back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνεδριάζει η Επιτροπή της Βουλής για την Συμφωνία των Πρεσπών- Αύριο στην Ολομέλεια

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζεται στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να τεθεί προς ψηφοφορία τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Η αξιωματική αντιπολίτευση διατηρεί πάνω στο τραπέζι και το “όπλο” της πρότασης δυσπιστίας.

Ως προαπαιτούμενα για τη συζήτηση, τόσο στην Επιτροπή, όσο και στην ολομέλεια της Βουλής, επιμένει να θέτει η ΝΔ την κατάθεση του κειμένου του συντάγματος της πΓΔΜ αλλά και την επιστολή παραίτησης Κοτζιά.

Όπως δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, είναι αδιανόητο να συζητάμε σε ένα κενό και πως η κατάθεση του κειμένου του συντάγματος δεν είναι πρόφαση αλλά ουσία.

Ως προφάσεις εν αμαρτίες χαρακτήρισε τα αιτήματα της ΝΔ ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Η ΝΔ παραδόθηκε στην ακροδεξιά συνιστώσα που έγινε η συνισταμένη της», ανέφερε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στην επιτροπή.

«Αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν είχαν αλλάξει τη θέση που εκφράζανε, η συμφωνία θα περνούσε με τεράστια πλειοψηφία», τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ.

Χθες κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης στην Επιτροπή επικράτησε τεταμένη ατμόσφαιρα η οποία οδήγησε στην ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανέβηκε στο βήμα για να δώσει εξηγήσεις για το πώς οδηγήθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων στην απόφαση να επιλεγούν με κλήρωση οι επιπλέον δύο ανεξάρτητοι βουλευτές που θα μετάσχουν στην Επιτροπή.

«Δεν δέχομαι πατερναλιστικές επισημάνσεις και δεν δέχομαι τη ρητορική περί πραξικοπημάτων και μεθοδεύσεων» τόνισε στην παρέμβαση του ο Πρόεδρος της Βουλής και έκανε λόγο για λύση που ικανοποίησε όλους στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ενώ στις αιτιάσεις γιατί δεν εστάλη επιστολή και στους 16 ανεξάρτητους βουλευτές, πριν γίνει η κλήρωση, ο κ. Βούτσης είπε ότι κάποιοι από τους ανεξάρτητους ήδη συμμετέχουν σε άλλες επιτροπές και ότι η κλήρωση έγινε ανάμεσα στους 3 ενδιαφερόμενους, δηλαδή στους κ.κ. Γιώργο Μαυρωτά, Σπύρο Δανέλλη, που κληρώθηκαν, και τον Γρηγόρη Ψαριανό.

Δ.Ράντος- Α.Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα