14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Το Νταβός, οι απουσίες και η έρευνα της Oxfam

Διαβάστε επίσης

Ηχηρές οι απουσίες από το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός που θα διεξαχθεί από αύριο, Τρίτη, έως και την Παρασκευή, 25 του μηνός.

Εκτός από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα απουσιάσουν: η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερίζα Μέι, ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αντιθέτως, αισθητή θα είναι η γερμανική παρουσία, καθώς κανονικά θα συμμετάσχει η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η επικεφαλής της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, και ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, ενώ θα παραστεί και ο ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, αλλά και ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Οι απουσίες

Τόσο ο αμερικανός πρόεδρος όσο και τα μέλη της αντιπροσωπείας που θα τον συνόδευαν ακύρωσαν το ταξίδι τους στην Ελβετία εξαιτίας του shutdown, της αναστολής της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Κι αυτό, “σε ένδειξη σεβασμού προς τους 800.000 δημοσίους υπαλλήλους που δεν λαμβάνουν μισθούς και για να εξασφαλίσει ότι η ομάδα του θα μπορέσει να τον υποστηρίξει όπως χρειαστεί”, όπως αναφερόταν στο σχετικό δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε διεργασίες με τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων για εξεύρεση λύσης προκειμένου να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Στην επίσημη ανακοίνωση του Ελιζέ γίνεται λόγος για το υπερφορτωμένο πρόγραμμα του γάλλου προέδρου. Επί της ουσίας, ωστόσο, η συμμετοχή του σε μια συνάντηση της παγκόσμιας ελίτ θα του προκαλούσε επικοινωνιακά προβλήματα, δεδομένου ότι μόλις άνοιξε τον διάλογο με τους πολίτες, με στόχο την εξομάλυνση της αναστάτωσης που επικρατεί στη χώρα.

Τα θέματα

Στο Φόρουμ θα συζητηθεί ο κίνδυνος νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης και το παγκόσμιο χρέος που πρόσφατα αυξήθηκε στα 244 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Institute of International Finance, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει  συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας το 2019.  

Στο πάνελ την πρώτη ημέρα του Φόρουμ θα είναι ο επικεφαλής της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, ο γκουρού των hedge funds, Ρέι Ντάλιο, και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούσιν.

Oxfam: η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών ανοίγει

Και ενώ ηγέτες από κάθε γωνιά του πλανήτη τις επόμενες ημέρες θα βρίσκονται στο ελβετικό θέρετρο για να συζητήσουν για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam, το 2018 επιταχύνθηκε περαιτέρω η συγκέντρωση του πλούτου, με 26 δισεκατομμυριούχους να έχουν πλέον στα χέρια τους περιουσίες που ισούνται με τα εισοδήματα του φτωχότερου μισού της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται αθροιστικά κατά 12%, ή 2,5 δισ. δολάρια την ημέρα πέρυσι, ενώ τα 3,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι που αποτελούν το φτωχότερο μισό του πληθυσμού της υφηλίου είδαν τον δικό τους πλούτο να μειώνεται αθροιστικά κατά 11% ή κατά 500 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Η περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, Τζεφ Μπέζος, ιδρυτή και επικεφαλής της Amazon, αυξήθηκε στα 112 δις δολάρια πέρυσι. Με άλλα λόγια, “ο προϋπολογισμός της Αιθιοπίας για τη δημόσια υγεία αντιστοιχεί στο 1% της περιουσίας του”, σχολιάζει η ΜΚΟ.

Δομίνα Διαμαντοπούλου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα