back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Παραδοχή Α. Ξανθού για την αποτυχία του οικογενειακού γιατρού – Προσπάθειες αναζήτησης γιατρών

Διαβάστε επίσης

Σε 1.200 οικογενειακούς γιατρούς αναμένεται να στηριχθεί το επόμενο διάστημα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Από αυτούς, οι 500 αναμένεται να απορροφηθούν στις νεοσύστατες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), μαζί με 1.000 λοιπό προσωπικό, όπως νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί και επισκέπτες Υγείας.

Επιπλέον 700 οικογενειακοί γιατροί συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ θα δοθεί δυνατότητα σύμβασης και με ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς.

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του τομεάρχη Υγείας του Κινήματος Αλλαγής Κωνσταντίνου Μπαργιώτα.

Ο κ. Μπαργιώτας εγκάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείο Υγείας για αναβλητική πολιτική στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης. Επεσήμανε πως από τις 239 ΤΟΜΥ που είχαν προαναγγελθεί, λειτουργούν μόλις 110.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, 845 οικογενειακοί γιατροί καλύπτουν 11 εκατομμύρια πολίτες.

Ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε τις ανεπάρκειες, αλλά έσπευσε να χαρακτηρίσει ανυπόστατη τη σχετική κριτική της αντιπολίτευσης.

«Όντως υπάρχουν προβλήματα και όντως δεν υπάρχει επάρκεια του προσωπικού, αλλά αυτό που καταφέραμε σε 16 μήνες ήταν άθλος», είπε ο υπουργός…

Και δεσμεύθηκε πως το επόμενο διάστημα οι ΤΟΜΥ θα έχουν 500 γιατρούς και 1000 άτομα λοιπό προσωπικό. Οι γιατροί αυτοί μάλιστα θα «ονομαστούν» οικογενειακοί ώστε να ενταχθούν στον περιβόητο θεσμό, ο οποίος θεωρητικά ισχύει από 1ης Ιανουαρίου, αλλά στην πράξη η πλειονότητα των ασφαλισμένων του έχουν γυρίσει την πλάτη.

Άλλοι 700 οικογενειακοί γιατροί συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ ο υπουργός ανέφερε πως γίνονται προσπάθειες να βελτιωθούν οι όροι ώστε να αυξηθούν οι συμβεβλημένοι.

Ο υπουργός είπε πως 1,8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγγραφεί στον οικογονειακό γιατρό, χαρακτηρίζοντας μάλιστα σημαντικό το ποσοστό.

Ωστόσο, στο σύνολο των ασφαλισμένων, η πλειονότητα δεν έχει ακόμη επιλέξει οικογενειακό γιατρό.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στις ΤΟΜΥ έχουν γίνει 350.000 δωρεάν επισκέψεις, ενώ 150.000 ασθενείς έχουν ήδη αναπτυγμένο ηλεκτρονικό φάκελο υγείας.

Ο ερωτών βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστας Μπαργιώτας κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι η ίδια έβαλε ψηλά τον πήχη της πρωτοβάθμιας και στη συνέχεια πέρασε από κάτω!

Νίνα Κομνηνού

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα