back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μετασχηματισμός του κεντρώου χώρου εν μέσω ρευστοποίησης του πολιτικού σκηνικού

Διαβάστε επίσης

Σε μετασχηματισμό του Κεντρώου χώρου οδηγεί η ρευστοποίηση του πολιτικού σκηνικού, όπως διαμορφώνεται τις τελευταίες ώρες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, την περίπτωση του Κινήματος Αλλαγής.

ΚΙΝΑΛ -Φ. Γεννηματά 

Η κ. Γεννηματά , ήταν σαφής χθες τόσο κατά τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΣΥ, όσο και κατά τη χθεσινοβραδινή της συνέντευξη στον , ΣΚΑΙ. ΤΟ Κίνημα Αλλαγής οδεύει σε έναν ενιαίο φορέα, κάτι, που όπως ξεκαθάρισε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, συνεπάγεται τέλος στην πολυκομματικότητα ως προς τη λήψη αποφάσεων. Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση της στη χθεσινή σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στην πράξη ο πολυκομματικός φορέας αντί να ενισχύσει τον πλουραλισμό, οδήγησε σε σύγχυση. Επισήμανε πάντως ότι «δεν μπορούμε να πετύχουμε χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε μόνο με το ΠΑΣΟΚ».

Τούτων δοθέντων, το ενδιαφέρον πλέον εντοπίζεται σε τρια σημεία: Πως θα επιλέξουν να πορευθούν, 1ον. Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. 2ον, ο διαγραφείς Θανάσης Θεοχαρόπουλος και 3ον, η ΔΗΜΑΡ, εν γένει…

Σε ότι αφορά τον Γιώργο Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ενημέρωση για όλα όσα αποφασίσθηκαν ομόφωνα στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας , σε στενούς του συνεργάτες καθώς ο ίδιος βρίσκεται στη Μάλτα. Ως εκ τούτου, ο κ. Παπανδρέου καλείται να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να υφίσταται το κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε, το ΚΙΔΗΣΟ, ή να προσέλθει στον ενιαίο φορέα , χωρίς πλέον να είναι αρχηγός κόμματος, αφού παύσει να υφίσταται το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Σε ότι αφορά τον διαγραφέντα πλέον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Μένει να δούμε πως θα κινηθεί ο κ. Θεοχαρόπουλος , με τα ακόλουθα δυο σενάρια ανοιχτά. Είτε να επιβεβαιωθεί η σεναριολογία του προηγούμενου διαστήματος οτι δηλαδή θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε να συσπειρώσει τις δυνάμεις εκείνες της κεντροαριστεράς οι οποίες θα γυρίσουν την πλάτη στον υπό προώθηση ενιαίο φορέα που επιχειρεί η Φώφη Γεννηματά.

Στη ΔΗΜΑΡ, αναμένεται να συνέλθουν τα κομματικά όργανα για να μορφοποίησουν τη θέση τους , με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε εκείνα κυρίως τα στελέχη που τάχθηκαν υπέρ της αποχής στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής επιτροπής. Ήδη υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις. Ο κ. Θεόδωρος Μαργαρίτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής, υπέρμαχος της επιλογής Παρών ή Αποχή, έχει δηλώσει μεταξύ άλλων: οφείλουμε παρά τις δυσκολίες, τα λάθη, τις όποιες διαφωνίες μας με το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσουμε το εγχείρημα που ξεκίνησε το 2015 και πρέπει να προχωρήσει με την αυτόνομη πορεία της Κεντροαριστεράς και την αλλαγή των συσχετισμών. Ενδεικτική και η δήλωση του Γιώργου Μπουλμπασάκου, Πρώην Γραμματέα Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ και Μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος προέκρινε το “παρων” σημείωσε μεταξύ άλλων: Με τις δικές μας «αποσκευές», τις όποιες διαφωνίες και ενστάσεις, με τη δική μας ιστορική διαδρομή πρέπει να είμαστε παρόντες στην προσπάθεια για ενιαίο κόμμα της Κεντροαριστεράς μέσα από το ΚΙΝΑΛ.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

“Μας λάβωσαν, δεν μας σκότωσαν”, η φράση του Σταύρου Θεοδωράκη, που καταδεικνύει ότι το ΠΟΤΑΜΙ, μπορεί να μην υφίσταται πλέον ως ΚΟ, εξακολουθεί ωστόσο να υπάρχει ως πολιτικός φορέας για αυτό και αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες -να συνεχίσει και η σύγκληση των κομματικών του οργάνων. Η χθεσινοβραδινή εκδήλωση του Ποταμιού, για το Μακεδονικό, στο Ζάππειο, έδωσε βήμα στον Σταύρο Θεοδωράκη, για ένα αιχμηρό υπονοούμενο προς την αξιωματική αντιπολίτευση, στη σκιά της ανεξαρτητοποίησης των Αμυρά, Ψαριανού. Ανέφερε μεταξύ άλλων, «Κάποιοι δεν θέλουν να ακούν σε αυτή τη χώρα. Το έχουμε ζήσει έντονα και το 2014, στο αντιμνημονιακό αμόκ. Τότε, σκηνοθέτης ήταν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το ζούμε σήμερα με αυτό το εθνικιστικό αμόκ, σε σκηνοθεσία αυτή τη φορά της ΝΔ. Και βεβαίως, όταν δεν θες να ακούς, σιγά-σιγά δεν θέλεις και οι άλλοι να μιλάνε και φτάνεις μέχρι το σημείο να πιέζεις για να διαλυθεί μια κοινοβουλευτική ομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο κ. Θεοδωράκης, όσο και οι κ. Μαυρωτάς και Λυκούδης, δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν -στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων -ως προς την Συμφωνία των Πρεσπών, προσερχόμενοι στην κατεύθυνση της υπερψήφισης.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η αποψινή συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη, λίγο μετά τις 8 το βράδυ,στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, την πρώτη μετά τις ραγδαίες εξελίξεις και τη διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα