back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Το σχέδιο που παρουσίασε η Μέι χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων προκαλεί σύγχυση στους βουλευτές καθώς εκτιμούν ότι δεν αλλάζει τα έως τώρα δεδομένα. Το θέμα είναι ένα από τα βασικά στον διεθνή Τύπο όπως επίσης και η έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.

Για Brexit:

Υπάρχει έκδηλη απογοήτευση για την ανακοίνωση της Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων για το σχέδιο Β όπως η ίδια το αποκάλεσε για το Brexit.
“Αυτό είναι;” αναρωτιέται η Mirror. Η i αναφέρει ότι υπάρχει σύγχυση καθως οι βουλευτές άκουσαν πως το Σχέδιο Β’ έγινε ξανά Σχέδιο Α’. Οι FT κάνουν λόγο για deja vu.
Ο Independent στην ιστοσελίδα αναφέρει ότι ήταν ξεκάθαρο πως το Σχέδιο Β’ επί της ουσίας είναι το Σχέδιο Α και θα εξακολουθήσει να υφίσταται σαν να μην συνέβη κάτι.
Για τον Spectator φαίνεται πως αυτό που παρουσίασε η Μέι είναι μάλλον το Σχέδιο Α με κάποιες προτάσεις για συναντήσεις με βουλευτές και από άλλα κόμματα.
Και για την Daily Telegraph το “πακέτο” περιλαμβάνει τα βασικά συστατικά του Σχεδίου Α που εμφατικά απορρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Συμφωνεί και η Daily Express πως αυτό που παρουσιάστηκε δεν αποτελεί ένα συνεκτικό Σχέδιο Β’ ενώ ο Guardian αναφέρει πως εστάλη ήδη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τους Times υπάρχουν υπουργοί που απειλούν με παραίτηση ζητώντας για να μην συμβεί αυτό απο την πρωθυπουργό να επιτρέψει στους Συντηρητικούς βουλευτές να ψηφίσουν ελεύθερα την τροπολογία που θα αποτρέψει ένα χωρίς συμφωνία Brexit.
Η Telegraph παράλληλα αναφέρει πως ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει ήδη αποδεχθεί ένα σχέδιο για να προωθηθεί δεύτερο δημοψήφισμα μετά από την ισχυρή πίεση που δέχθηκε από βουλευτές και μέλη του Εργατικού Κομματος.
Ο Guardian και η Express δίνουν έμφαση στην προειδοποίηση της Μέι ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα προκαλούσε ζημία στην κοινωνική συνοχή.

Σε ένα παιχνίδι καθυστερήσεων, προκειμένου να ωθήσει τους βουλευτές, την υστάτη των στιγμών, να ψηφίσουν τη συμφωνία που έχει διαπραγματευθεί με την Ε.Ε., προχώρησε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Η Μέι παρουσίασε στους βουλευτές το «Σχέδιο Β» που επεξεργάστηκε και το οποίο δεν διαφέρει από τη συμφωνία που καταψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Σε ένα άνοιγμα προς τις ψήφους των Εργατικών, η Μέι υποσχέθηκε να διασφαλίσει ότι η έξοδος από την Ε.Ε. δεν θα υποσκάψει τα εργασιακά δικαιώματα και τα στάνταρντς περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ για το καθεστώς των ιρλανδικών συνόρων (το κύριο «αγκάθι»), δεσμεύθηκε ότι θα επιχειρήσει νέα διαπραγμάτευση. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός υποσχέθηκε επίσης ότι θα λάβει υπόψη όλες τις απόψεις, αλλά εν συνεχεία διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν υποχρεούται να ακολουθήσει τις υποδείξεις του Κοινοβουλίου. Τροπολογία που ετοιμάζονται να υποβάλουν βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ζητεί από την κυβέρνηση να αποκλείσει την άτακτη έξοδο από την Ε.Ε. Η υπουργός Εργασίας Αμπερ Ραντ απείλησε χθες ότι θα υπάρξουν δεκάδες παραιτήσεις υπουργών και υφυπουργών από την κυβέρνηση σε περίπτωση που η Τερέζα Μέι δεν επιτρέψει στους βουλευτές που μετέχουν στην κυβέρνηση να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Λέγοντας στους βουλευτές ότι θα τους αγνοήσει, τους αφήνει μόνο τρεις επιλογές: να ψηφίσουν τη συμφωνία της, να πάνε σε έξοδο χωρίς συμφωνία ή να μην της δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Η Μέι επέμεινε στην άποψη ότι η έξοδος από την Ε.Ε. με παραμονή στην τελωνειακή ένωση δεν είναι έξοδος, εφόσον η Βρετανία δεν θα μπορεί να συνάπτει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες. Παράλληλα, σε μια χειρονομία καλής θέλησης προς τους Ευρωπαίους που ζουν στη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι καταργείται το τέλος 65 στερλινών για την άδεια παραμονής. Κυβερνητικές πηγές είπαν στο BBC ότι, στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί η βρετανική κυβέρνηση «περίοδο χάριτος» μερικών εβδομάδων, μετά την ημερομηνία εξόδου (29 Μαρτίου), ώστε να προωθήσει την απαιτούμενη νομοθεσία, υπολογίζοντας ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί την τελευταία στιγμή.

“Πότε άρχισε να γίνεται τόσο παράξενο το Brexit;” Ίσως ήδη από το 2016 όταν ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να αναζητήσει μια καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία. Αυτό εκτιμά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ σε ντοκιμαντέρ στο BBC 2. “Αν επιχειρήσετε να μας αναγκάσετε, να μας πιέσετε με το χρόνο θα χάσετε τα πάντα” φέρεται να είπε τότε ο Τουσκ στον Κάμερον. “Και για πρώτη φορά είδα κάτι που φάνηκε σαν φόβος στα μάτια του. Τότε κατάλαβε τελικά ποια ήταν η πρόκληση που αντιμετώπιζε”. Αυτό που του είπα ωμά, αναφέρει ο Τουσκ “έλα Ντέιβιντ, σε επαφή με την πραγματικότητα. Γνωρίζω ότι όλοι οι πρωθυπουργοί δεσμεύονται να σε βοηθήσουν, αλλά πίστεψέ με η αλήθεια είναι πως κανείς δεν έχει όρεξη για επανάσταση στην Ευρώπη λόγω ειδικά του γελοίου σου δημοψηφίσματος”. “Το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του”. Ο Τουσκ είπε επίσης στο BBC πως σε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κάμερον ήταν που έμαθε πως ο βρετανός πρωθυπουργός θα παραιτούνταν μετά την ψηφοφορία για το Brexit. “Έμοιαζε να έχει ήδη αντιληφθεί πως η μέρα της τιμωρίας του θα ερχόταν σύντομα, για το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του”. Το ντοκιμαντέρ “Εντός της Ευρώπης: 10 χρόνια συνεχιζόμενης κρίσης” θα μεταδοθεί στις 28 Ιανουαρίου.

Για Γαλλία – Γερμανία:

“Νέα Γαλλο-γερμανική Συνθήκη με στόχο την αναζωογόνηση της Ε.Ε” αναφέρει η DW. Ανήμερα της 56ης επετειου της Συνθήκης των Ηλυσίων σήμερα Εμανουέλ Μακρόν και Άγκελα Μέρκελ αναμένεται να υπογράψουν στη γερμανική πόλη Άαχεν μια νέα συνθήκη φιλίας που έχει σκοπό να εμβαθύνει τις διμερείς σχέσεις και να βελτιώσει τις ζωές των πολιτών και στις δύο χώρες. Η ιδέα δεν είναι καινούργια. Το Παρίσι, ειδικά, έχει πολλές φορές προτείνει την ανανέωση της συνθήκης παρά το γεγονός ότι τροπολογίες έχουν προστεθεί όλα αυτά τα χρόνια. Η αρχική συνθήκη υπεγράφη το 1963, 18 μόλις χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου μεταξύ του τότε προέδρου της Γαλλίας Σαρλ ντε Γκωλ και του Γερμανού καγκελάριου, Κόνραντ Αντενάουερ. Η Συνθήκη σφράγιζε επί της ουσίας τη συμφιλίωση μεταξύ των δύο πρώην εχθρών. Με τις υπογραφρές τους οι κυβερνήσεις συμφώνησαν τότε να διεξάγουν συχνές συναντήσεις, να έχουν στενή πολιτική συνεργασία και να προτείνουν προγράμματα ανταλλαγής επισκέψεων νέων μαθητών, φοιτητών. Από τότε τουλάχιστον 8,4 νέοι Γερμανοί και Γάλλοι μετείχαν σε τέτοιου είδους προγράμματα. Η ουσία της Συνθήκης των Ηλυσίων που μερικώς περιγράφει τη διαδικασία συνεργασίας δεν χρειάζεται αλλαγές – αλλά αυτή η νέα επέκταση έχει σκοπό να στείλει ένα μήνυμα πως Βερολίνο και Παρίσι θέλουν να διαχειριστούν το επόμενο βήμα της συνεργασίας τους και να προετοιμάσουν το έδαφος για τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις.

Την ίδια στιγμή η ενισχυμένη συνεργασία μοιάζει με πρόκληση για τον ολοένα αυξανόμενο λαϊκισμό και εθνικισμό στην Ευρώπη. Στη νέα διακήρυξη 16 σελίδων Μέρκελ και Μακρόν προτείνουν διάφορες πρωτοβουλίες για διάφορα θέματα. Το ανανεωμένο “πακέτο” περιλαμβάνει σχέδια για να επεκταθούν τα προγράμματα ανταλλαγών επισκέψεων πολιτών και των δύο χωρών και εντατικοποίησης της συνεργασίας σε ό,τι αφορά την πολιτική για την Ε.Ε, τις διεθνείς σχέσεις και την ασφάλεια. Και οι δύο χώρες δεσμεύονται για ισχυρότερη, οικονομική ενσωμάτωση που θα περιλαμβάνει συντονισμένες πολιτικές για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Θα πρέπει να σημειωθεί πως από το “πακέτο” λείπει μια κοινή προσφυγική πολιτική. Η Γερμανική Μπούτεσταγκ και η Γαλλική Εθνοσυνέλευση έχουν επίσης κυρώσει αντίστοιχα ψηφίσματα που απαιτούν πιο στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και των δύο κοινοβουλίων. Το σχέδιο περιλαμβάνει και εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών και στις δύο χώρες. Η ανανεωμένη Συνθήκη των Ηλυσίων επικεντρώνεται επίσης στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Για Ελλάδα:

“Η ψηφοφορία για τη Μακεδονία προγραμματίζεται για την Πέμπτη” αναφέρει το Politico. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική στήριξη για να εγκριθεί μια συμφωνία που θα οδηγήσει τη Μακεδονία να αλλάξει το όνομά της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ώστε να διακρίνεται από την βόρεια περιοχή της Ελλάδας, που επίσης αποκαλείται Μακεδονία. Η ψηφοφορία έχει ήδη προγραμματιστεί για την Πέμπτη, ενώ η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει αύριο.

Για Νταβός:

Ψυχρολουσία… αναφέρει το Politico. Το ΔΝΤ που περιέκοψε τις προβλέψεις και για το 2019 και για το 2020, λόγω της αδυναμίας στην Ευρώπη και κάποιες αναδυόμενες αγορές, προειδοποιεί ότι εάν δεν λυθούν οι εμπορικές διαφορές, η παγκόσμια οικονομία θα αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω. Ως κίνδυνοι αναφέρονται επίσης η μεγαλύτερη απ’ όσο αναμενόταν επιβράδυνση στην οικονομία της Κίνας και η πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,5% το 2019 και 3,6% το 2020, δηλαδή χαμηλότερα από τις προβλέψεις του περασμένου Οκτωβρίου. «Επειτα από δύο χρόνια σταθερής επέκτασης, η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται πιο αργά απ’ όσο αναμέναμε και τα ρίσκα αυξάνονται» προειδοποίησε η διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. «Αυτό σημαίνει ότι η ύφεση είναι στη γωνία; Οχι. Καλό όμως είναι να προετοιμαζόμαστε».
Την ίδια ώρα, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη στις αναπτυγμένες οικονομίες θα επιβραδυνθεί φέτος στο 2%, από 2,2% το 2018, ενώ στις αναπτυσσόμενες αγορές θα μείνει στάσιμη στο 4,2%. Ταυτόχρονα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι οι κυβερνήσεις δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν την επόμενη οικονομική κρίση, που φαίνεται ότι έρχεται όλο και πιο κοντά. «Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι υπάρχουσες δημοσιονομικές άμυνες θα είναι επαρκείς για να αποτρέψουν την επόμενη ύφεση να γίνει μια πλήρης συστημική κρίση» έγραψε πριν από λίγες ημέρες ο υποδιευθυντής του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον.
Τουλάχιστον 3.000 πολιτικές προσωπικότητες από περισσότερες από 110 χώρες θα βρεθούν αυτή την εβδομάδα στο Νταβός. Παρά την απουσία των Ντόναλντ Τραμπ, Εμανουέλ Μακρόν και Τερέζα Μέι στο Νταβός θα βρεθούν 60 επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων αλλά και διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών: η καγκελάριος Μέρκελ, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζιουζέπε Κόντε, ο ισπανός ομόλογός του, Πέδρο Σάντσεθ, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς και ο ιρλανδός πρωθυπουργός, Λέο Βαράντκαρ.
Το πρακτορείο Bloomberg υπολόγισε ότι οι περιουσίες 12 συμμετεχόντων στο Νταβός αυξήθηκαν συνολικά κατά 175 δισεκατομμύρια δολάρια την τελευταία δεκαετία.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα