Search

Οι Έλληνες εφοπλιστές «κατέκτησαν» και το 2018

535

Τη δυναμική τους «ρότα» συνέχισαν για μία ακόμη χρονιά οι Έλληνες εφοπλιστές. Ούτε ένας, ούτε δύο αλλά 12 Έλληνες βρίσκονται στη λίστα της Lloyds με τους κορυφαίους εφοπλιστές του κόσμου απαρτίζοντας την πολυπληθέστερη ομάδα της κατάταξης με δεύτερους τους Κινέζους.

Δυνατά ονόματα, που με τις κινήσεις τους μέσα στο 2018 όχι μόνο κατέγραψαν θετική οικονομική πορεία, αλλά καθορίζουν εν πολλοίς και τις ναυτιλιακές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι Γιάννης Aγγελικούσης (6η θέση), Γιώργος Προκοπίου (12η), Aγγελική Φράγκου (22η), Πέτρος Παππάς (24η), Γιώργος Oικονόμου (25η), Πήτερ Λιβανός (26η), Θεόδωρος Bενιάμης (43η), Kωστής Kωνσταντακόπουλος (51η), Nικόλας Tσάκος (77η), Δημήτρης Φαφαλιός (78η), Γιώργος Λογοθέτης (80η) και Πάνος Λασκαρίδης (95η) είναι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του ναυτιλιακού γίγνεσθαι και μάλιστα σε ιδιαίτερα δύσκολες εποχές με Brexit, νέους κανονισμούς για τα καύσιμα, εμπορικός «πόλεμος»  HΠA και Kίνας κ.λ.π.Σημαντικό για την τελική κατάταξη δεν είναι μόνο ο αριθμός πλοίων ή τα κέρδη των εταιρειών, αλλά οι κινήσεις και οι δράσεις τους στη ναυτιλία, στην οποία οι Έλληνες παραμένουν στην κορυφή με 5.555 πλοία.

Οι πρώτοι 5 Έλληνες της κατάταξης:

ΓIANNHΣ AΓΓEΛIKOYΣHΣ: Δύο θέσεις πιο ψηλά (6η) στην φετινή λίστα των Lloyds διαθέτει στόλο 120 πλοίων από φορτηγά, τάνκερ και gas carriers, με τη μεγαλύτερη ιδιωτικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρεία και 3η σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Angelicoussis Shipping Group ρίχνει το βάρος της τα τελευταία χρόνια στον τομέα του LNG με στόλο 20 σκαφών μεταφοράς φυσικού αερίου.

ΓIΩPΓOΣ ΠPOKOΠIOY: Θεωρείται ο «βασιλιάς των τάνκερ» και όχι άδικα, αφού με την Dynacom και την Dynagas LNG Partners, ελέγχει στόλο 60 δεξαμενόπλοιων, ενώ σε συνδυασμό με την Sea Traders που δραστηριοποιείται στα bulkers, ο στόλο φτάνει τα 125 πλοία, με αποτέλεσμα να ανέβει τρεις θέσεις στην αντίστοιχη λίστα και να βρίσκεται στη 12η θέση.
Παράλληλα με τη ναυτιλία δραστηριοποιείται και σε άλλες επιχειρήσεις, ενώ τον τελευταίο διάστημα το όνομά του ακούστηκε με την αναγέννησης του «Άκρον Ίλιον Kριστάλ» και του Mεγάρου Aθηνογένους στη Σταδίου, επένδυση περίπου 25 εκατ. ευρώ.

AΓΓEΛIKH ΦPAΓKOY: Η «σιδηρά κυρία» της ναυτιλίας διοικεί στόλο 130 πλοίων και βρίσκεται στην 22η θέση της λίστας. Αν και το 2018 έκρυβε πολλές φουρτούνες η ίδια έχει να διαχειριστεί το πλάνο για τη δυναμική ανάκαμψη της Navios Maritime Holdings.

ΠETPOΣ ΠAΠΠAΣ: Η «τρικυμία» που αντιμετώπισε προ 3ετίας η Star Bulk, όταν καταγράφηκαν ζημίες πάνω από 450 εκατ., φαίνεται ότι είναι πια παρελθόν και η 24η θέση (σκαρφαλώνοντας μάλιστα 14 θέσεις από την 38η) ήταν αναμενόμενη για την εταιρεία των 112 πλοίων. Το 2018 τάραξε τα νερά με μαζικές εξαγορές πλοίων δημιουργώντας νέες υπεραξίες για την εταιρεία.

ΓIΩPΓOΣ OIKONOMOY: Μετά από τέσσερις δεκαετίες στη ναυτιλία ξέρει πως να οδηγεί το «καράβι» σε ήρεμα νερά και αυτό φάνηκε πριν λίγα χρόνια, όταν η Dryships με πολλές ζημίες και χρέη έδειχνε να πλέει προς «ναυάγιο». Στην 25η θέση της λίστας και η εταιρεία πρωταγωνιστεί στις αγοραπωλησίες, ενώ δυναμική είναι η πορεία της και στη Wall Street.

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *