back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνθήκη του Άαχεν: νέα θεμέλια στη γερμανογαλλική φιλία   

Διαβάστε επίσης

H Συνθήκη του Άαχεν υπογράφηκε σήμερα στην γερμανική πόλη από την γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τον γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, 56 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων (22 Ιανουαρίου 1963) από τους Κόνραντ Άντεναουερ και Σαρλ Ντε Γκολ, με την οποία είχαν θέσει νέα θεμέλια στις σχέσεις των δύο χωρών, τερματίζοντας την πολυετή αντιπαλότητα ανάμεσά τους.

 

Στόχος του 16σέλιδου κειμένου της Συνθήκης που υπογράφηκε σήμερα είναι η “εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών σε νέο επίπεδο, προκειμένου να επέλθει βελτίωση στη ζωή των πολιτών και να προετοιμαστούν οι δύο χώρες και η Ευρώπη εν συνόλω για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα”, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

H καγκελάριος επεσήμανε ότι η υπογραφή της Συνθήκης είναι μία κίνηση προς τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Στρατού, επαναλαμβάνοντας δημοσίως για πολλοστή φορά το αίτημά της. 

Οι στόχοι

Σε κοινή τους ανακοίνωση, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν διατύπωσαν τη διάθεση ανάληψης πρωτοβουλιών σε διαφορετικούς τομείς:

  • προγράμματα ανταλλαγής πολιτών ανάμεσα στις δύο χώρες,
  • εντατικοποίηση της συνεργασίας στους τομείς της ευρωπαϊκής πολιτικής, της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφαλείας,
  • ενίσχυση της οικονομικής ενοποίησης, στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνεται η περιβαλλοντική πολιτική και η πολιτική κλιματικής αλλαγής, καθώς και
  • συνεργασία στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της έρευνας, αλλά και του πολιτισμού, με συμπράξεις του Ινστιτούτου Goethe και του Γαλλικού Ινστιτούτου.  

Συμμετοχή σε υπουργικά συμβούλια, άμυνα και ασφάλεια

Σε ένα από τα 28 Άρθρα της Συνθήκης ορίζεται ότι, τουλάχιστον τέσσερις φορές ετησίως ένας υπουργός της μίας χώρας θα συμμετέχει στο υπουργικό συμβούλιο της άλλης.

Επίσης, προβλέπεται κοινό συμβούλιο άμυνας και ασφάλειας με κοινό συντονισμό. Βέβαια, εδώ εισέρχεται στην εικόνα το ζήτημα των αμυντικών εξαγωγών, στο οποίο η πολιτική της Γερμανίας είναι πιο περιοριστική από ό,τι της Γαλλίας. Βάσει της Συνθήκης, η Γαλλία υποστηρίζει την γερμανική βλέψη για μία μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

 

Στήριξη Σουλτς στον Μακρόν

Η διάθεση για περαιτέρω συνεργασία με την Γαλλία του Μακρόν είναι έκδηλη στη Γερμανία. Ενδεικτική είναι η σημερινή δήλωση του Μάρτιν Σουλτς, πρώην επικεφαλής των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Ο Σουλτς παροτρύνει το Βερολίνο να παρέχει περισσότερη στήριξη στον γάλλο Πρόεδρο: “Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε σε εμάς τους Γερμανούς πολλές προτάσεις. Εμείς από πλευράς μας δεν δώσαμε επαρκείς απαντήσεις”, τόνισε αναφερόμενος στις προτάσεις Μακρόν για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ.

Το μήνυμα

Το μήνυμα που επιθυμούν να στείλουν Μέρκελ και Μακρόν είναι ότι Βερολίνο και Παρίσι θέλουν τη διεύρυνση της γερμανογαλλικής συνεργασίας με απώτερο στόχο να προλειανθεί το έδαφος για τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και να επιτευχθεί η πολυπόθητη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Παράλληλα, οι δύο ηγέτες θέλουν να δημιουργήσουν μία ασπίδα ενάντια στον λαϊκισμό και τον εθνικισμό στην Ευρώπη, ενόψει και των Ευρωεκλογών.   

Η σημερινή υπογραφή, πέραν του πρόδηλου συμβολικού χαρακτήρα της, θέτει και φιλόδοξους στόχους στους προαναφερθέντες τομείς, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του γαλλογερμανικού άξονα, η οποία έχει εκκινήσει εδώ και έναν περίπου χρόνο.

Το κατά πόσον οι στόχοι θα επιτευχθούν δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς εκ προοιμίου, δεδομένων των πολλαπλών πληγμάτων που δέχεται τα τελευταία χρόνια η ΕΕ –προσφυγική κρίση, χρηματοπιστωτική κρίση, Brexit, ευρωσκεπτικισμός– αλλά και των εσωτερικών προβλημάτων με τα οποία είναι αντιμέτωπο τόσο το Βερολίνο όσο και το Παρίσι.  

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου  

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα