back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα

Διαβάστε επίσης

Διήμερη έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α) στο μετρό του Συντάγματος, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 8 το βράδυ.

Η αιμοδοσία είναι μια πράξη η οποία μπορεί να σώσει, στην κυριολεξία, ζωές και το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρει ο Ε.ΚΕ.Α σε ανακοίνωσή του, υπάρχει σημαντική έλλειψη αυτό το διάστημα εξαιτίας της κακοκαιρίας και των κρουσμάτων ιώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας καλεί τον κόσμο να προσέλθει στο μετρό του Συντάγματος προκειμένου να συλλεχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες μονάδες και να καλυφθούν οι όποιες ελλείψεις.

Σύμφωνα με την εργαζόμενη στο τμήμα Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Ε.ΚΕ.Α, Τζωρτζίνα Βερνάρδου, χθες μαζεύτηκαν 150 μονάδες, ενώ σήμερα έχουν συλλεχθεί πάνω από 50 από τις 9 το πρωί, αριθμός ο οποίος μέχρι στιγμής κρίνεται ικανοποιητικός.

“Η ανάγκη για αιμοδοσία κάποια διαστήματα είναι αρκετά μεγάλη. Εμείς προσπαθούμε να μαζεύουμε και να συλλέγουμε αίμα όσο το δυνατόν νωρίτερα, προκειμένου να μπορούμε να καλύπτουμε τέτοιες περιόδους”, τόνισε η κ. Βερνάρδου.

Η διαδικασία, όπως ανέφερε στη συνέχεια, είναι πολύ απλή. Οι αιμοδότες συμπληρώνουν μια φόρμα με το ιστορικό τους απαντώντας σε κάποιες βασικές ερωτήσεις, στη συνέχεια περνούν από κάποιο γιατρό και αν δεν διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα, πραγματοποιείται η αιμοδοσία.

Στον Αθήνα 984 μίλησαν και αιμοδότες, οι οποίοι συμφώνησαν στο γεγονός ότι η αιμοδοσία είναι μια πράξη που μπορεί να σώσει ζωές, και γι’ αυτό το λόγο οι ίδιοι είναι τακτικοί αιμοδότες.

Ενδεικτικά. μια αιμοδότρια επεσήμανε ότι “και εγωιστικά να το σκεφτείς, όλο και κάποιος δικός μου άνθρωπος ή ακόμα και εγώ, μπορεί να χρειαστούμε αίμα”, ενώ άλλη αιμοδότρια είπε, μεταξύ άλλων, πως “το αίμα είναι δώρο ζωής και ήθελα να κάνω αυτό το δώρο σε κάποιον συνάνθρωπό μου, ανήμερα των γενεθλίων μου”.

Προκειμένου κάποιος να δώσει αίμα, χρειάζεται να είναι 18-65 ετών, να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία και να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες, ενώ αν έχει κάνει τατουάζ θα πρέπει να έχουν περάσει 4 μήνες.

Μεταξύ δύο αιμοδοσιών, τέλος, θα πρέπει να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 3 με 4 μήνες.

 

 

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα