back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Υπερπανσέληνος και ολική έκλειψη Σελήνης

Διαβάστε επίσης

Εντυπωσιακή ήταν η πρώτη πανσέληνος του έτους, που συνδυάστηκε με μία ολική έκλειψη Σελήνης, η οποία ταυτόχρονα βρισκόταν στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς της από τη Γη και έτσι φαινόταν πιο μεγάλη και φωτεινή (Υπερ-Σελήνη ή υπερπανσέληνος), καθώς και πιο σκουροκόκκινη λόγω της έκλειψης.

«H έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη πέσει στη σκιά της Γης. Δεν συμβαίνει κάθε μήνα, συμβαίνει μερικές φορές τον χρόνο ώστε τα τρία σώματα Ήλιος, Γη, Σελήνη έρθουν σε ευθεία γραμμή», δήλωσε η αστροφυσικός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Αναστασία Μεταλληνού.

Όπως είπε στην εκπομπή «Ράδιο City» και στην Έλενα Χατζηιωάννου «για να δούμε την έκλειψη Σελήνης πρέπει να έχουμε πανσέληνο. Η υπερπανσέληνος παρατηρείται όταν η σελήνην καθώς περιφέρεται γύρω από τη Γην τυχαίνει να είναι στο κοντινότερο σημείο προς τη Γη. Όταν είναι στο κοντινότερο σημείο φαίνεται λίγο μεγαλύτερη (10%-11%) απ’ ότι σε άλλες στιγμές. Οπότε ήταν πιο εντυπωσιακό φαινόμενο».

Το φεγγάρι ανατέλλει ολόγιομο πάνω από την συννεφιασμένη πόλη του Ναυπλίου, την . «Τρία σε ένα» το βράδυ της Κυριακής 20 Ιανουαρίου προς χαράματα της Δευτέρας 21 Ιανουαρίου: πανσέληνος, υπερπανσέληνος και ολική σεληνιακή έκλειψη.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα