back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πιο κοντά σε πρόταση δυσπιστίας η ΝΔ

Διαβάστε επίσης

Με σημαντικές πιθανότητες να προχωρήσει η ΝΔ σε πρόταση δυσπιστίας ξεκινά σήμερα η διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Οι εθνικές γραμμές της χώρας έχουν παραβιαστεί»

«Είναι ώρα οι βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποφασίσουν: θα πουν αυτοί ναι εκεί που έξι Πρωθυπουργοί είπαν όχι;», διερωτάται ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Twitter, αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τι απαντά το Μαξίμου

«Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι πριν από λίγες μέρες κορόιδευε όλη την Ελλάδα και χάιδευε τα συλλαλητήρια, αποκρύπτοντας ότι είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας με χρήση του όρου «Μακεδονία», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.

Και συνεχίζει: «Τις τελευταίες μέρες ο κ. Μητσοτάκης πήγε την κοροϊδία ένα βήμα παραπέρα, ισχυριζόμενος ότι δήθεν θα κάνει το παν για να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών και εν συνεχεία ο ίδιος θα την επαναδιαπραγματευθεί με την πΓΔΜ. Όχι ότι θα του δοθεί ποτέ η εντολή από τον ελληνικό λαό, αλλά τον καλούμε να διαβάσει τη δήλωση του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος επί της ουσίας βάζει τέλος στο παραμύθι του κ. Μητσοτάκη περί δήθεν επαναδιαπραγμάτευσης, αφού υπογραμμίζει ότι μία νέα συμφωνία “θα απαιτούσε χρόνια”, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση και το ergaomnes, που για πρώτη φορά πέτυχε ελληνική κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Οι διεργασίες για την πρόταση δυσπιστίας

Η χθεσινή προειδοποίηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως το κόμμα του «θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας» ερμηνεύεται ως βήμα προς αυτή την κατεύθυνση που φέρνει τη ΝΔ πιο κοντά σε πρόταση δυσπιστίας.

Οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης, αφού διαφανεί και η τελική στάση της κυβέρνησης απέναντι στα ζητήματα που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση με βασικό εκείνο που αφορά στην κατάθεση ολόκληρου του κειμένου του αναθεωρημένου Συντάγματος της γειτονικής χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «αδιανόητο» να καλείται η Βουλή να κάνει αυτή τη συζήτηση «χωρίς να έχει κατατεθεί ακόμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο το οριστικό, αναθεωρημένο και κωδικοποιημένο κείμενο του Συντάγματος, όπως προέκυψε μετά τη διαδικασία αναθεώρησης» στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αυτά τα οποία κατέθεσε ο κ. Κατρούγκαλος στην Επιτροπή δεν συνιστούν τίποτε άλλο από το Σύνταγμα όπως ισχύει σήμερα».
«Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, η Βουλή των Ελλήνων να κληθεί να πάρει μια τόσο σημαντική απόφαση χωρίς να γνωρίζει, τελικά, στη λεπτομέρειά τους ποιες είναι οι διατάξεις οι οποίες αναθεωρήθηκαν και τι μορφή θα πάρει τελικά το κείμενο του Συντάγματος της γειτονικής χώρας», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης δίνοντας το στίγμα ενός εκ των βασικών ζητημάτων που θέτει η ΝΔ και το οποίο αναμένεται να βαρύνει ιδιαίτερα στη λήψη της οριστικής απόφασης για πρόταση δυσπιστίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται, αναμένεται και παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Σε αυτό το κλίμα και το κύριο άρθρο στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Καθημερινή», στο οποίο υπογραμμίζεται ότι «οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν μια και μόνο ουσιαστική υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό. Να εκφράζουν την άποψή τους για τα μείζωνα εθνικά θέματα ή να προειδοποιούν, όταν βλέπουν σοβαρές κρίσεις στον ορίζοντα».

Ακόμη στο άρθρο αναφέρεται ότι «η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ένα τέτοιο μείζον θέμα, για το οποίο θα ήταν εθνικά χρήσιμο να τοποθετηθούν οι βετεράνοι πολιτικοί ηγέτες μας».

 Τι προβλέπεται για την πρόταση δυσπιστίας  

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να υπογράφεται από τουλάχιστον 50 βουλευτές και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.  

Η συζήτηση αρχίζει μετά από 2 ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η κυβέρνηση, ζητήσει να αρχίσει  αμέσως η συζήτηση η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέραν των τριών ημερών από την έναρξή της.  

Η ψηφοφορία διεξάγεται αμέσως με τη λήξη της συζήτησης, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες αν το ζητήσει η κυβέρνηση.  

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο του Συντάγματος πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνον αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151.

Ρουσόπουλος: Συγκεκριμένη η θέση της ΝΔ για το Μεκεδονικό

«Η ΝΔ είχε πολύ συγκεκριμένη θέση για το Μακεδονικό, την οποία και δεν άλλαξε καθόλου στην πορεία. Έτσι όπως λύνεται το θέμα, οι εθνικές επιπτώσεις θα είναι πολύ μεγάλες», τόνισε στον Αθήνα 9.84 ο πρώην Υπουργός, Θοδωρής Ρουσόπουλος. Όπως είπε, με τη συμφωνία «αποδεχόμαστε την μακεδονική γλώσσα και μακεδονική ταυτότητα ενώ και άλλα στοιχεία της συμφωνίας δείχνουν οι γείτονές μας να μονοπωλούν το μακεδονικό όνομα και να διεκδικούν ουσιαστικά στο μέλλον πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά τα οποία φαίνεται ότι κερδίζουν τώρα».

Απόστολος Χονδρόπουλος – Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα