back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το αδιέξοδο του Brexit συνεχίζεται…

Διαβάστε επίσης

Η Τερέζα Μέι συγκαλεί σήμερα υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει τα σχέδια που παρουσίασε χτες για το Plan B για το Βrexit.

Στη χθεσινή ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων η πρωθυπουργός δεν προσκόμισε κάποια νέα επιλογή ή ένα καινούριο σχέδιο, αλλά περιορίστηκε να στείλει μηνύματα (προς πολλούς αποδέκτες) για τον αντίκτυπο που θα είχε η μη επίτευξη συμφωνίας με την Ε.Ε.

Η Μέι ισχυρίστηκε ότι θα προβεί «σε τρεις βασικές αλλαγές» στην πολιτική της για το Brexit, ωστόσο πολλοί βουλευτές ισχυρίστηκαν ότι δεν έφερε τίποτα καινούριο στο κοινοβούλιο, ούτε κάτι που θα μπορούσε να άρει το αδιέξοδο.

Εκπρόσωποι των επιχειρήσεων προειδοποίησαν από την πλευρά τους ότι οι ανακοινώσεις της πρωθυπουργού φέρνουν τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στο δυνητικά καταστροφικό σενάριο της εξόδου χωρίς συμφωνία, ενώ μερίδα του βρετανικού Τύπου παρομοίασε το plan B με τη… «Μέρα της Μαρμότας».

Μετά τις τοποθετήσεις, η Βρετανίδα πρωθυπουργός κατέθεσε την πρότασή της, την οποία οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν πριν τελικά να ψηφίσουν την 29η Ιανουαρίου.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος, η Μέι υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να πάμε αντίθετα με το αποτέλεσμα». Όπως τόνισε, «μερικοί έχουν υποστηρίξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα… όμως το καθήκον μας είναι να εφαρμόσουμε την απόφαση του πρώτου».

Συμπλήρωσε ότι η ίδια «φοβάται» ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα «θα δημιουργήσει προηγούμενο. Θα απαιτηθεί παράταση του άρθρου 50, πράγμα που πιθανότατα σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναστείλουμε βουλευτές στην ευρωβουλή τον Μάιο. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει πλειοψηφία για ένα δεύτερο δημοψήφισμα».

Oι εργατικοί ζητούν δεύτερο δημοψήφισμα

Τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων με θέμα τη διενέργεια ενός νέου δημοψηφίσματος για το Brexit προτείνουν οι Εργατικοί στη Βρετανία, με τροπολογία που κατέθεσαν το βράδυ της Δευτέρας στο «νέο» σχέδιο της Μέι για την αποχώρηση απ’ την Ε.Ε.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία ζητά επισήμως απ’ τους βουλευτές να σκεφτούν εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, παρόλο που το προσεκτικά διατυπωμένο κείμενο της τροπολογίας δεν δεσμεύεται για την υποστήριξη της ηγεσίας του κόμματος σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο δημοψήφισμα, αν γινόταν μια τέτοια ψηφοφορία.

Η τροπολογία καλεί την κυβέρνηση της Μέι να διεξάγει μια ψηφοφορία με τις εξής δύο επιλογές: το εναλλακτικό της σχέδιο για το Brexit και το αν «θα προσφύγει εκ νέου στη λαϊκή ετυμηγορία πάνω σε μια συμφωνία ή πρόταση» που υποστηρίζεται απ’ την πλειοψηφία της Βουλής των Κοινοτήτων.

Η παρέμβαση αυτή έρχεται την ώρα που η ηγεσία του κόμματος αναζητεί τρόπους να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ του Τζέρεμι Κόρμπιν και μερικών εκ των στενότερων συμμάχων που είναι επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος και εκείνων που είναι πιο ενθουσιώδεις σε αυτό το σενάριο, όπως ο σερ Κείρ Στάρμιρ.

Το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών για το Brexit, το οποίο θα ετίθετο σε ξεχωριστή ψηφοφορία αν περνούσε η τροπολογία, προτείνει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια μετά Brexit τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε. Επίσης προβλέπει εναρμόνιση των δικαιωμάτων των πολιτών με τα αντίστοιχα της Ε.Ε.

«Η τροπολογία μας θα επιτρέψει στους βουλευτές να ψηφίσουν επί επιλογών που τερματίζουν το αδιέξοδο γύρω απ’ το Brexit και αποτρέπουν το χάος σε περίπτωση μη συμφωνίας. Είναι ώρα να έρθει στο επίκεντρο το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών, κρατώντας συγχρόνως όλες τις επιλογές στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης και της λαϊκής ετυμηγορίας», δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Στίβεν Μπάρκλεϊ για Ιρλανδικά συνορα

Η Βρετανία εξακολουθεί να επεξεργάζεται τι θα ζητήσει από την ΕΕ ώστε να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των Βρετανών βουλευτών όσον αφορά το σχέδιο ασφαλείας, γνωστό ως backstop, που έχει στόχο να αποτραπεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ.

Ερωτηθείς από το τηλεοπτικό δίκτυο του BBC ποια είναι η συγκεκριμένη πρόταση που θα κάνει η Βρετανία στην ΕΕ, ο Μπάρκλεϊ απάντησε: «Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε στο πλαίσιο της πρακτικής ακρόασης».

«Η ΕΕ δεν θέλει να βρεθεί σε μια κατάσταση στην οποία δεν θα υπάρχει συμφωνία – αυτό θα έχει τεράστιο αντίκτυπο όχι μόνον στην ιρλανδική οικονομία αλλά και σε άλλες οικονομίες, την ολλανδική οικονομία – επομένως είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να υπάρξει συμφωνία», πρόσθεσε.

Ο Μπάρκλεϊ σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία της Μέι με την ΕΕ για το Brexit, η οποία υπέστη τη μεγαλύτερη ήττα στο κοινοβούλιο στην σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας, είναι η πιο δημοφιλής από τις επιλογές που είναι διαθέσιμες.

Βουλή των Λόρδων

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Μέι υπέστη νέα ήττα χθες Δευτέρα στη Βουλή των Λόρδων: τα μέλη της, σε μία ασυνήθιστη απόφασή τους, ψήφισαν (με 243 «ναι» έναντι 208 «όχι») να καθυστερήσουν τη διαδικασία του νομοσχεδίου για τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες μετά το Brexit, μέχρι να λάβουν επιπλέον λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα συναφθούν και θα ελέγχονται. Η απόφαση δεν θα έχει επίπτωση στη διαβούλευση επί του νομοσχεδίου, αλλά στην κοινοποίησή του, η οποία δεν θα ξεκινήσει μέχρι η κυβέρνηση να συμμορφωθεί προς το αίτημα.

Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα