back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δεν τα βρήκαν θεσμοί και τράπεζες με την κυβέρνηση για το νόμο Κατσέλη- Προβλήματα και με τη λύση για τα κόκκινα δάνεια

Διαβάστε επίσης

Σημαντική απόκλιση θέσεων διαπιστώθηκε μεταξύ των τραπεζών-θεσμών και κυβέρνησης στο ζήτημα της αλλαγής του νόμου Κατσέλη κατά τη χθεσινή τριμερή συνάντηση όπου η μόνη συμφωνία ήταν ότι θα συμφωνήσουν πριν το τέλος Φεβρουαρίου που εκπνέει η παράταση του νόμου Κατσέλη.

Η κυβέρνηση ναι μεν δέχεται τη μείωση του ορίου προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά μόλις κατά 50.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά ενώ θεσμοί και τράπεζες κατεβάζουν τον πήχη στις 80.000 ευρώ.  Οι τραπεζίτες μετά τη συνάντηση χαρακτήρισαν ουτοπική τη θέση της κυβέρνησης και ανέφεραν πως θεωρούν τα 120.000 ευρώ ως πιθανό επίπεδο συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Και αυτό γιατί οι θεσμοί συνδέουν το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας με τη μείωση των κόκκινων δανείων η οποία καθίσταται δυσχερέστερη όσο ανεβαίνει ο πήχης προστασίας. Σημειωτέον ότι πέρα από το ύψος του ποσού προστασίας διαφωνία υπάρχει και για το κούρεμα των οφειλών καθώς οι τράπεζες συνδέουν το κούρεμα με το αρχικό δάνειο μείον την υφιστάμενη αξία ακινήτου και όχι με το υπόλοιπο του δανείου σε σχέση με την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη με την κυβέρνηση να κινείται επιθετικά ζητώντας να ενταχθούν στο νέο νόμο ακόμα και όσοι δανειολήπτες προσέφυγαν στα δικαστήρια αλλά οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν.

Σε ότι αφορά τη μείωση των κόκκινων δανείων φαίνεται άμεσα να προκρίνεται η πρόταση του ΤΧΣ για την οποία οι θεσμοί ζήτησαν να ενημερωθούν λεπτομερώς από την J P Morgan που έχει συντάξει την πρόταση αν και θεωρούν ότι πάσχει από πλευράς κόστους λόγω της υψηλής προμήθειας που προβλέπεται να πληρώνουν οι τράπεζες στο κράτος. Παράλληλα αναμένουν την ΕΚΤ να λάβει θέση επί της πρότασης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Νίκος Καρούτζος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα