back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Διαβάστε επίσης

Την Τρίτη στις 10.30 το πρωί θα συνεχιστεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που διεξήχθη νωρίτερα σε τεταμένο κλίμα μετά τις καταγγελίες περί παράνομης σύνθεσης της Επιτροπής αλλά και των σοβαρών ενστάσεων ΝΔ και ΔΗΣΥ ότι δεν έχουν κατατεθεί σημαντικά κείμενα που αφορούν τη συμφωνία.

Τo νομοσχέδιο θα εισαχθεί την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ψηφιστεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Η τεταμένη ατμόσφαιρα οδήγησε στην ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης, και όταν ξεκίνησε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανέβηκε στο βήμα για να δώσει εξηγήσεις για το πώς οδηγήθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων στην απόφαση να επιλεγούν με κλήρωση οι επιπλέον δύο ανεξάρτητοι βουλευτές που θα μετάσχουν στην Επιτροπή.

«Δεν δέχομαι πατερναλιστικές επισημάνσεις και δεν δέχομαι τη ρητορική περί πραξικοπημάτων και μεθοδεύσεων» τόνισε στην παρέμβαση του ο Πρόεδρος της Βουλής και έκανε λόγο για λύση που ικανοποίησε όλους στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ενώ στις αιτιάσεις γιατί δεν εστάλη επιστολή και στους 16 ανεξάρτητους βουλευτές, πριν γίνει η κλήρωση, ο κ. Βούτσης είπε ότι κάποιοι από τους ανεξάρτητους ήδη συμμετέχουν σε άλλες επιτροπές και ότι η κλήρωση έγινε ανάμεσα στους 3 ενδιαφερόμενους, δηλαδή στους κ.κ. Γιώργο Μαυρωτά, Σπύρο Δανέλλη, που κληρώθηκαν, και τον Γρηγόρη Ψαριανό.

ΝΔ, ΔΗΣΥ αλλά και ο Πάνος Καμμένος που συμμετέχει στην επιτροπή στη θέση του Κώστα Κατσίκη ζήτησαν μεταξύ άλλων να κατατεθεί στην Επιτροπή το σύνολο του κειμένου του Συντάγματος της γείτονος χώρας αλλά και των εφαρμοστικών νόμων, όπως διαμορφώθηκαν μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Από τη ΝΔ ο Νίκος Δένδιας και από την ΔΗΣΥ ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησαν επίσης να κατατεθεί στην Επιτροπή η επιστολή παραίτησης του πρώην Υπουργού Εξωτερικών, ενώ ο κ. Δένδιας ζήτησε να κληθεί αυτοπροσώπως στην επιτροπή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που διαπραγματεύθηκε τη Συμφωνία.

Ζητήθηκε επίσης η ρηματική διακοίνωση αλλά και το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της FYROM στο ΝΑΤΟ.

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, είπε ότι θα δοθεί άμεσα το κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης, ωστόσο παρέπεμψε στο μέλλον το να δοθεί το σύνολο του κειμένου του Συντάγματος της γείτονος, αφού δημοσιοποιηθεί πρώτα στην ΠΓΔΜ, προτείνοντας ωστόσο να δοθεί συγκριτικός πίνακας με το πως ήταν τα άρθρα πριν τη Συμφωνία και πως μετά. Για τον κ. Κοτζιά είπε ότι θα ήταν ιδιαίτερα ευτυχής να ήταν παρών σήμερα για να υπερασπιστεί μια συνθήκη που είναι σε μεγάλο βαθμό επίτευγμα του και πως θα μιλήσει στην Ολομέλεια.

«Να μην κάνουμε δικολαβία σε αυτή την κορυφαία στιγμή» είπε ο Νίκος Ξυδάκης, ενώ αναφορικά με την επιστολή παραίτησης Κοτζιά είπε ότι έχει δοθεί πολιτική απάντηση, είναι μια προσωπική επιστολή και όχι ένα πολιτικό κείμενο.

«Όλοι εκτελείτε τις εντολές του ΝΑΤΟ και της ΗΠΑ», είπε εκ μέρους του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, τονίζοντας ότι ένας βουλευτής που διαφωνεί πρέπει να παραιτείται και να πηγαίνει σπίτι του, διότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές διευκολύνουν τα παζάρια και τις συναλλαγές.

Τι είπαν οι εισηγητές των κομμάτων

«Η συμφωνία αποτελεί θερμοκήπιο για την ανάπτυξη εθνικισμού και αλυτρωτισμού» τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, υποστηρίζοντας ότι ο συνδυασμός του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» με την αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας ύπαρξης «μακεδονικής» γλώσσας και εθνότητας, επιτρέπει την ανάπτυξη ακόμα και «μακεδονικού» μειονοτικού ζητήματος.

«Το ισοζύγιο κερδών και οφελών είναι συντριπτικά σε βάρος της Ελλάδας» υπογράμμισε ο εισηγητής της ΝΔ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αντί να αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα ένα εθνικό ζήτημα, το είδε σαν εργαλείο και ευκαιρία να δημιουργήσει πρόβλημα και να διαμορφώσει συνθήκες ακόμα και διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας.

Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε ότι λέμε εμφαντικό κι ανεπιφύλακτο «όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών και θα πούμε «όχι» και στην κύρωση του Πρωτοκόλλου Προσχωρήσεως της FYROM στο ΝΑΤΟ, όταν αυτό θα έλθει στην Βουλή.

« Η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών δεν περιλαμβάνει τα όσα επιπροσθέτως ψηφίστηκαν στο επίπεδο της συνταγματικής τάξης της πΓΔΜ και χωρίς αυτό το κείμενο ό,τι γίνεται εδώ είναι σε ένα βαθμό επιπόλαιο και σίγουρα επικίνδυνο» είπε ο κ. Λοβέρδος και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τις τελευταίες μέρες παίχτηκε ένα παιχνίδι σε βάρος της ΔΗΣΥ, στηριγμένο στη στάση ενός Βουλευτή που δεν ανήκει πλέον στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα.

Επίθεση Καμμένου στην κυβέρνηση

Για κυβέρνηση αποστασίας που έχει χάσει κάθε ηθικό πλεονέκτημα έκανε λόγο ο Πάνος Καμμένος, ρωτώντας τους κυβερνητικούς βουλευτές αν είναι περήφανοι που στηρίζονται σε βουλευτές που καταπάτησαν τα κόμματα τους και τις αξίες τους.

«Δεν θλίβομαι γιατί δεν είμαι στην κυβέρνηση γιατί σήμερα ανέπνευσα ως βουλευτής, θλίβομαι γιατί όταν μετά από χρόνια οι πολίτες μάθουν την αλήθεια θα καταλάβουν ποιοι έστησαν τη σημερινή ημέρα, ποιοι οδήγησαν στη συμφωνία και για ποιο λόγο» είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, χαρακτηρίζοντας όνειδος για τη δημοκρατία και τη χώρα την συμφωνία των Πρεσπών.

Αμυράς: Zητεί να ενταχθεί στην Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας

Όπως έγινε γνωστό, ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Αμυράς, που έθεσε τον εαυτό του εκτός Κ.Ο. Ποταμιού σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία του Προέδρου της Βουλής απέστειλε στις 7 το απόγευμα και αφού είχε ήδη ξεκινήσει η Επιτροπή Εξωτερικών, επιστολή με την οποία ζητά από τον Πρόεδρο της Βουλής να ενταχθεί στην Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

Κόντρα Κατρούγκαλου – Γεωργιάδη

Να ξεκαθαρίσει η ΝΔ αν είναι υπέρ η κατά της γραμμής του Βουκουρεστίου κάλεσε τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Το 2007 καθυβρίζατε τον Καραμανλή για την παραχώρηση του όρου Μακεδονία», είπε ο κ. Κατρούγκαλος με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ να του απαντά ότι διαφωνούσε και τότε με την σύνθεση ονομασία που ήταν για τη ΝΔ ένας επώδυνος συμβιβασμός, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ ευχαρίστηση.

Γ. Μαυρωτάς: «Υπάρχει κέρδος στη συμφωνία – Δεν στηρίζω την κυβέρνηση»

«Δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση, μην χειροκροτήσετε στο τέλος της ομιλίας μου» είπε απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς, τονίζοντας ότι το Ποτάμι από το 2014 έχει στις θέσεις του την εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου.

«Η κυβέρνηση εργαλειοποίησε τη συμφωνία για να διεμβολίσει την αντιπολίτευση» είπε ο κ Μαυρωτάς τονίζοντας ότι το ΚΙΝΑΛ θεώρησε τη συμφωνία ως ευκαιρία να επαναπατρίσει το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχει κέρδος στη συμφωνία που θα μπορούσε να είναι κτήμα όλων μας αλλά την εντάξατε σε πολιτικά παιχνίδια» κατέληξε ο κ. Μαυρωτάς.

 

 

Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα