back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Στατιστική Υπηρεσία: Μείωση του ελληνικού πληθυσμού – 30.000 οι άνω των 95 ετών – Πόσοι μετανάστες ήρθαν και πόσοι έμειναν

Διαβάστε επίσης

Τα παιδιά έως 14 ετών αντιστοιχούν μόλις στο 14,4% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Περίπου 6 στους δέκα είναι μεταξύ 15 και 64 ενώ 21,8% του πληθυσμού ειναι άνω των 65.

Σε απόλυτους αριθμούς, η Ελλάδα έχει περίπου 1,54 εκατομμύρια παιδιά (0-14 ετών) και περίπου 2.34 εκατομμύρια άτομα άνω των 65. Καταγράφονται, δε, 29.590 υπερήλικες, δηλαδή από 95 ετών και πάνω.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης γήρανσης στην Ελλάδα (δηλαδή ο πληθυσμός άνω των 65 προς τον πληθυσμό των παιδών) ξεπερνά το 151.

Συνολικά, ο πληθυσμός της χώρας εμφανίζεται μειωμένος κατά 0.25% σε σύγκριση με το 2017.

Ενδεικτικοί του έντονου δημογραφικού προβλήματος και της υπογεννητικότητας στη χώρα είναι οι αριθμοί γεννήσεων: 88.553 γεννήσεις και 124.501 θάνατοι. Με άλλα λόγια, το 2018 πέθαναν 35.948 περισσότεροι από όσους γεννήθηκαν!

Τα στοιχεία δείχνουν πως την τελευταία χρονιά ήρθαν στη χώρα 112.247 μετανάστες (περιλαμβανομένων και των προσφυγικών ροών) ενώ έφυγαν από τη χώρα 103.327 μετανάστες. Έτσι, η λεγόμενη καθαρή μετανάστευση ήταν 8.920 άτομα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατανομή του πληθυσμού ανά περιφέρεια, με το 35% των Ελλήνων – πάνω από 3,75 εκατομμύρια άτομα – να συγκεντρώνονται στην Αττική και 5 περιφέρειες της χώρας – Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος, Ιόνια νησιά, βόρειο Αιγαίο, νότιο Αιγαίο – να συγκεντρώνουν μόλις 2% ή 3% του πληθυσμού.

Η κρίση και οι δημογραφικές ισορροπίες

Παράλληλα, τις τάσεις εξέλιξης του ελληνικού δημογραφικού προβλήματος παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και επαγγελματικής Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Ραχιώτης, στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον κ.Ραχιώτη, οι γεννήσεις άρχισαν να μειώνονται στην Ελλάδα ήδη από τις δεκαετίες 1970 και 1980, χωρίς ωστόσο να μειώνεται ο πληθυσμός (λόγω της μετανάστευσης). Όμως η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών ανέτρεψε τις δημογραφικές ισορροπίες, οι γεννήσεις μειώθηκαν δραστικά ενώ παρατηρήθηκε και μεγάλο κύμα εξόδου Ελλήνων προς το εξωτερικό.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, η δημογραφική «ανισορροπία» είναι αισθητή σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές: Ενδεικτικά, όπως είπε, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και ειδικότερα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι θάνατοι είναι διπλάσιοι από τις γεννήσεις. Σημαντικά μειωμένες (έναντι των θανάτων) είναι οι γεννήσεις και στον Έβρο, όπως και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Τελευταίοι στην υποστήριξη της οικογένειας

Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα παραμένει σε μια από τις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την εφαρμογή πολιτικών για τη στήριξη της μητρότητας και των γεννήσεων (π.χ. επιδοματική πολιτική, φορολογικές ελαφρύνσεις κλπ).

Για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, προτείνεται να δρομολογηθεί σχέδιο για την επάνοδο των νέων παραγωγικής ηλικίας, αλλά και να θεσπιστούν κίνητρα για μητρότητα και τις γεννήσεις, όχι μόνο για τρίτεκνους και πολύτεκνους, αλλά και για το πρώτο και δεύτερο παιδί.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα