back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ραγδαία κλιμάκωση της κρίσης στη Βενεζουέλα

Διαβάστε επίσης

Εκρηκτικό είναι το κλίμα στη Βενεζουέλα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έκανε γνωστό ότι αναγνωρίζει ως «προσωρινό Πρόεδρο» της Βενεζουέλας τον Πρόεδρο της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευσης της χώρας, Χουάν Γουαϊδό, προσθέτοντας ότι θα ρίξει όλο το βάρος της ισχύος των ΗΠΑ στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη Βενεζουέλα.

Ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στο Καράκας, ο Γουαϊδό είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της χώρας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ερώτηση, που του τέθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, αν εξετάζει την αποστολή του αμερικανικού στρατού στην Βενεζουέλα, απάντησε: «Δεν εξετάζουμε τίποτε, αλλά όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο κάλεσε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, να παραιτηθεί, ενώ παρότρυνε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας της Λατινικής Αμερικής να στηρίξουν τις προσπάθειες για αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Απαντώντας, ο Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ και έδωσε χρονικό διάστημα 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αποχωρήσει από την χώρα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ζήτησε από το στρατό της χώρας να διατηρήσει την ενότητα και την πειθαρχία, μετά αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας και ζήτησε την στήριξη των ενόπλων δυνάμεων.

Σε εξέλιξη βρίσκονται επεισόδια σε διάφορες συγκεντρώσεις εναντίον του Μαδούρο στην πρωτεύουσα Καράκας, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών. Παράλληλα με τις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και συγκεντρώσεις υπέρ του Προέδρου της Βενεζουέλας.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση Τραμπ, Καναδός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Οτάβα σχεδιάζει να αναγνωρίσει και αυτή με την σειρά της τον Γουαϊδό ως νέο πρόεδρο της χώρας.

Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Κολομβίας, της Παραγουάης, της Χιλής αναγνώρισαν τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ακολουθώντας την απόφαση που έλαβε νωρίτερα σήμερα η Ουάσινγκτον.

Παράλληλα ο Λουίς Αλμάγκρο, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών αναγνώρισε και «συνεχάρη τον Γουαϊδό, πρόεδρο της Βενεζουέλας».

Από την πλευρά του το Μεξικό, δια του εκπροσώπου του προέδρου της χώρας, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος του λαού της Βενεζουέλας για την εξεύρεση μιας δημοκρατικής λύσης.

Newsroom Αθήνα 9.84 (με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP)

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα