back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η ατζέντα των τραπεζών στο σημερινό ραντεβού με τους θεσμούς

Διαβάστε επίσης

Πρόγραμμα “Εστία” για κόκκινα στεγαστικά κάτω 100.000 ευρώ, εξωδικαστικός για νοικοκυριά και μείωση των κόκκινων δανείων οι προτεραιότητες για τις ελληνικές τράπεζες.

Τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και η αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη σε συνδυασμό με τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τα νοικοκυριά βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του σημερινού απογευματινού ραντεβού ( 6 μμ) των Ελλήνων τραπεζιτών με τους επικεφαλής των θεσμών.

Οι τραπεζίτες θεωρούν πως θα έχει θετική αποδοχή (έχει γίνει ήδη προεργασία) η μείωση του ορίου προστασίας της πρώτης κατοικίας στα 100.000 ευρώ για οικογένειες με δύο παιδιά από 250.000 ευρώ που είναι σήμερα χωρίς ωστόσο κάποιος να προστατεύεται χωρίς προηγουμένως να ελεγχθεί η περιουσιακή του κατάσταση και η συναλλακτική του συμπεριφορά . Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες θεωρούν ότι θα αποκλειστούν οι κακοπληρωτές.

Προκειμένου μάλιστα να μην έχουν προβλήματα με την αποτίμηση των ακινήτων που βρίσκονται σε προστασία προτείνουν διαγραφή μέρους του δανείου και κοινή συμμετοχή στην αποπληρωμή υπολοίπου του οφειλέτη (ανάλογα των δυνατοτήτων του) και του δημοσίου μέσω της επιδότησης δόσης κατά το πρότυπο της επιδότησης ενοικίου. Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για αντιγραφή του Κυπριακού προγράμματος Εστία.

Παράλληλα οι τράπεζες επιμένουν στη δημιουργία εξωδικαστικού μηχανισμού για τα νοικοκυριά ώστε να περιλαμβάνονται όλες οι οφειλές και να μην παρατηρούνται φαινόμενα όπου οι πολίτες πληρώνουν το δημόσιο ή βρίσκονται υπό κατάσχέση λογαριασμών από το δημόσιο και δεν πληρώνουν τίποτα στις τράπεζες.
Οι τράπεζες θα επισημάνουν στους θεσμούς την ανάγκη να άμεσα η υλοποίηση της πρότασης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με τη δημιουργία asset protection scheme (ΑPS), για ταχύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων ή της ΤτΕ ή και οι δύο εφ όσον είναι εφικτό.

Νίκος Καρούτζος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα