back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Επιφυλακτικοί οι θεσμοί για κατώτατο και διεκδικήσεις συνταξιούχων

Διαβάστε επίσης

Επιφυλάξεις για τρία ζητήματα (κατώτατος μισθός, δικαστικές διεκδικήσεις συνταξιούχων και εκσυγχρονισμός ασφαλιστικού), εξέφρασαν, σύμφωνα με πληροφορίες,  οι εκπρόσωποι των θεσμών κατά την διάρκεια της συνάντησης τους με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Αναλυτικότερα, αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, η υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των θεσμών για το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης.

Πρόσθεσε δε ότι η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση από την ίδια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε μεν ότι είναι σύμφωνη με την αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας όμως ότι θα πρέπει να είναι λελογισμένη.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν περιορίστηκαν στον ρόλο του δέκτη, καθώς ακολούθησε “ανταλλαγή οικονομικών και νομικών επιχειρημάτων από τις δύο πλευρές, σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και την επίδραση της αύξησης του κατώτατου μισθού σε βασικά μεγέθη της οικονομίας” (σσ ανεργία, ανταγωνιστικότητα κά).

Όπως αναμένεται, η εισήγηση της υπουργού Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο θα τοποθετεί τον κατώτατο κοντά στα 640 ευρώ από 586 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ η αύξηση για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών θα αγγίξει τα 130 ευρώ. Πρόκειται για ποσά υψηλότερα του 5% ή 6% που εμφανίζονται να προκρίνουν οι θεσμοί.

Παράλληλα, θα υπάρξει αύξηση 13 επιδομάτων, αμοιβών και βοηθημάτων, καθώς και των μισθών στα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης του ΟΑΕΔ, τα οποία είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό.

2. Επίσης, η Υπουργός ενημέρωσε τους θεσμούς σχετικά με τις δικαστικές διεκδικήσεις αναδρομικών από συνταξιούχους, για την περίοδο πριν την απόφαση του ΣτΕ του 2015. Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα των διεκδικήσεων από το 2015 έως την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου στα μέσα του 2016, αλλά και ο ίδιος ο ασφαλιστικός νόμος, ο οποίος βρίσκεται στο μικροσκόπιο του ΣτΕ μετά από προσφυγές συνταξιούχων.

Σε κάθε περίπτωση, και ανάλογα με την εξέλιξη κάθε δικαστικής διεκδίκησης ανά χρονική περίοδο, το κόστος εκτιμάται από 4,5 δις ευρώ έως 10-12 δις ή ακόμη και πάνω από 20 δις ευρώ.

3.Επί τάπητος, τέθηκε και η υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η πρόοδος της οργανωτικής συγκρότησης του ΕΦΚΑ, καθως και το πλάνο δράσης για την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού των ασφαλισμένων. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκε η πορεία υλοποιήσης της μνημονιακής δέσμευσης που έχει αναλάβει η Αθήνα σχετικά με την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε εκκρεμότητα παραμένουν λιγότερες από 40.000 κύριες συντάξεις, κάτω από 40.000 επικουρικές και λιγότερες από 16.000 αιτήσεις για εφάπαξ, με στόχο έως τον Απρίλιο να έχουν εξοφληθεί στο σύνολό τους.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα