back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Μάρκους Ζέντερ και επισήμως ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών με ποσοστό 87,42%

Διαβάστε επίσης

Ο Μάρκους Ζέντερ αναδείχθηκε και επισήμως νέος επικεφαλής της Ένωσης των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) με ποσοστό 87,42% στο πλαίσιο συνεδρίου που πραγματοποιείται στο Μόναχο, παίρνοντας την σκυτάλη από τον Χορστ Ζέεχοφερ, κλείνοντας τον κύκλο της 10ετούς θητείας του.

 

Υψηλό το ποσοστό, αλλά…

Βέβαια, το ποσοστό φαντάζει λιγότερο εντυπωσιακό αν λάβουμε υπόψη ότι δεν είχε αντίπαλο. Στο αντίστοιχο συνέδριο του 2017, το ποσοστό το οποίο είχε συγκεντρώσει κατά την επανεκλογή του ο Ζέεχοφερ (83,7%) ήταν ένα από τα χαμηλότερα στην ιστορία του. Η ανάδειξη του Ζέντερ σε πρόεδρο του κόμματος δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι από το Νοέμβριο ο Ζέεχοφερ είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την ηγεσία. Παραμένει, ωστόσο, ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών.

 

Η αντιπαράθεση με το Βερολίνο

Ο Ζέντερ δεν παρέλειψε κατά την ομιλία του στο συνέδριο να υπογραμμίσει την αντιπαράθεση με το Βερολίνο στο ζήτημα της Εσωτερικής Ασφάλεις -που βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της CSU- λέγοντας „ότι η Βαυαρία θα επιδείξει μηδενική ανοχή“, αναφερόμενος στην εγκληματικότητα και επισημαίνοντας ότι δεν εμπιστεύεται τις στατιστικές του Βερολίνου.

 

Οι ευρωεκλογές

Ο 52χρονος νέος ηγέτης της CSU επεσήμανε και την σημασία των επικείμενων ευρωεκλογών, λέγοντας ότι το ευρωπαϊκό ιδεώδες απειλείται. “Οι εθνικιστές και οι λαϊκιστές θέλουν να διχάσουν την Ευρώπη”, είπε, διαβεβαιώνοντας ότι το κόμμα του είναι σαφώς φιλοευρωπαϊκό. “Δεν επιθυμώ νοοτροπίες της λογικής “Πρώτα η Βαυαρία” (παραπέμποντας στο σύνθημα του Ντόναλντ Τραμπ) ή ”Μόνο η Βαυαρία”, δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας, επί της ουσίας, σε όσους κατηγορούν το κόμμα του για στροφή προς τα δεξιά στις πολιτικές και τη ρητορική του.

 

Η σχέση με τους Χριστιανοδημοκράτες

Παράλληλα, ο Μάρκους Ζέντερ τόνισε την ανάγκη ανανέωσης της σχέσης με το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών. Άλλωστε τις τελευταίες ημέρες σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του κομματος τόσο ο Ζέντερ όσο και εκπρόσωποι των Χριστιανοδημοκρατών εξέφρασαν την ανάγκη εκ νεου προσέγγισης των δύο κομμάτων, που το προηγούμενο έτος, με αποκορύφωμα το καλοκαίρι, ήρθαν σε τεράστια αντιπαράθεση για το προσφυγικό.

 

Ο Ζέεχοφερ

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης είχε βρεθεί ο Χορστ Ζέεχοφερ, υπό την ιδιότητα του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών, στον οποίο χρεώθηκε και το μεγαλύτρο μερίδιο της ευθύνης για τον εμφύλιο εντός της Χριστιανικής Ένωσης. Ο Ζέντερ ανακήρυξε τον Ζέεχοφερ σε επίτημο πρόεδρο των Χριστιανοκοινωνιστών. Ο ίδιος επανέλαβε ότι για τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος σε ομοσπονδιακό επίπεδο αλλά και για το κακό αποτέλεσμα των κρατιδιακών εκλογών τον Οκτώβριο στη Βαυαρία -προπύργιο του κόμματός του- όπου για πρώτη φορά το κόμμα έπειτα από δεκαετίας, αν και πρώτο, δεν κατάφερε να συγκροτίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν ευθύνεται αποκλειστικά ο ίδιος αλλά μίας σειρά συνθηκών.

 

Η επόμενη ημέρα για τον Ζέντερ

Σε κάθε περίπτωση τα δύσκολα για τον Ζέντερ τώρα αρχίζουν, καθώς σε ομοσπονδιακό επίπεδο πρέπει να γεφυρώσει το χάσμα με τους Χριστιανοδημοκράτες αλλά και τους Σοσιαλδημοκράτες στο πλαίσιο του Μεγάλου Συνασπισμού, επαναπατρίζοντας παράλληλα ψηφοφόρους από την Εναλλακτική για τη Γερμανία, χωρίς να ολισθαίνει προς την ρητορική του ακροδεξιού κόμματος. Οι προκλήσεις πολλές και σε κρατιδιακό επίπεδο, δεδομένου ότι παραμένει και πρωθυπουργός της Βαυαρίας.

Θεωρείται, πάντως, ότι η χημεία των δύο νέων ηγετών των κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ και Μάρκους Ζέντερ θα είναι μάλλον καλύτερη από εκείνη των Άνγκελα Μέρκελ και Χορστ Ζέεχοφερ.

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα