεν αποχωρεί κανείς από το Ποτάμι» η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, σε μια πολύωρη συνεδρίαση χθες, η οποία κατά πληροφορίες, διεξήχθη σε κλίμα συναινετικό και χωρίς εντάσεις.

Τα στελέχη επανέλαβαν την αρχή του Κινήματος ότι τα σύγχρονα κόμματα δεν είναι στρατόπεδα και οι βουλευτές πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν κατά συνείδηση, πλην των ψηφοφοριών που σχετίζονται με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβερνήσεις, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κόμματος, μετά το πέρας της συνεδρίασης. Παράλληλα, γίνεται σαφές, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι το Ποτάμι θα αντιπολιτευθεί με κάθε τρόπο τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία.

«Η υφαρπαγή της ψήφου εμπιστοσύνης έγινε με την χρήση όλων των παλαιοκομματικών μεθόδων και αυτό είναι ένα πλήγμα στη Δημοκρατία», αναφέρει στην ανακοίνωση του το Ποτάμι και προσθέτει: «Ταυτόχρονα το Κίνημα μας παραμένει σταθερό στην απόφαση του Συνεδρίου ότι, το πρόβλημα με την πΓΔΜ πρέπει να λυθεί και η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής οδού για τη γειτονική χώρα».

Οι θέσεις της ΚΟ

Από τις δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη, τόσο κατά την  εισαγωγική του τοποθέτηση, όσο και κατά την ομιλία του στη Βουλή, διαφαίνεται ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού, τείνει υπέρ της ψήφισης της Συμφωνίας.
«Νομίζω οτι πήγαμε καλά στη Βουλή, παρά το τραύμα που προσπάθησε να μας επιφέρει η αλλαγή πλεύσης εννοώντας τη διαγραφή Δανέλλη. Δεν είμαστε με αυτούς που κυβερνούν, δεν είμαστε στείρα αντιπολίτευση. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε κάτι που θα βοηθήσει τη χώρα μας και όχι κατ’ ανάγκη το κόμμα μας» επισήμανε  ο Σταύρος Θεοδωράκης. Υπενθυμίζεται ότι χθες από τη Βουλή, δήλωσε με νόημα: «Ψήφος εμπιστοσύνης στη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

Ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, συντασσόμενος με τον κ. Θεοδωράκη, αναμένεται να ταχθεί υπέρ της ψήφισης.

Ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος δεν παρέστη στην συνεδρίαση, καθώς όπως έγινε γνωστό, εκτελούσε χρέη προέδρου στη Βουλή, έχει δηλώσει οτι δεν θα καταψηφίσει, και τοποθετείται ανάμεσα στο Ναι, Αποχή ή κάτι άλλο, συνεκτιμώντας το πολιτικό πλαίσιο.

Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς, έχουν ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μίλτος Κύρκος και Γιώργος Γραμματικάκης

«Επιβεβαιώσαμε ότι το Ποτάμι είναι ένα ενιαίο, δεν υπάρχουν κίνδυνοι διάλυσης, η πυξίδα μας είναι το εθνικό συμφέρον», επισήμανε εξερχόμενος ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος. Έκανε λόγο για μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί υπογραμμίζοντας, αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι είναι μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. «Είναι σημαντικό», πρόσθεσε, «να δείξουμε σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ότι η Ελλάδα κλείνει το κεφάλαιο του αλυτρωτισμού».

«Ο συμβιβασμός είναι πάντα δύσκολος αλλά υπάρχει πάντα δρόμος», ανέφερε ο επίσης ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης χαρακτηρίζοντας ανάσα τη σημερινή συνάντηση. «Μεταφέρουμε από το Ευρωκοινοβούλιο, την ομόφωνη επιθυμία της Ευρώπης, τα Βαλκάνια να είναι χώρος ειρήνης και δημιουργίας».

Η απόφαση του πολιτικού συμβουλίου αναλυτικά :

Το Ποτάμι θα αντιπολιτευθεί με κάθε τρόπο τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Η υφαρπαγή της ψήφου εμπιστοσύνης έγινε με την χρήση όλων των παλαιοκομματικών μεθόδων και αυτό είναι ένα πλήγμα στη Δημοκρατία.
Ταυτόχρονα το Κίνημα μας παραμένει σταθερό στην απόφαση του Συνεδρίου ότι το πρόβλημα με την πΓΔΜ πρέπει να λυθεί και η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής οδού για τη γειτονική χώρα.
Αυτά ήταν τα δύο κεντρικά συμπεράσματα της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου το οποίο συνήλθε στα γραφεία του Κινήματος με τη συμμετοχή Βουλευτών και Ευρωβουλευτών.

Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ομοφώνησαν επίσης στα εξής:

Η ευρωπαϊκή ταυτότητα του Κινήματος μας είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και η σύγκρουση με τον εθνικό απομονωτισμό. Υποχρέωση μας είναι να εκφράσουμε όλους τους πολίτες που υπερασπίζονται χωρίς αστερίσκους την Ευρωπαϊκή ενοποίηση. Οι πρόσφατες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της Ευρώπης είναι ευκαιριακές και εξυπηρετούν μόνο τους μικροκομματικούς του σχεδιασμούς.
Το Ποτάμι ιδίως στα πατριωτικά θέματα δεν τοποθετείται με τη σκέψη στο κομματικό συμφέρον, ούτε αλλάζει απόψεις ανάλογα με τα σκαμπανεβάσματα της συγκυρίας. Έχουμε στέρεες αρχές, δεν έχουμε ιδεοληψίες και δεν αντιδρούμε παρορμητικά. Δεν θα γίνουμε το τέρας της πολιτικής που πολεμάμε.
Τα στελέχη επανέλαβαν την αρχή του Κινήματος ότι τα σύγχρονα κόμματα δεν είναι στρατόπεδα και οι βουλευτές πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν κατά συνείδηση, πλην των ψηφοφοριών που σχετίζονται με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβερνήσεις. Η ξαφνική απόφαση του Βουλευτή Ηρακλείου Σπύρου Δανέλλη να δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση παρά τις αντίθετες ομόφωνες αποφάσεις του Κινήματος ήταν πράξη πολιτικά ανήθικη και η απομάκρυνση του από την ΚΟ του Ποταμιού, επιβεβλημένη.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα