back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια στο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος

Διαβάστε επίσης

Από τα σοβαρά επεισόδια στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και γύρω από τη Βουλή αμαυρώθηκε το συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Πλατεία Συντάγματος.

Μάλιστα η εκτεταμένη χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις και η δράση των κουκουλοφόρων που προκάλεσαν τα επεισόδια, διαλύοντας ουσιαστικά την συγκέντρωση, προκάλεσαν έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

Ο κεντρικός σχεδιασμός τη Αστυνομίας και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας είχαν προσαρμοστεί γύρω από την αντισυγκέντρωση των αντιεξουσιαστών στα Προπύλαια, γεγονός που όπως φαίνεται έδωσε την ευκαιρία σε ομάδες ακροδεξιών στοιχείων να δράσουν σχεδόν ανενόχλητα στο χώρο του συλλαλητηρίου.

Ομάδες 30 έως 50 ατόμων, πολλά από αυτά με κουκούλες και εξοπλισμένα με αντιασφυξιογόνος βρίσκονταν μέσα στο πλήθος και κυρίως περιμετρικά της Βουλής.

Μία μικρή ομάδα είχε πάρει θέση στο Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη ενώ μια άλλη μεγαλύτερη βρισκόταν από την πρώτη στιγμή στην αρχή της Πανεπιστημίου και Κριεζώτου όπου είχε εξοπλιστεί με κοντάρια, φωτοβολίδες, εκρηκτικές βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα πολεμοφόδια.

Το «σύνθημα» για την έναρξη των επεισοδίων δόθηκε από την μικρή ομάδα στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όταν λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι κινήθηκε προς τα σκαλοπάτια που οδηγούν στο περιστύλιο της Βουλής εξαπολύοντας σφοδρότατη επίθεση στις αστυνομικές δυνάμεις που παρατάχθηκαν για να τους εμποδίσουν.

Η πρώτη περιορισμένη χρήση χημικών από τα ΜΑΤ ήταν αρκετή προκειμένου ο κυρίως όγκος των διαδηλωτών να απομακρυνθεί από την πλατεία του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη.

Αυτή ήταν και η ευκαιρία να δράσουν και οι υπόλοιπες ομάδες των ακραίων στοιχείων εξαπολύοντας επίθεσης στις αστυνομικές δυνάμεις και από την πλευρά της Βασιλίσσης Σοφίας και της Πανεπιστημίου.

Από εκείνο το σημείο και μετά ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις, χωρίς ωστόσο τα επεισόδια να γενικευτούν.

Οι οδομαχίες περιορίζονταν κατά βάση στη διασταύρωση Αμαλίας, Βασ. Σοφίας και Πανεπιστημίου.

Από την μία πλευρά οι ταραξίες που δεν ξεπερνούσαν τα 200 άτομα συνολικά, με μεγάλο όγκο πολεμοφοδίων που δείχνει ότι είχαν κάνει προεργασία για τα επεισόδια και από την άλλη μεριά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στον προαύλιο χώρο της Βουλής να κάνουν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Παρά το γεγονός ότι τα επεισόδια δεν γενικεύτηκαν σε άλλα σημεία του συλλαλητηρίου, η επίδραση των χημικών λόγω της εκτεταμένης χρήσης επεκτάθηκε σε μια μεγάλη ακτίνα, μέχρι την πλατεία Κολωνακίου, την πλατεία Κολοκοτρώνη και την αρχή της Ερμού, επηρεάζοντας μεγάλο όγκο των συγκεντρωμένων.

Στην επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείο της ΕΛΑΣ γίνεται λόγος για «οργανωμένες ομάδες ατόμων που επιτέθηκαν επανειλημμένα και με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με πέτρες, σίδερα, καδρόνια, φωτοβολίδες, εμπρηστικές μολότοφ κ.α. επικίνδυνα αντικείμενα, με σαφή πρόθεση να διασπάσουν τη διάταξη των δυνάμεων και να εισβάλουν στους χώρους του Κοινοβουλίου».

Μάλιστα όπως επισημαίνεται «σε όλες τις περιπτώσεις οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις υπηρεσιακές εντολές, επέδειξαν ψυχραιμία και επαγγελματισμό και κάνοντας χρήση των ενδεδειγμένων μέσων απώθησης, απέκρουσαν αποτελεσματικά τις επιθέσεις, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό τις προθέσεις των οργανωμένων αυτών ομάδων».

Παράλληλα αστυνομικές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν ήταν δυνατή η απομόνωση και απομάκρυνση των ακραίων στοιχείων μέσα στο πλήθος αφού θα προκαλούσε ένταση από την πρώτη στιγμή, ενώ το γεγονός ότι έφτασαν στον χώρο του συλλαλητηρίου σε μικρές ομάδες και όχι συντεταγμένα σε μια μεγάλη ομάδα, ήταν η αιτία να μην εντοπιστούν εξ αρχής και να απομονωθούν.

Όσον αφορά την εκτεταμένη χρήση χημικών, σημειώνεται ότι αυτές ήταν οι εντολές από το κέντρο επιχειρήσεων προκειμένου να αποτραπεί η εισβολή ατόμων στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου.

Πάντως οι συνδικαλιστές των Αστυνομικών κάνουν λόγο για λανθασμένο σχεδιασμό και μόνο εκ του αποτελέσματος με τουλάχιστον 25 τραυματίες συναδέλφους τους, ενώ ενδεικτικά αναφέρουν γιατί δεν είχε αποκλειστεί εξ’ αρχής ο χώρος στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου ξεκίνησαν τα επεισόδια, προκειμένου να μην επιτραπεί η προσέγγιση των ταραξιών στα σκαλοπάτια που οδηγούν στο περιστύλιο της Βουλής.

Δημήτρης Πέρρος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα